Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Impactul tehnologiilor video asupra invatamantului superior

 

Tehnologiile video continua sa aiba un impact profund asupra salilor de clasa din invatamantul superior, deoarece profesorii si studentii raporteaza cresteri in realizarea, implicarea si crearea de continut activ, potrivit unui nou studiu realizat de Kaltura.

 

Nouazeci si noua la suta dintre institutii au raportat ca au cadre didactice care integreaza in mod regulat tehnologii video in programele de invatamant. Mai mult de jumatate folosesc continut video pentru temele studentesti, 21% spunand ca mai mult de jumatate dintre elevii lor creeaza filmari video in mod activ (cu 10% mai mult decat in 2016). Saptezeci si trei la suta dintre institutiile de invatamant superior utilizeaza tehnologii video pentru predare si invatare la distanta.

 

Sondajul a adunat raspunsuri de la peste 1000 de cadre didactice, administratori, studenti, personal IT si media si designeri de instruire.

 

“99% dintre institutii au raportat ca au cadre didactice care integreaza in mod regulat tehnologii video in programele de invatamant”

 

Nouazeci si trei la suta dintre respondenti sunt de parere ca tehnologiile video sporesc gradul de satisfactie al studentilor in ceea ce priveste experienta lor de invatare, iar 85% cred ca acestea sporesc rezultatele studentilor. Saptezeci la suta considera ca videoclipul creste sentimentul de afiliere a absolventilor cu institutia si 78% au spus ca ii ajuta pe proaspetii absolventi sa isi gaseasca mai usor un loc de munca.

 

Institutiile folosesc video pentru:

 

  • Prezentari in clasa (70%)
  • Materiale de curs suplimentare (63 la suta)
  • Captura de curs (59%)
  • Temele studenilor (59%)
  • Inregistrarea studentilor care participa la curs (54%)
  • Flipped classroom – clasa inversa – predarea notiunilor de baza ale unei lectii se face acasa si nu in sala de clasa (53 la suta)

 

Douazeci si sase la suta dintre profesorii care au raspuns la sondaj au declarat ca mai mult de jumatate dintre profesorii din institutiile in care lucreaza folosesc video la cursuri.

 

Utilizarea activa a continutului video de catre sudenti (adica folosirea videoclipului ca parte a cursului, spre deosebire de vizionarea pasiva a acestuia) este inca intr-un stadiu incipient. Douazeci si unu la suta dintre respondenti (13% dintre profesori) declara ca mai mult de 50% dintre elevii lor utilizeaza in mod activ video.

 

Patruzeci si sase la suta dintre respondenti au declarat ca institutia lor utilizeaza o solutie video integrata in LMS, in timp ce 15% utilizeaza instrumente video incorporate in LMS. Zece la suta nu folosesc in prezent o solutie video integrata in LMS, dar au spus ca o au in vedere, iar 6% nu folosesc video in LMS si nu iau in considerare aceasta solutie.

 

In timp ce majoritatea institutiilor raporteaza ca studentii au acces la majoritatea instrumentelor necesare pentru a crea si a gestiona video, ratele sunt mai mici decat cele ale profesorilor: 81%, fata de 93% dintre profesori. Doar 10% dintre respondenti considera ca studentii din institutia lor au acces deplin la cursuri de formare dedicate tehnologiilor video.