Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Impactul Tehnologiilor moderne asupra vetii cotidiene

Tehnologia a avansat atat de mult incat este prezenta peste tot in viata noastra si nu exista aproape niciun loc de pe glob unde sa nu fi patruns acest trend important al ultimelor doua secole. 

 

Chiar daca la inceputul avansului tehnologic, aceasta era folosita numai in procesul de productie, acum a ajuns si in casele noastre astfel ca viata ni s-a schimbat intr-un mod radical. Nu isi imagina nimeni ca lumea va ajunge asa cum este astazi. 

 

Noile tehnologii ne-au schimbat perceptiile asupra timpului si spatiului,interactiunile dintre oameni, productivitatea muncii,modalitatile de petrecere a timpului liber,comunicare si chiar controlul asupra propriului corp.

 

Vietile noastre sunt azi saturate de mass media. Viata contemporana devine practic de neconceput fara mijloacele moderne de comunicare. Orase si tari, indivizi si grupuri sunt definite si interconectate prin retele complexe care fac posibil schimbul de sunete, date si imagini.

 

Avantajele tehnologiei sunt multiple pentru omenire, dar fiecare avantaj poate deveni in acelasi timp si un dezavantaj. Tehnologia ne ajuta sa fim mai rapizi atat in procesul de comunicare, cat si in orice am face, de la durata timpului de calatorie, pana la rapiditatea de a gati mancare, insa aceasta are si efecte negative. Cei mai multi dintre noi se bazeaza excesiv pe tehnologie devenind practic dependenti de ea. Nu mai putem face nici macar niste lucruri elementare fara a utiliza aparatura electrocasnica, de exemplu. Daca am ramane fara energie electrica mai mult de o zi, multi dintre noi ar suferi destul de mult.

 

Orice sfera a vietii noastre s-a „tehnologizat”. Din pacate, tehnologia ne face sa devenim mai impersonali, sa comunicam din ce in ce mai mult prin intermediul diferitelor site-uri sau cu ajutorul telefonului si ne pierdem usor, usor capacitatile de a vorbi fata in fata cu o persoana. Multi copii nu mai ies afara sa se joace fiindca fac acest lucru pe computerul personal si devin astfel, inca de mici, sedentari si cu posibile probleme de adaptare la societate.

 

Tehnologia ne face viata mai usoara, insa nu ar trebui sa depindem in totalitate de ea. Trebuie sa vedem clar care sunt dezavantajele si care sunt avantajele astfel incat sa putem alege o varianta care sa nu  ne afecteze extrem de mult pe viitor. Aceeasi tehnologie poate fi folosita si in medicina pentru a salva oameni, dar si in conflicte armate pentru a distruge inamicii.

 

Omul trebuie sa controleze tehnologia, nu invers!