Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Impactul tehnologiei asupra educatiei

Manualele si tablele de scris TRADITIONALE au fost candva parte a peisajului educational. Dar tehnologia are un impact asupra felului in care copiii invata astazi si schimba obiceiurile si asteptarile profesorilor si parintilor. Nu e de mirare ca au existat investitii importante in sectorul EdTech. Scolile private din Romania investesc anual milioane de lei in tehnologie pentru a putea preda abilitatile digitale de baza si pentru a aborda subiecte precum matematica si limba engleza in moduri inovatoare, distractive si interactive, atat in interiorul, cat si in afara salii de clasa. 

 

Moartea manualelor traditionale

 

Una dintre cele mai populare moduri de a aduce educatia la viata este prin intermediul realitatii virtuale (VR), care ii ajuta pe copii sa faca excursii din confortul salilor de clasa. Ochelarii Google din carton (o pereche de ochelari VR din carton in care plasati un smartphone) si aplicatia Expeditions au facut posibil ca milioane de copii sa viziteze muzee si chiar sa se aventureze in spatiul cosmic. Noile start-up-uri experimenteaza realitatea virtuala si augmentata in incercarea de a transforma educatia bazata pe manuale.

 


Google Cardboard poate crea noi lumi in sala de clasa si poate aduce la viata exponatele din muzee IMAGINE: GETTY

 

Curiscope si tricoul sau interactiv Virtuali-Tee VR va invata anatomie, permitandu-va sa va aflati virtual in interiorul corpului cuiva. Trebuie pur si simplu sa tineti un smartphone sau o tableta in fata torsului celui care poarta tricoul. Corecta din punct de vedere anatomic si verificata de catre institutiile de sanatate si educatie si de catre profesori, aplicatia dedicata inlocuieste tricoul “inteligent” al purtatorului cu organe digitale si va vorbeste despre fiecare in parte. Va “teleporteaza” chiar si inauntru pentru o privire mai atenta daca folositi Google Cardboard.

 

Realitatea mixta (imbinarea lumilor reala si virtuala pentru a produce medii noi in care obiectele fizice si digitale interactioneaza in timp real) si hologramele AR produse de tehnologia gasita in dispozitive precum Microsoft HoloLens – ochelari inteligenti pentru realitate mixta – pot, de asemenea, stimula invatarea. 

 

 

Noutati in materie de carti

 

“The Boy With His Head Stuck in a Book” este o carte digitala pop-up destinata copiilor cu varsta cuprinsa intre sapte si 11 ani. Citita cu un smartphone sau o tableta, personajele sale parca prind viata. Pe masura ce copiii trec de la cartile fizice la tablete si smartphone-uri, acest tip de carti reprezinta o modalitate amuzanta de a ii face sa citeasca in continuare.

 

 

Mai tarziu, in acest an, editorul AR Carlton Books va lansa o serie de experiente similare de lectura interactiva, inclusiv “The Brain” (pentru a explora functionarea interioara a craniului) si carti despre pradatori si animale disparute.

 

Poptropica Worlds (online, iOS si Android) este o platforma informala de educatie online, realizata de Jeff Kinney, autorul seriei de carti “Diary Of A Wimpy Kid”, care permite copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani sa se angajeze in aventuri interactive. 

 

Mai mult de 80% dintre profesori cred ca tehnologia poate spori in mod fundamental experienta de invatare si sunt dispusi sa imbratiseze invatamantul digital intr-o anumita forma, spune platforma de management de invatare online Canvas.

 

Predarea digitala a stiintei, tehnologiei, ingineriei si matematicii generatiilor viitoare ofera posibilitatea de a invata o gama variata de competente necesare pentru a reusi intr-o lume din ce in ce mai avansata din punct de vedere tehnologic.

 

Instrumente tehnologice de asistare

 

Sanbot Elf  

 

 

Robotii pot ajuta copiii care sufera de autism sa interactioneze cu colegii lor. Acest robot inteligent artificial poate aplica si terapie complementara si alternativa pentru tratarea tulburarilor din spectrul autismului.

 

Night Zookeeper

 

 

Aceasta platforma educationala online inspira copiii sa fie creativi prin scrierea si ii identifica pe cei cu dislexie.

 

3Doodler Start

 

 

Un stilou de imprimare 3D cu butoane tactile si instructiuni audio online care ajuta elevii orbi si pe cei cu probleme de vedere sa-si sporeasca creativitatea si sa invete matematica.