Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Evolutia Tehnologiei Cloud-Native pentru Procesare Media – 4 predictii pentru anul 2017

 

Infrastructura video se schimba. In mod traditional, infrastructura de difuzare a fost bazata exclusiv pe hardware. Dar cum furnizorii de continut video si servicii incearca sa lanseze mai repede serviciile de difuzare si OTT, sa castige eficienta operationala si sa reduca OPEX si CAPEX, acestia se indreapta catre fluxurile de lucru bazate pe software si cloud. Tehnologia cloud-native, in special, ofera agilitatea, flexibilitatea si scalabilitatea necesare astazi, permitand operatorilor sa-si gestioneze intregul proces de pregatire video si de livrare prin intermediul infrastructurii cloud publice sau private.

 

In cele ce urmeaza vom face cateva previziuni indraznete despre zona in care se indreapta tehnologia cloud-native in 2017. Cu o mai buna intelegere a evolutiei fluxurilor de lucru dinamice ale cloud-ului, operatorii pot simplifica dramatic operatiunile de difuzare si OTT, pastrand in acelasi timp o calitate video exceptionala.

 

Implementarea aplicatiilor cloud-nativ va necesita o schimbare a modului de gandire

 

Furnizorii de continut video si servicii care doresc sa aiba succes in mediul cloud-native trebuie sa abordeze aplicatiile cloud-native ca fiind mai mult decat o schimbare tehnologica. Este o schimbare de mentalitate. Cu cloud, nu mai exista notiunea de abordare a fluxului de lucru insilozat, ceea ce inseamna ca functionalitatile precum transcodarea, ambalarea, criptarea si serverul de origine nu mai sunt separate asa cum erau atunci cand aveau o infrastructura traditionala. Tehnologia cloud-native permite operatorilor sa abordeze fluxul de lucru din punct de vedere holistic, orientat spre servicii.

 

De cand silozurile separate nu mai exista, remedierea problemelor se face diferit. Nu mai este nevoie de un punct de testare dupa fiecare functie. Atunci cand un canal se defecteaza, DevOps poate remedia problema dintr-o singura interfata, spre deosebire de verificarea fiecarui echipament hardware pentru a determina radacina problemei.

 

Implementarea unei solutii software-as-a-service (SaaS) gazduita in cloud-ul public si intretinuta si monitorizata de catre un furnizor de infrastructura video duce notiunea de fluxuri de lucru simplificate la extrema. Operatorii nu vad nicio schimbare tehnologica, deoarece totul este gestionat si monitorizat pentru ei, rezultand intr-o organizatie mult mai stabila, si permitand operatorilor sa se concentreze pe sarcini mai importante, precum monetizarea.

 

Aplicatiile cloud-native vor fi desfasurate exclusiv in cloud-ul public

 

Desi securitatea continutului intr-o infrastructura cloud publica a fost candva un motiv de ingrijorare, industria a raspuns cu o serie de tehnologii care abordeaza problema; si continua sa faca acest lucru. Cu problemele de securitate sub control, este posibil ca in trei pana la cinci ani, industria sa se bazeze pe infrastructura publica – Amazon AWS, Microsoft Azure sau Google Cloud -pentru procesarea media cloud-native. Cea mai usoara si mai rapida modalitate de a implementa o aplicatie cloud este cu infrastructura publica. Construirea unei infrastructuri private necesita o investitie foarte mare CAPEX si OPEX in hardware, iar rentabilitatea investitiei (ROI) nu este garantata. In plus, construirea unei infrastructuri cloud private poate dura cateva luni, pe cand operatorii pot lansa instantaneu aplicatii de tip cloud-native pe infrastructura publica. Scalabilitatea este un alt beneficiu al infrastructurii cloud publice. In ceea ce priveste infrastructura cloud publica, furnizorii de continut video si servicii platesc pentru resursele pe care le folosesc pe masura ce cresc. Serviciile cloud pot fi adaugate si eliminate rapid, iar imbunatatirea experientei utilizatorului poate fi imediata.

 

Noile fluxuri de lucru vor aparea in cloud

 

In ultimul an, industria a vazut oferte de tip “cloud-native” care suporta diverse elemente ale fluxului de lucru pentru procesare media, de la incorporare la redare, grafica, transcodare, criptare si livrare. In 2017, vor aparea noi aplicatii de flux de lucru pentru cloud, precum trecerea la un model de distributie “all-IP over the internet”. Crearea canalului este o alta zona in care operatorii cauta cloud-ul pentru a-si simplifica fluxurile de lucru.

 

Cand crearea canalului se misca spre cloud, au loc cateva modificari importante ale fluxului de lucru.

 

Sistemul de trafic existent al operatorului furnizeaza aplicatia cloud-native cu programul tuturor fisierelor necesare pentru redare, inclusiv evenimentele primare si secundare, precum si locatia fisierului. Aplicatia cloud se ocupa de restul, de la conectarea la un sistem de stocare extern si preluarea fisierului pentru a-l normaliza daca este necesar, la adaugarea evenimentelor secundare, cum ar fi grafica, si asigurarea distributiei fisierului in format corect atat pentru OTT, cat si pentru difuzare.

 

Calitatea video si eficienta latimii de banda vor creste in cloud

 

Optimizarea compresiei video ia amploare si nu este disponibila numai pentru fluxurile de lucru traditionale. Incepem sa vedem solutii de optimizare a comprimarii video in timp real, care pot fi utilizate cu tehnologia cloud-native pentru a oferi o experienta superioara de vizionare pe dispozitivele conectate la HTTP, reducand in acelasi timp consumul de latime de banda cu pana la 50% – fara a necesita modificari ale infrastructurii de livrare existente si ale playerelor video.

 

Concluzie

 

Tehnologia cloud-native are un impact enorm asupra procesarii si distributiei media, depasind limitele dispozitivelor virtualizate si arhitecturilor video definite de hardware, care sunt costisitoare, extrem de complexe si limitate in scalabilitate. Cu o aplicatie cloud-native sau SaaS, operatorii pot lansa rapid un serviciu si pot schimba fluxul de lucru odata ce intra in direct, cu investitii minime, generand venituri imediate prin capabilitati precum time-shift TV, VOD si cloud DVR. Desigur, furnizorii de continut video si servicii trebuie sa-si schimbe intreaga mentalitate, in ceea ce priveste abordarea functionalitatilor din punct de vedere holistic, orientat spre servicii.