Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

E-paper foloseste de zece ori mai putina energie decat display-urile LED

Cercetatorii din Suedia au introdus un tip de hartie electronica capabila sa consume mai putina energie decat o tableta Kindle, oferind toate culorile unui display LED.

 

 

Display-ul “e-paper” prezinta spectrul de culori complet (folosind acelasi sistem rosu-albastru-verde ca si alte display-uri electronice) si foloseste aproximativ de zece ori mai putina energie decat o tableta Kindle. Dezvoltata de cercetatorii de la Universitatea de Tehnologie Chalmers, hartia electronica incorporeaza polimeri conductori dispusi pe o suprafata nanostructurata facandu-l mai subtire de un micrometru si flexibil. Echipa a spus, de asemenea, ca display-ul poate oferi o experienta de vizionare de calitate intr-un mediu extrem de luminat pentru ca suprafata acoperita cu polimeri controleaza modul in care lumina este absorbita si reflectata. Semnalele sunt transmise prin material intr-un mod controlat pentru a crea imagini de inalta rezolutie.

“Hartia este similara cu tableta Kindle”, a declarat cercetatorul Chalmers, Andreas Dahlin, cocreatorul e-paper cu doctorandul Kunli Xiong. “Nu se aprinde ca un display standard, ci mai degraba reflecta lumina exterioara care il lumineaza. Prin urmare, functioneaza foarte bine daca exista o lumina puternica, cum este cea solara.”

Cu toate ca ofera economii consierabile atunci cand vine vorba de energie, economiile nu sunt posibile momentan daca vorbim de costurile metalor pretioase care se afla printe materialele necesare pentru a crea hartia. Dahlin afirma ca, in ciuda faptului ca e-paper masoara doar 20 nanometri in grosime, in prezent “o multime” de aur este irosit in procesul de fabricatie. “Fie reducem pirderile, fie gasim o alta cale de a reduce costurile de productie.”

 

Cercetatorii spun ca au creat doar cativa pixeli pana in prezent, dar odata ce vor progresa si vor acoperi suprafete mai mari cu polimerii, au mari sperante ca hartia va inlocui ecranele de informatii in aer liber si semnele care nu sunt inca electronice, datorita eficientei sale energetice.

 

 

Sursa: Inginerie & Tehnologie