Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Evolutia video wall-urilor LED cu vizualizare directa

 

Introducere

 

Video wall-urile au fost intotdeauna unul dintre cele mai populare tipuri de solutii de semnalizare digitala. Cu toate acestea, tehnologia folosita pentru a le crea s-a schimbat drastic in ultimele decenii. In acest articol, exploram evolutia unei tehnologii emergente de video wall cunoscuta sub numele de LED cu vizualizare directa.

 

Istorie

 

Anii 1960 – Primele afisaje LED sunt realizate, dar sunt afisaje foarte mici, cu o singura cifra, care sunt foarte scumpe si monocromatice.

 

Inceputul anilor 1980 – tehnologia CRT, care inseamna tub cu raze catodice, este utilizata pentru a produce primele video wall-uri la scara larga. Acestea erau extrem de voluminoase, la fel ca vechile televizoare si monitoare de calculator.

 

Mijlocul anilor 1980 – Mitsubishi si Sony folosesc tehnologia tuburilor fluorescente pentru a construi primele ecrane color de exterior, la scara larga.

 

1992 – O descoperire tehnologica duce la inventarea adevaratelor LED-uri albastre, completand triada de culoare rosu-verde-albastru si facand posibil ca afisajele LED sa aiba o gama completa de culori. Sunt deschise posibilitatile pentru afisaje video LED de dimensiuni mari.

 

Mijlocul anilor 1990 – Formatul de video wall cu ecran plat incepe cu ecranele cu plasma, dar acestea au mai multe probleme, inclusiv pretul, dimensiunea ramei si necesitatea unei tehnologii de control scumpe pentru a gestiona distributia semnalului de imagine.

 

1997 – Trupa rock U2 foloseste unul dintre primele video wall-uri LED la scara larga din lume ca parte a decorului din turneul PopMart.

 

Inceputul anilor 2000 – apar video wall-urile formate din panouri LCD, dar sunt foarte scumpe.

 

Sfarsitul anilor 2000 – Costul panourilor LCD scade, permitand video wall-urilor LCD sa devina una dintre cele mai populare forme de semnalizare digitala.

 

Inceputul anilor 2010 – In loc sa utilizeze trei diode individuale pentru a alcatui un pixel, tehnologia LED se deplaseaza la diode montate pe suprafata (SMD); acest lucru face posibila redarea unor pixelili de dimensiuni mai mici. Video wall-urile LED incep sa creasca in popularitate, deoarece sunt singura tehnologie potrivita pentru vizualizare in lumina directa a soarelui, capabila sa ruleze la mai mult de 5.000 de niti si sa permia crearea unor afisaje imense fara rame. Cu toate acestea, acestea sunt in principal limitate la stadioane sportive si arene de concerte datorita costurilor ridicate asociate.

 

Sfarsitul anilor 2010 – Tehnologia LED a video wall-urilor continua sa se imbunatateasca, devin posibile tonuri mai fine ale pixelilor si afisaje curbate, in timp ce costurile continua sa scada. Cu toate acestea, video wall-urile LCD mentin o cota mai mare din piata datorita costului.

 

2017 – Samsung devine primul mare producator care prezinta un model de lucru al unui video wall microLED in format mare, obtinand un pixel pitch de pana la 0,84 mm.

 

Unde se afla piata LED-urilor cu vizualizare directa si incotro se indreapta in viitor sunt teme mai subiective. Prin urmare, pentru a finaliza piesele finale ale puzzle-ului din aceasta cronologie, David Jones, consultantul in solutii LED al Allsee, ne-a impartasit ideile sale de specialitate.

 

In prezent

 

Cand a inceput a fie folosit termenul „LED cu vizualizare directa” si de ce?

 

David: „Termenul „LED cu vizualizare directă” sau „DV-LED” este un lucru foarte recent. Este folosit pentru a face distinctia importanta intre adevaratele video wall-uri LED si panourile retroiluminate cu LED-uri, precum și alte tipuri de tehnologie LED, cum ar fi OLED, QLED si micro-LED.”

 

Poti oferi o imagine de ansamplu a locului in care se afla piata video wall-urilor DV-LED astazi?

 

David: „Industria Digital signage (de semnalizare digitala) a vazut deja tehnologia video wall trecand de la CRT la LCD prin plasma. Aceste tranzitii sunt frecvente in domeniile tehnologice, iar tehnologia de afisare emergenta nu face exceptie. Suntem acum in primele etape ale unei treceri de la tehnologia LCD la tehnologia LED. Acest lucru se datoreaza la doi factori: in primul rand, dezvoltarea tehnologiei a dus la cresterea rezolutiei video wall-urilor LED; in al doilea rand, costul per pixel – si, prin urmare, costul ecranelor LED in general – a scazut. Cu toate acestea, spre deosebire de momentul in care LCD-ul a inlocuit CRT si plasma, in acest scenariu ma indoiesc ca va fi o tranzitie totala.”

 

„Multe tehnologii de afisare au aparut si au disparut in ultimele decenii, dar cele mai recente dezvoltari in domeniul LED-urilor se bazeaza fundamental pe o tehnologie foarte similara, mai multe companii lucrand intr-un domeniu tehnologic foarte definit. Acesta este motivul pentru care dezvoltarea LED-ului cu vizualizare directa este atat de rapida.”

 

Viitorul apropiat

 

Incotro crezi ca se indreapta piata in urmatorii cativa ani?

 

David: „Dezvoltarea tehnologiei cu vizualizare directa pentru ecranele indoor de inalta rezolutie va continua. Pe masura ce metodele de implementare a tehnologiei se imbunatatesc, odata cu dezvoltarea tehnologiei mini si micro-LED, pixel pitch va deveni si mai fin, iar costurile per pixel vor scadea. Acest lucru va însemna ca DV-LED va deveni tehnologia de baza pentru afisajele de inalta rezolutie.”

 

„Pe masura ce ecranele LED cu vizualizare directa isi imbunatatesc rezolutia, utilizarea video wall-urilor cu ecran plat va scadea treptat, probabil in urmatorii patru pana la cinci ani.”

 

Viitor indepartat

 

Dar dincolo de asta? Ai vreo previziune in legatura cu ceea ce ar putea aduce viitorul indepartat?

 

David: „Viitorul indepartat este mai greu de citit. Afisajele LED cu vizualizare directa vor avea in cele din urma un pixel pitch suficient de ingust pentru a atinge rezolutia 4K pe un ecran relativ mic. Desigur, costurile acestor afisaje vor continua sa scada pe masura ce tehnologia devine disponibila pe scara mai larga. In spatiile comerciale, este probabil ca tehnologia de afisare sa fie mult mai interactiva si mai flexibila. Dar, la fel ca in cazul tuturor tehnologiilor de afisare, valoarea reala consta in continut.”

 

„In ceea ce priveste urmatoarea tehnologie de afisare? …… Cine stie!”

 

Concluzie

 

De la trecut la prezent si viitor, acest articol a fost o calatorie prin evolutia LED-urilor cu vizualizare directa ca tehnologie pentru video wall.

 

Daca va simtiti inspirati sa explorati piata video wall-urilor LED, va putem sprijini la fiecare pas – asadar de ce sa nu stabiliti o intalnire cu un membru al echipei noastre, trimitandu-ne un e-mail la office@audio.ro?

 

Sursa: http://www.allsee-tech.com/digital-signage-blog/evolution-of-direct-view-led-video-walls/