Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cloud Computing-ul – Avantaje si dezavantaje

Ce este cloud computing-ul?

 

Cloud Computing-ul este o multime de resurse hardware si software care poate fi accesata la cerere, pe internet, sub forma de serviciu. Practic, o companie specializata, detine aceste data center-uri cu mii de servere si cu capacitate de calcul imensa, gata sa fie inchiriate la nevoie de catre companii si dezvoltatori.

 

Tehnologiile din cloud se termina in “aaS”-as a Service, asa ca serviciile de cloud computing se clasifica in 3 mari categorii:

  • SaaS-Software as a Service: adica aplicatiile pentru utilizatorii obisnuiti care au hosting in cloud si pe care le folositi zilnic: Gmail, Facebook, bloguri. Cand accesati Gmail, de fapt aplicatia ruleaza pe serverele Google din cloud, voi trimiteti ce tastati si selectati cu mouse-ul pe internet catre server, iar serverul trimite inapoi catre voi imaginea aplicatiei cu modificarile pe care le faceti.
  • IaaS-Infrastructure as a Service: Companiile specializate in cloud cumpara mii de servere, memorie si banda de internet pe care ruleaza diverse sisteme de operare. Utilizatorii inchiriaza, pe un anumit timp, memorie si putere de calcul.
  • PaaS-Platform as a Service-se afla intre SaaS si IaaS si este destinata dezvoltatorilor care acceseaza servere, printr-o retea privata, pentru a construi si testa aplicatii.

 

Cloud computing-ul are la baza o idee simpla.

 

In loc sa rulati aplicatii pe dispozitivul de care dispuneti si sa stocati date pe serverul propriu, puteti utiliza un server extern, ce poate fi accesat, in general, prin intermediul unui browser web.

 

Tot ceea ce aveti nevoie este o conexiune la Internet si un dispozitiv de pe care puteti rula aplicatiile, precum un computer, o tableta ori un smartphone.

 

Cu ajutorul serviciilor cloud computing puteti elimina grijile referitoare la spatiul pe disk, intretinerea server-ului, back-up-uri, actualizari sau echipa de tehnicieni pe care trebuie sa o remunerati.

 

Utilizatorii de iPhone si iPad pot folosi iCloud, in timp ce posesorii de terminale cu Android se pot baza pe Dropbox, de exemplu.

 

Ce avantaje are Cloud Computing-ul?

 

Foarte mari. Puteti avea o capacitate de stocare imensa, o putere mare de calcul, pe multiple sisteme de operare la un pret foarte mic. Si, in plus, este on-demand – adica platiti numai cat folositi.

 

Sa va dau un exemplu simplu pentru a evidentia mai bine avantajele cloud-ului: Aveti o companie de software si trebuie sa rulati 10 aplicatii (sa zicem ca sunt jocuri) timp de o saptamana/luna/an pe internet. Asta inseamna ca trebuie stocate undeva non stop si administrate.

 

  • Metoda clasica: compania voastra o sa cumpere 5 servere (care sunt scumpe), apoi va cumpara un sistem de operare pentru ele, poate fi Windows Server, Linux  dupa care va trebui sa angajeje un om pentru acel timp cat ruleaza aplicatiile pentru a le administra. In cazul in care se defecteaza un server, admin-ul va trebui sa inlocuiasca componenta respectiva sau chiar tot echipamentul. Daca serverele sunt supraincarcate va trebui sa mai cumpare alt server si  sa il conecteze in retea ca sa preia restul de utilizatori ce incearca aplicatia. Toata operatiunea asta costa foarte mult, iar dupa ce aplicatia este scoasa din uz, ce faceti cu serverele? E posibil sa le folositi la alta aplicatie, dar poate nu va mai sunt folositoare.
  • Metoda din Cloud: compania voastra creaza aplicatia si apeleaza la o firma ce ofera servicii de cloud si care,in principiu, taxeaza un server/ora cu o suma modica. Puteti cere un anumit numar de servere, iar in cazul in care unul din el pica sau sunt prea putine servere pentru numarul mare de utilizatori ce acceseaza aplicatia, compania de cloud va anunta ca mai va aloca in 1-2 servere, iar tot ei se ocupa de spatiu, racire, si defectare hardware fara ca voi sa platiti nimic.

 

Riscuri

 

Dincolo de beneficiile pe care cloud computing-ul le are, acesta vine si cu o serie de riscuri pentru securitate si protectia datelor personale.

 

“Odata cu dezvoltarea serviciilor de cloud computing au aparut si primele provocari legate de confidentialitate, securitate si incredere, atat din punct de vedere tehnologic, dar si legal. Conform unui studiu realizat de Cloud Security Alliance in anul 2015 la nivel mondial, 15,8% dintre documentele incarcate in cloud contin informatii sensibile si sunt la doar cateva click-uri distanta de a fi partajate tuturor.

Majoritatea fisierelor, respectiv 8,4% sunt fisiere word, urmate de PDF. Daca ne referim la continutul acestor fisiere, conform studiului “Cloud Adoption Risk Report”, vorbim despre inregistrari financiare, planuri de afaceri, algoritmi de tranzactionare, dar si numere de carduri de credit, conturi bancare, date personale sau informatii medicale protejate”, mentioneaza Roman Hamed, avocat in Cadrul Decalex Legal Solutions.

 

In lume, aproximativ 89% dintre organizatii se confrunta lunar cu cel putin o amenintare interna, incluzand aici actiuni neintentionate care expun companiile la riscuri, dar si actiuni intentionate, precum partajarea unor date confidentiale.

 

La nivel mondial, Office 365 este serviciul de cloud numarul 1 in functie de numarul utilizatorilor, iar Facebook este numarul 1 in topul consumatorilor de servicii cloud, urmat de Twitter, Youtube, LinkedIn, Pinterest si abia apoi Gmail.

 

In Romania nu exista o lege specifica cloud computing-ului, reglementarile fiind cele din domeniul prelucrarii datelor cu caracter personal emise de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

 

Conform Eurostat, 8% dintre utilizatorii individuali de Internet au stocat date in cloud, cifra care va creste de la an la an, luand in considerare dezvoltarea mediului tehnologic si penetrarea Internetului la nivel national.

 

Este si motivul pentru care, fie ca suntem utilizatori individuali, fie companie, trebuie sa ne asiguram ca informatiile partajate nu pun in pericol afacerea personala, datele personale sau ale altor persoane.

 

Ce poti sa faci ca sa fii protejat

 

Daca va ganditi ca un contract incheiat intre furnizorul serviciului de cloud computing si compania pe care o reprezentati este suficient pentru a elimina riscurile pe care le poate avea acest serviciu asupra afacerii dumneavoastra, Roman Hamed, avocat in cadrul companiei de servicii juridice de business Decalex Legal Solutions, mentioneaza ca acesta nu va ofera un confort sporit, daca sistemul produce stricaciuni pentru afacerea dumneavoastra.

 

Intre cele mai bune practici pe care le puteti adopta, se inscriu:

 

Politicile de securitate existente si procedurile trebuie revizuite, astfel incat sa intruneasca reglementarile legislative ale aplicatiilor cloud si de stocare.

 

Angajatii sau partenerii pot sa nu fie la curent cu riscurile pe care le prezinta serviciile cloud. De aceea, este important sa ii atentionati cu privire la acestea si, de asemenea, le puteti solicita semnarea unei politici de securitate, cu privire la care au fost informati in prealabil. De asemenea, oferirea unei alternative interne la serviciile populare de cloud, precum Dropbox, poate fi o solutie potrivita.

 

Criptarea datelor si pastrarea lor sub o parola cunoscuta doar de dumneavoastra sunt considerate de expertii in domeniu cele mai bune modalitati, pentru a va asigura ca nimeni nu are accest la datele dumneavoastra.

 

– Trebuie sa va asigurati ca respectati toate reglementarile in vigoare, atat la nivel national, dar si cele europene aplicabile in Romania.

 

Furnizorii de cloud isi pot asigura utilizatorii folosind TSL (Transport Layer Security), protocol ce ofera protectie datelor in parcursul lor pe Internet.

 

Colaborarea cu un consilier juridic sau avocat va pot ajuta sa preveniti sau sa solutionati aspecte legale, precum: furtul de date personale, accesul ilegal la un sistem informatic, protectia datelor personale, operatiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, etc.

 

 

 

Surse: https://www.ziare.com/internet-si-tehnologie/tehnologie/tehnologia-folosita-de-milioane-de-utilizatori-iti-poate-pune-in-pericol-datele-personale-cum-te-protejezi-1394739
https://www.rgstuff.ro/ce-este-cloud-computing-ul-si-de-ce-isi-muta-companiile-serverele-in-cloud/