Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Undele stationare influenteaza campul sonor

Maximul undei stationare este aratat in figura. Curba reprezinta suprafata camerei unde frecventa specificata  este audibila. La minim, frecventa este reprezentata la un nivel mult mai mic (uneori -40dB comparat cu maximul).  

Daca incaperea are aceleasi dimensiuni ca lungime-latime-inaltime este foarte dificil sa se obtina o distributie sonora uniforma. 

Cum sa anulam undele stationare?

In incaperi se vor evita peretii paraleli. Astfel modurile cele mai puternice vor fi anulate. Cand se amplaseaza monitoare este important sa fie excitate cat mai putine moduri de oscilatie. Din acest motiv, monitoarele nu trebuie pozitionate intr-un maxim al undelor stationare.  La frecvente joase se poate considera ca un monitor radiaza unde sonore in toate directiile.


 

Amplasand monitorul aproape de un perete rigid energia sonora care trebuia radiata spre perete va fi radiata invers, catre jumatatea de spatiu din fata. Astfel presiunea sonora va fi dublata in jumatate de spatiu, respectiv cu +6dB. 

 

Amplasand monitorul in apropierea a doi pereti, de exemplu, un colt limitat de 2 pereti, acesta va radia intr-un sfert de spatiu . Acum presiunea sonora este dublata de doua ori rezultand o crestere de +12dB. 


 

Amplasand monitorul langa 3 pereti– de exemplu un colt format din 2 pereti si pardoseala acesta va radia numai in 1/8 din spatiul sferic. Comparand presiunea acustica cu acesta se va observa o crestere de +18dB. 

 

In practica, prin amplasarea monitorului in apropierea unor pereti sau pardoseli se va influenta domeniul de frecventa de la 125-150Hz.


 

Functia de filtrare care apare atunci cand un semnal este adunat cu el insusi, dupa o intirziere in timp, este numita filtrare de combinare “comb filter”. Raspunsul in frecventa rezultat are forma de “comb=pieptene”  si de aici vine si numele. 

 

Doua tonuri sinusoidale de 500 Hz adunate. Al doilea ton este intirziat cu 1 ms si suma lor va fi 0. Doua tonuri sinusoidale de 1KHz sunt adunate. Al doilea ton va fi intirziat cu 1 ms si in acest caz suma va fi dublul (adica +6dB).

Functia de comb-filter nu este aproape niciodata intentionata, dar este auzita mereu in productiile sonore, unde ea apare si acustic si electric. Acustic ea apare atunci cand sunetul, in drumul sau de la sursa la ascultator, se propaga partial direct si partial printr-o cale indirecta datorita unei singure suprafete reflectante.  Reflexia trebuie sa fie atenuata cu cel putin 10dB si preferabil 15dB pentru a nu avea efect asupra campului sonor din dreptul ascultatorului. Electric, fenomenul apare atunci cand 2 microfoane care au o anumita distanta intre ele capteaza acelasi semnal si semnalul din ambele mirofoane are acelasi ordin de marime.

 


Doua situatii tipice in care apare comb-filter acustic sau electric. In general, toate procesarile digitale cer timp si intarzie semnalul. Acest lucru inseamna ca in practica efectul de comb-filter apare si cand un semnal procesat este mixat cu cel original.  


dB LevelFrequency–Hz

Un exemplu de comb-filter creat prin combinarea a doua  semnale cu aceias smplitudine dar cu o intirziere intre ele de 1 ms.  Se vede clar ca apare un minim de anulare la 500Hz, 1,5KHz, 2,5KHz, etc. Se mai vede ca cele doua semnale se aduna la dublul valorii lor (+6dB) la frecvente joase si la o intirziere egala cu lungimea de unda la 1KHz, 2KHz, 3 KHz, etc.

 

DipFrequency

Anulari apar din cauza efectului de comb-filter la orice frecventa la care cele doua semnale au faza opusa (antifaza) . Acest lucru se intimpla cind timpul de intirziere include durate de timp ½,1½,2½ perioadeetc La 1KHz perioada este 1ms . Jumatate de perioada este 0,5 ms. Daca timpul de intirziere este exact 0,5 ms vor aparea anulari nu numai la 1KHz ci si la 2KHz, 3KHz etc. 

 

 

 

Frecventa de anulare

 


Cand monitorul este amplasat la o anumita distanta, in fata unui perete, pot aparea reflexii din perete care sa influenteze raspunsul in frecventa perceput. Acesta poate contine o filtrare comb la toate frecventele produse de monitor. Dar monitoarele sunt de obicei omnidirectionale, la frecvente joase. Rezultatul reflexiilor este aparitia in fata monitorului a unui singur sau a mai multor puncte de nul. Raspunsul in frecventa poate arata astfel: un nul la o frecventa care are lungimea de unda de 4 ori distanta pana la peretele din spate.

Frecventa de anulare este dependenta de distanta pana la perete. Daca distanta este de 1m prima anulare va fi la frecventa care are lungimea de unda egala cu 4m.

La o pozitie mai apropiata va rezulta  o anulare la o frecventa mai ridicata. Acest lucru se limiteaza la frecventa de la care monitorul devine directional si nu mai radiaza in spate

 O pozitie mai indepartata se va traduce intr-o frecventa mai joasa. Acest fenomen este limitat de distanta la care unda reflectata scade datorita distantei mai mari parcurse.