Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Imersiune Totala: Realitatea Virtuala Intalneste Efectele Audio 3D

In ultimul an, lumea a devenit captivata de progresele inregistrate de realitatea virtuala (VR), realitatea augmentata (AR) si realitatea mixta (MR). Pentru necunoscatori, realitatea virtuala poate produce medii tridimensionale generate de calculator, cu care se poate interactiona intr-un mod profund imersiv.

 

Realitatea augmentata si realitatea mixta reprezinta imbinarea realitatii virtuale cu viata reala, iar dezvoltatorii pot crea imagini care se pot amesteca cu caracteristicile lumii reale. De exemplu, aceasta tehnologie a fost utilizata in muzee pentru a permite vizitatorilor sa perceapa un nivel suplimentar de informatii animand obiectele – cum ar fi afisarea partilor lipsa ale unei statui deteriorate pentru a reproduce felul in care arata in starea sa initiala.

 

In timp ce toate cele trei tehnici sunt unelte incredibil de puternice, optimizarea acestei tehnologii se bazeaza pe tonuri 3D dinamice, binaurale.

 

Sunetul 3D binaural este mult mai autentic pentru urechile noastre decat sunetul stereo bidimensional. Acesta este conceput pentru a replica felul in care auzim spatial, folosind modul in care oamenii receptioneaza informatii auditive in mediul natural. Sunetul 3D atrage ascultatorul prin oferirea unui raport spatial care ii permite sa simta zgomotele din jur. Intr-un mediu sonor 3D, originile sunetelor se pot misca perceptiv in jurul ascultatorului, localizand ascultatorul ca si cum ar sta in mediul inregistrat.

 

 

Metaforic vorbind, VR, AR si MR se afla inca in “faza Charlie Chaplin”, deoarece, in esenta, sunt filme silentioase moderne. Desi sunt pline de amuzament pentru ochii nostri, aceste tehnologii vizuale emergente trebuie sa fie integrate cu o noua generatie de sunet 3D binaural pentru a oferi o experienta cu adevarat imersiva.

 

Prin inserarea sunetului 3D, noi informatii spatiale sunt introduse in experienta virtuala, permitand audientelor sa simta lucrurile care se intampla in spatele lor sau oriunde in mediul lor virtual, total independent de ochii lor.

 

Imaginati-va ca sunteti intr-o scena dintr-un film de groaza in care sunteti urmarit prin padure in întuneric si ca il puteti auzi pe agresor, fosnetul frunzelor si crengile care se rup in statele dvs. Cand intoarceti capul pentru a va uita peste umar, sunetele se schimba ușor, compensandu-va pentru repozitionarea urechilor. Atacantul pare mai aproape ca niciodata, iar dvs. va impiedicati de o gramada de frunze moarte, rupand tacerea padurii dense. Manipularea acestui tip de perceptie senzoriala sonora are potentialul de a remodela complet experienta virtuala vizuala.

 

In timp ce imbinarea dintre sunetul 3D si realitatea virtuala poate parea simpla, este, de fapt, un teritoriu neexplorat – si ridica multe semne de intrebare pentu povestitorii care doresc sa utilizeze acest mediu nou. Cum este de asteptat sa se comporte publicul în timpul acestui tip de experienta imersiva? Se asteapta ca povestitorii sa gaseasca un rol pe care publicul sa il joace – dandu-i voce, cum ar veni? Cum poate realitatea virtuala sa completeze cu adevarat viata reala fara a fura spectacolul? Si ar trebui ca o povestire virtuala sa urmeze o singura cale – sau ar fi bine ca publicul sa aiba libertatea de a-si alege propriile naratiuni si aventuri? In prezent, nu exista un plan pentru a pune cap la cap povestea cea mai potrivita pentru acest tip de mediu virtual. In ceea ce priveste continutul, exista un consens cu privire la un singur lucru: intr-o lume virtuala, totul se refera la “storydoing”, nu la storytelling.

 

Industria VR, AR si MR abia incepe sa exploreze posibilitatile audio 3D binaurale, iar eforturile de a valorifica aceasta tehnologie se afla inca in stadiu incipient. Cu toate acestea, ne asteptam sa avanseze rapid.

 

In mai putin de cinci ani, sunetul spatial 3D este de asteptat sa revolutioneze standardul nostru pentru ascultarea multimedia. Similar cu modul in care televizorul HD a imbunatatit experienta zilnica de vizionare, sunetul binaural 3D este de asteptat sa remodeleze experienta noastra de ascultare si sa redefineasca productia de muzica, filme, radio si de programe de televiziune – precum si continut VR, AR si MR.

 

Viitorul VR, AR si MR se afla pe un curs inevitabil de coliziune cu sunetul binaural 3D, iar explozia de creativitate care urmeaza ar putea fi uimitoare.