Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Ecrane care pot fi rulate, tehnologie 8K si ecrane transparente?

La editia din acest an a CES (Consumers Electronics Show 2016) au fost prezentate noi modele de display-uri, iar tehnologiile din domeniu includ ecrane foarte subtiri, cu o rezolutie foarte mare sau care pot fi rulate.

 

Printre imbunatatirile aduse display-urilor se afla tehnologia HDR (High Dynamic Range), ce promite o claritate mai buna a culorilor, cel putin in cazul catorva filme care au fost deja lansate in acest format. Si daca rezolutia 4K a fost imbunatatita, unele televizoare „inteligente” au deja un format 8K, inaugurand astfel o noua era a ecranelor TV. Ecranele 8K permit afisarea unor imagini de pana la 4 ori mai clare decat cele 4K si de 16 ori mai bune decat poate afisa un televizor Full HD.

 


 

Printre vedetele din aceasta editie se afla televizorul cu diagonala de 45 cm ce poate fi rulat ca o hartie si, chiar daca momentan este vorba de un prototip, expertii spun ca tehnologia va putea fi folosita in curand pentru telefoane si ecrane de masina ce vor putea fi mulate pe interiorul autovehiculelor.

 

 


 

Un alt ecran care a atras atenţia vizitatorilor a fost si OLED TV, un televizor ce are in partea din spate un alt televizor! Ecranul inteligent poate rula programe diferite pe ambele parti ale ecranului de doar 2,57 mm. Tot la CES a fost prezentat un gigant al televizoarelor, cu diagonala de 2 metri si 49 centimetri, ce beneficiaza de tehnologia 8K si care va fi disponibil utilizatorilor din a doua jumatate a anului 2016. 

 

Cei care isi vor cumpara acum un asemenea televizor, probabil vor fi atrasi doar de ideea extravaganta de a-l avea. Momentan, nu prea exista continut video la o rezoluție atat de inalta, insa senzația de a viziona un film pe un ecran asa de mare se apropie de experienta de cinema. 

 

Nici Samsung nu s-a lasat mai prejos anul acesta, prezentand in cadrul targului internaţional un super televizor 8K, cu rezoluţie 7.680 x 4.320. De altfel, toate televizoarele expuse de Samsung beneficiaza de tehnologia punctului cuantic (10-bit quantum dot), o nanostructura semi-conductoare ce uneste particule mici de nanocristale pentru o calitate mai buna a imaginii.

 

„Suntem de parere ca tehnologia punctului cuantic va reprezenta tehnologia viitorului in materie de televizoare. Astfel, vom avea parte de imagini mult mai clare, fara a distorsiona sau compromite nivelul de luminozitate”, a declarat Joe Stinziano, vicepresedinte executiv al Samsung Electronics. 

Unii expozanti au pus la dispozitia utilizatorilor diferite aplicatii prin intermediul carora utilizatorii pot achizitiona continut HDR.

„Pe baza a ceea ce am vazut pana acum la CES, HDR are cel mai mare potential de a fi adoptat de consumatorii actuali, intrucat acestia nu vor doar mai multi pixeli, ci si o calitate superioara a imaginii”, a declarat Peter McEleney, din partea PC World.