Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Efectele Retelelor Electrice Inteligente asupra intimitatii

Retelele inteligente sunt retele electrice care pot integra eficient comportamentul si actiunile tuturor utilizatorilor conectati la acestea – producatori, consumatori si participanti cu duble functii (de consum si productie) pentru un sistem energetic eficient, durabil si sigur.

 

Tehnologiile retelelor electrice inteligente vor fi integrate agresiv in constructia lumii socioeconomice. Aceasta este opinia prevalenta a unui nou raport emis de Comisia de Comert Federal (CCF) a SUA, care a propus o serie de “recomandari” companiilor si corporatiilor transnationale care au investit puternic in retelele electrice inteligente, sugerand ca aceste tehnologii sa fie lasate aproape integral in voia principiilor “pietei libere” astfel incat sa nu fie afectata “inovatia” .

 

Retelele electrice inteligente sunt compuse din zeci de milioane de transceivere (o conbinatie intre transmitatoare si receivere de tip mobil) wireless ce sunt cunoscute sub denumirea de “contoare inteligente”. Spre deosebire de routerele wireless conventionale, contoarele inteligente sunt dotate pentru a captura, inmagazina si transmite o abundenta de date despre consumul de energie casnic cu un grad de precizie greu de imaginat de catre consumatori. Dimpotriva, consumatorii de energie sunt atrasi de materiale promotionale persuasive de catre compania furnizoare ce le explica cum le permite tehnologia contoarelor inteligente sa monitorizeze si sa controleze mai bine consumul de energie. 

 

Acum aproape doua decenii, sociologul media Rick Crawford a definit tehnologia retelelor electrice inteligente drept “supraveghere in timp real a energiei rezidentiale”. Aceste practici contin toate caracteristicile unor interceptari si chiar mai mult decat atat.

“In timp ce formele primitive de monitorizare a energiei furnizau date o data pe luna prin verificarea contorului residential”formele moderne de supraveghere a energiei permit o masurare digitala continua. Acest lucru permite controlorilor sa dezvolte un profil detaliat al comportamentului de consum al utilizatorului. Supravegherea computerizata poate fi plasata cu consimtamantul si stiinta utilizatorului, sau poate fi ascunsa in afara casei, plasata clandestin si atasata liniilor de curent electric conectate la resedinta.

Acest dispozitiv inregistreaza diversele niveluri de energie folosite in timp. Poate extrage date tipice din date brute. De pilda, poate identifica de cate ori sunt schimbate asternuturile de pe un pat de apa detectand ciclurile de incalzire a apei din pat, sau poate detecta cand o cabina de dus e folosita de doua persoane prin nivelul de apa incalzita si prin folosirea uscatorului de par.” 

 

Majoritatea companiilor furnizoare sunt reticente in a recunoaste capacitatile profund avansate ale acestor mecanisme ce au fost plasate clientilor rezidentiali si de afaceri. Reprezentantii acestor companii, atunci cand sunt confruntati cu intrebari legate de gradul de exactitate al datelor ce pot fi culese de aceste dispozitive, sunt obligati, aparent, sa faca pe ignorantii sau sa ezite cu privire la un raspuns clar.

 

Informatiile culese prin retelele electrice inteligente au o valoare imensa pentru actorii comerciali care au fost exclusi, pana acum, din sfera domestica. Asa cum a afirmat un afiliat al WPP Pic., una din cele mai mari agentii de publicitate din lume, datele culese de contoarele inteligente “deschid usile caselor. Consumatorii lasa o amprenta digitala care deschide usa catre obiceiurile lor online, de cumparaturi, precum si locatiei lor, si ultimul lucru pe care il poti intelege e ce se intampla inauntrul unei case, pentru ca atunci cand se inchide usa, asta-i totul.”

 

Dupa cum reiese evident din raportul CCF pentru 2015, criminalitatea va fi incurajata prin contopirea tehnologiei retelelor inteligente cu cea a Internetului lucrurilor, lucru ce va permite infractorilor sa scaneze si monitorizeze activitatile domestice potentialelor “tinte” in vederea unui jaf sau chiar mai rau decat atat. 

 

In lumina riscurilor grave legate de intimitate si sanatate ridicate de acest tsunami tehnologic, membrii unei societati sanatoase s-ar intreba foarte serios catre ce avanseaza mai exact, sau catre ce sunt convinsi sa avanseze.

 

Sursa