Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Efecte pozitive si negative ale tehnologiei asupra vietii noastre

In lumea globalizata actuala traim in era tehnologiei avansate. Fiecare parte a vietii noastre de zi cu zi este legata de tehnologie intr-un fel sau altul. Dezvoltarea tehnologiei nu se limiteaza la un sector, si toate industriile si diferitele sectoare ale societatii dezvolta noi tehnologii, in functie de nevoile si cerintele lor.

 

Efectele pozitive ale tehnologiei asupra vietii noastre

 

Exista foarte multe avantaje ale tehnologiei imbunatatite in viata noastra de zi cu zi. Cu ajutorul tehnologiei mobile putem comunica cu prietenii si cu rudele care locuiesc departe de noi. Cu ajutorul internetului putem invata lucruri noi, putem urma cursuri on-line etc. Cu ajutorul tehnologiei aviatiei suntem capabili sa ajungem in locuri indepartate, in cateva ore, lucru care nu era posibil in vremurile de demult. Folosim toate resursele naturale disponibile pentru a ne face viata mai buna. Cu ajutorul retelelor sociale ne putem gasi prietenii din copilarie, rudele etc. si putem vedea evenimentele importante din viata lor. Cu ajutorul tehnologiei informatiei putem transmite informatii in orice parte a lumii in cateva secunde. Cu tehnologia progresiva din domeniul agriculturii suntem capabili sa satisfacem cerintele alimentare ale oamenilor din intreaga lume.

 

Efectele negative ale tehnologiei asupra vietii noastre

 

Pe de alta parte, exista situatii care prezinta problemele generate de tehnologia imbunatatita si avansata. De multe ori rezolvarea unei probleme cu ajutorul tehnologiei da nastere unei alte probleme. In loc comunicam clar ceea ce dorim sau simtim trimitem sms-uri, in loc sa participam la un eveniment important la care inainte eram nelipsiti, acum preferam sa sunam pur si simplu pentru a transmite urarile. Prin utilizarea internetului copiii devin dependenti de jocurile on-line si activitatile fizice si exercitiile sunt din ce in ce mai putine. Retelele sociale creeaza rivalitate intre cei mai buni prieteni si cuplurile divorteaza. Tehnologia aviatiei genereaza probleme de sanatate lucratorilor si creeaza amenintari grave de mediu. Utilizarea masiva a ingrasamintelor pentru sol duce la pierderea fertilitatii naturale si mai multe soiuri de plante au disparut.

 

Luati in considerare domeniul automobilelor in ceea ce priveste tehnologia. Tehnologia automobilelor a fost dezvoltata pentru prima data pentru a face calatoria oamenilor mai convenabila. Acum ne confruntam cu probleme serioase de poluare a mediului din cauza vehiculelor care elibereaza gazele nedorite in mediul inconjurator si incercam sa cream o tehnologie automobilistica mai prietenoasa, care sa aiba un impact mai redus asupra mediului in comparatie cu tehnologia actuala.

 

Concluzie

 

Tehnologia este ca o moneda care are atat parti pozitive, cat si negative. Noi suntem cei care decid asupra modului in care o folosim. Utilizarea tehnologiei pentru exploatarea resurselor ar trebui sa fie intotdeauna evitata. Daca o folosim pentru lucruri pozitive, va avea un efect pozitiv asupra vietii noastre si vice-versa. Nimeni nu s-ar opune dezvoltarii tehnologiilor in orice sector, dar evolutiile trebuie sa fie pozitive si nu ar trebui să aiba un impact negativ asupra generatiilor prezente sau viitoare.