Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Evolutia Internet of Things (IoT) in 2016

Nimic nu ramane la fel atunci cand vine vorba de internetul obiectelor (IoT – Internet of Things) …

 

IoT este deja o prezenta cotidiana in viata multora dintre noi: in casele noastre, unde contoare inteligente coordoneaza si scad consumul de energie electrica; in automobilele noastre conectate la Internet in care sistemul OnStar (SUA) sau eCall (UE)  declanseaza un raspuns automat in caz de accident, urmareste masina daca este furata sau ofera asistenta tehnica la nevoie; pe corpurile noastre ori ca o insertie in tricoul sau sortul inteligent cu care alergam.

 

 

Ce va face internetul obiectelor (IoT) in continuare? Va creste? Unii asa cred – ar putea sprijini cheltuielile totale pentru servicii, aproximativ 235 miliarde $ in 2016, mai mult cu 22% comparativ cu 2015, potrivit companiei Garner. Analistul companiei crede, de asemenea, ca 6,4 miliarde de lucruri conectate vor fi utilizate la nivel mondial in 2016, cu 30% mai multe fata de 2015, iar acest numar va ajunge la 20.8 miliarde pana in 2020.

 

Fenomenul IoT va genera economii suplimentare globale de 1,7 trilioane de dolari, iar acest lucru va fi realizat atat de echipamentele hardware, de software, costurile de instalare, serviciile de management, dar si eficienta pe care fenomenul viitorului il va da economiei globale. Veniturile realizate din comercializarea de solutii hardware vor genera un total de circa 50 de miliarde de dolari, ceea ce va reprezenta aproximativ 8% din totalul veniturilor care vor fi reprezentate de Internet of Things, in timp ce producatorii de solutii software si cei care vor dezvolta infrastructura vor fi principalii generatori de resurse.

 

Sectorul enterprise va conduce in dezvoltarea IoT, generand aproximativ 46% din livrarea de dispozitive inteligente in acest an, insa isi va pierde din avans pe parcurs, asta dupa ce guvernele si casele individuale se vor dezvolta. 

 

Fara indoiala, cel mai mare beneficiu al Internet of Things va fi cel al eficientei si al costurilor mult mai reduse. Fenomenul promite sa aduca o eficienta sporita atat in locuinte, cat si in orase sau la locul de munca, oferind posibilitatea consumatorului sa aiba acces total la ceea ce se petrece in jurul sau. Chiar si asa, inca exista si vor exista persoane care vor ezita sa isi utilizeze dispozitivele inteligente din cauza problemelor de securitate, inca o piedica in calea dezvoltarii acestui sector.

 

“Securitatea lucrurilor” va fi in centrul atentiei in 2016. In 2015, piata a inregistrat o crestere extraordinara a numarului de dispozitive conectate, si proliferarea a dat nastere unor ingrijorari cu privire la securitatea internetului obiectelor. In 2016 securitate IoT este in centrul atentiei – iar castigatorii vor fi furnizorii de solutii care pot ajuta intreprinderile nu numai sa livreze servicii conexe, dar sa le si securizeze.

 

In 2016, analistii din industria IoT isi vor concentra atentia asupra impactului cuantificabil al noilor servicii (cum ar fi veniturile genrate sau noi experiente disponibile) in loc sa analizeze pur si simplu cresterea numarului de obiecte conectate in viitor.

 

Pentru prima data vor exista mai multe masini noi conectate decat neconectate. In 2015, GM a anuntat ca fiecare vehicul nou din SUA se va livra cu 4G-LTE incorporat, iar constructorul are deja 1 milion de masini conectate pe sosele. In 2016 aceasta tendinta se va extinde foarte mult si, pentru prima data, majoritatea vehiculelor noi produse in SUA vor fi conectate. Nu vom avea aceasi crstere la nivel global in 2016, dar in urmatorii ani toate masinile, si aici vorbim la nivel mondial, vor fi conectate.

 

IoT se va alinia in jurul unui lexic mai precis. In 2015 IoT a aparut din ciclul hype si a inceput sa devina o piesa de baza. In incercarea de a se face cunoscuti, multi furnizori de tehnologie au atasat acronimul IoT la numele lor, rezultand o o proliferare a companiilor care vorbesc despre pltformele, aplicatiile si solutiile lor IoT. In 2016 vom avea o viziune mai clara despre furnizorii de solutii IoT.