Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Facebook, o platforma de invatare online?

 

Noile functii Facebook destinate dezvoltatorilor ar putea, daca sunt extinse, sa transforme site-ul de socializare intr-o platforma de invatare online.

 

Facebook testeaza noi caracteristici in comunitatea sa de dezvoltatori care, daca ar fi lansate pe platforma, ar putea permite oricarei persoane din reta sa predea cursuri online.

 

Moderatorii anumitor grupuri de pe Facebook, inregistrate ca scoala sau clasa, au observat recent ca pot adauga unitati de curs care se leaga intre ele. In timp ce membrii grupurilor trec prin unitati, eforturile lor sunt urmarite de o bara de progres.

 

Caracteristicile fac parte dintr-o initiativa, cunoscuta sub numele de Developers Circles. Compania lucreaza cu furnizorul de educatie online Udacity pentru a crea programe de instruire pentru dezvoltatorii care participa la cercuri.

 

Pe site-ul sau, Facebook descrie cercurile si noile caracteristici ca o modalitate pentru dezvoltatori de a invata despre inteligenta artificiala, dispozitivele conectate la internet si alte subiecte de interes pentru companie. Totusi, unii utilizatori Facebook, care nu sunt dezvoltatori, au inceput sa observe ca acum pot adauga unitati de curs si in grupurile lor , sugerand ca functiile pot fi disponibile pe scara mai larga.

 

Exista cateva caracteristici lipsa, care pot impiedica instructorii sa testeze Facebook ca o platforma de invatare online – de exemplu, niciun manual. Si dincolo de setul de caracteristici lipsa, unii instructori ar putea fi ingrijorati cu privire la predarea pe Facebook din teama ca informatiile despre ei si elevii lor ar putea fi exploatate pentru date de publicitate valoroase.

 

Compania nu a avut prea multe de spus despre interesul sau pentru invatarea online. Un purtator de cuvant al Facebook a declarat ca noile caracteristici sunt “ceva ce testam” si ca Facebook ar trebui sa aiba mai multe informatii pe care sa le impartaseasca mai tarziu in acest an.

 

Facebook este cel mai recent gigant  tehnologic care abordeaza progresiv educatia. Apple a adaugat in mod constant caracteristici pentru iTunes U, platforma sa de invatare, iar computerele si tabletele sale au fost mult timp populare in salile de clasa. 

 

Google a folosit o strategie similara cu platforma Google Classroom, care a castigat o anumita forta in randul educatorilor, în special in spatiul K-12. Chromebook-urile companiei, o linie de laptop-uri la preturi accesibile, care ruleaza o versiune imbunatatita a browserului Chrome, au aparut ca o alternativa populara la produsele Apple.

 

Facebook, desi initial s-a limitat la studenti, nu si-a manifestat, pe parcusul evolutiei, interesul de a deveni o platforma educationala. Facebook a crescut de la o retea de socializare la o companie de tehnologie masiva. Unele dintre achizitiile si initiativele sale recente implica inteligenta artificiala, streamingul live si realitatea virtuala.

 

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, si-a aratat recent interesul pentru educatie. El si pediatrul Priscilla Chan, sotia sa, au fondat în 2015 Chan Zuckerberg Initiative, care printre multe initiative analizeaza daca invatarea personalizata poate aduce beneficii studentilor.

 

Cu aproape doua miliarde de utilizatori activi pe site, Facebook nu ar avea nevoie de multi instructori care sa predea cursuri pentru a deveni o prezenta majora pe piata educatiei online. In comparatie, Udemy, o platforma de invatare online infiintata in 2010, spune ca peste 15 milioane de elevi si 20.000 de profesori folosesc site-ul.

 

David S. Janzen, profesor de informatica la California Polytechnic State University din San Luis Obispo, este unul dintre acestia. El a predat ani de zile un curs de codare Java pe Udemy, urmat de mai mult de 6500 de cursanti.

 

Intr-un e-mail, Janzen a declarat ca nu are nici un interes sa predea un curs pe Facebook.

 

“Sunt sceptic cu privire la introducerea invatarii online pe Facebook”, a spus Janzen. “Ma astept ca ei sa aiba un anumit succes doar pe baza dimensiunii lor, dar nu ma astept sa devina jucatorul dominant in procesul de invatare online. Exista o multime de concurenta sanatoasa. De asemenea, sunt nervos in ceea ce priveste integrarea profunda a social media cu invatarea. Amestecul de intreruperi constante (social media) cu nevoia de concentrare (invatare) pare contraproductiv. “