Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Gadget-urile ar putea fi alimentate prin atingeri

 

Energia utilizata pentru operarea dispozitivelor tactile ar putea fi valorificata pentru a incarca gadget-urile, datorita unei dezvoltari de la Universitatea Penn State. Cercetatorii au demonstrat un nou concept in recoltarea de energie, intr-un proiect finantat de Samsung.

 

Metoda capteaza energia care in prezent este irosita datorita frecventei sale reduse cu ajutorul unui convertor de energie mecanica bazat pe diode flexibile, organice, ionice.

 

Dispozitivele care recolteaza energia mecanica inconjuratoare si o transforma in energie electrica sunt deja utilizate pentru a alimenta electronicele purtabile (wearables), dispozitivele biomedicale si IoT.

 

Cele mai comune dispozitive de acest fel, bazate pe efectul piezoelectric, functioneaza cel mai eficient la frecventa inalta, mai mare de 10 vibratii pe secunda. Dar, la frecvente mai joase performanta lor scade in mod dramatic.

 

Qing Wang, profesor de Stiinta si Ingineria Materialelor la Penn State, a declarat: “Ideea principala este proiectarea unei modalitati de a transforma miscarea de joasa frecventa, cum ar fi miscarea umana sau miscarea valurilor unui ocean, in energie electrica. De aceea am venit cu acest dispozitiv de jonctiune p-n organica.”

 

“In acest moment, la frecvente joase, nici un alt dispozitiv nu il poate depasi pe acesta. De aceea, cred ca acest concept este captivant.”

 

In cazul telefoanelor inteligente (smartphones), energia mecanica implicata in atingerea ecranului poate fi transformata in energie electrica care poate fi stocata in baterie. Alta miscare umana ar putea furniza energie pentru a alimenta o tableta sau un dispozitiv purtabil (wearable device).

 

Wang a continuat: “Pentru ca dispozitivul este un polimer, este atat flexibil cat si usor. Atunci cand va fi incorporat intr-un telefon inteligent de ultima generatie, speram sa furnizeze 40% din energia necesara bateriei.”

 

Activitatile viitoare vor implica mai mult optimizarea si integrarea in telefoane inteligente si tablete.

 

Cercetarea este detaliata in “Flexible Ionic Devices for Low-Frequency Mechanical Energy Harvesting”, publicata online in revista Advanced Materials Energy.

 

Michael Hickner, profesor asociat de Stiinta si Ingineria Materialelor, a produs polimerii ionici, cu Liang Zhu, un cercetator postdoctorand din grupul sau. Qiming Zhang, distins profesor de inginerie electrica, si grupul sau concentrat pe integrarea si performanta dispozitivului. Grupul lui Wang, inclusiv coautorii, cercetatorul postdoctorand Qi Li si absolventul Yong Zhang, s-au focusat pe optimizarea materialelor. Cercetatorii asociati au fost savantul Ying Hou, recentul absolvent de doctorat Yue Zhou si savantul Lu Yang, toti parte a grupului lui Zhang.

 

Suportul suplimentar individual a fost oferit de catre Consiliul Academic al Chinei si de Fundatia Nationala de Stiinte Naturale din China.