Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Display-uri LED: de la Digital Signage la Cinematografie Digitala

 

Display-urile LED si solutiile complete de vizualizare digitala inainteaza in ritm accelerat pe masura ce tehnologia avanseaza. Aceste progrese in tehnologia de afisare duc la sporirea fiabilitatii, precum si la o mai mare eficacitate si o calitate imbunatatita a imaginii. Imbunatatirea calitatii imaginii, in special, a transformat digital signage-ul pana la punctul in care acesta rivalizeaza acum cu calitatea vazuta pe cele mai bune televizoare LCD si OLED. Ecranele LED “direct-view”, considerate mult timp competitive doar in digital signage, se afla la limita competitivitatii cu DLP, conform standardelor Digital Cinema Initiative, si cu astfel de imbunatatiri continue ale display-urilor LED RGB SMD, se intrevede o noua piata de integratori mari. Aceasta piata ar putea avea o valoare de 10 miliarde de dolari in următorii 10 ani!

 

Actuala Initiativa Digital Cinema a inceput cu “oportunitatea” oferita de dispozitivul Texas Instruments DLP si cu solutia privind sistemele complete pentru cinema. Acest sistem, demonstrat pentru prima data in 1996 si lansat in 1999, a condus la mai mult de 144.000 de instalatii DLP Digital Cinema. Aceste sisteme au fost instalate pe o perioada de 20 de ani, pe masura ce cinematografia a trecut de la film la proiectii digitale, iar LED-ul poate in cele din urmă sa concureze cu DLP in toate privintele. 

 

Imaginati-va ca vor fi create sute de oportunitati de afaceri noi, apoi mii de sisteme DLP Cinema vor fi inlocuite in fiecare an cu display-uri LED. Aceste inlocuiri cvor includ adesea o remodelare dramatica a solutiei sistemului, iar display-ul LED se va schimba de la proiectia DLP la LED-ul direct-view. Sistemele audio vor incorpora noi sisteme de psihoacustica si difuzoare pentru a gestiona diferitele performante audio ale ecranului LED pe ecranul de proiectie, iar aceleasi sali de teatru vor fi modificate pentru a oferi o experienta unica, care nu a mai fost atinsa pana acum cu proiectia DLP. Din perspectiva NanoLumens, aceasta experienta “Active Screen”, sau ASXTM, are inaintea sa o cale determinista de dezvoltare tehnologica pentru a atinge si a depasi aceste obiective. Cu ajutorul studiourilor si operatorilor cinematografici, nenumarate lucruri vor deveni posibile cu LED-ul direct-view in cinematografie.

 

Cerintele tehnice ale unui afisaj de calitate pentru cinematografiei sunt, deocamdata, parte din specificatiile industriei. Cu toate acestea, acceptarea reala a unei noi solutii de afisare care sa inlocuiasca solutia DLP adanc inradacinata va fi condusa de expertii din domeniul cinematografiei. DLP a trecut prin ani de evaluare si imbunatatire pentru a sustine cerintele expertilor in trecerea de la filmele realizate pe celuloid la  proiectia digitala. Pasii catre cinematografia cu display-uri LED direct-view sau ASXTM vor necesita un proces similar. Grupurile de experti si de standarde trebuie sa se alature cinematografilor si studiourilor pentru a se asigura ca rezultatul final, “o poveste bine spusa”, este atins si imbunatatit dincolo de DLP-ul curent.

 

Putine display-uri, precum cele LED, au caracteristici vizibile perceptibile foarte diferite de cele ale unui proiector DLP pe un ecran. Expertii creativi (si publicul) sunt interesati numai de imaginea finala si de impresia pe care o lasa aceasta, astfel incat toti factorii care influenteaza imaginea trebuie sa fie luati in considerare pentru a crea filme care capteaza viata reala. Lista provocarilor este semnificativa, dar nu coplesitoare.

 

Industria display-urilor LED a imbunatatit deja foarte mult tehnologia LED direct-view. Cerintele minime de culoare sunt indeplinite cu o selectie atenta a LED-urilor; accentul este pus pe DCI-P3. Unii ar dori sa stabileasca rec. 2020 ca obiectiv. Adancimea de biti suporta in prezent 18 biti de procesare si 12 biti RGB. 

 

Display-urile LED au o capacitate de luminozitate care nu poate fi pusa in valoare cu proiectia de astazi, iar nivelurile de luminozitate la 1500 niti sunt normale pentru un LED. Cinematografia are nevoie de doar 14 ftL (50 niti), cu unele consideratii de prezentare de pana la 20-28 ftL. Exceptia in cinematografie este dorinta de lumina suficienta pentru a sustine zonele extrem de luminoase. Cu actualizari in proiectare, LED-ul poate atinge varfuri extrem de stralucitoare, in timp ce inca suporta adancimi mari de biti in imaginile mai intunecate. Pe baza scenelor cinematografice, display-ul LED va sustine o eficacitate mai mare in W/m2 atunci cand este in contrastat cu DLP, iar imaginile intunecate ar trebui sa beneficieze de faptul ca LED-ul este oprit atunci cand imaginea este neagra. Ratele de contrast ale LED-urilor sunt de doua pana la de 20 de ori mai mari decat ale DLP-ului standard, iar LED-ul suporta cu usurinta rezolutia 4K.

 

Afisajul LED are limitari pe care trebuie sa le depaseasca, dar totul este posibil. Imaginea finala arata si este convingatoare pentru cinematografi si experti in filme, dar este o metrica greu de cuantificat. Un ecran activ este diferit de o imagine proiectata, iar fiabilitatea si intretinerea trebuie sa se alinieze la intretinerea normala a teatrului. In plus, orice structura vizibila de pe ecran trebuie atenuata, astfel incat zgomotul de fundal sa nu fie auzit de spectator. Si probabil cel mai important, costul ecranului LED trebuie sa se apropie de cel al DLP.

 

Un atribut nou al display-ului LED este ca poate fi curbat. Un ecran curbat de proiectie poate fi imbunatatit considerabil printr-o solutie de afisare LED emisiva fara probleme de focalizare. Imaginea display-ului LED poate fi imbunatatita si cu calibrare periodica. Industria display-urilor comerciale are o noua piata interesanta in curs de dezvoltare, cea a display-urilor LED pentru cele mai performante solutii. Odata cu depasirea provocarilor, noile display-uri LED vor transforma experienta in divertisment si cinema.