Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Inevitabila tranzitie a televiziunii la tehnologia IP

 

Semnele sunt pretutindeni – televiziunea se deplaseaza la IP. Pe latura de distributie, cresterea rapida a serviciilor OTT, precum si progresele in implementarea fibrei optice au contribuit la extinderea si diversificarea optiunilor pe care consumatorii le au in modul atnci cand acceseaza programele  preferate, precum cele de stiri si sport. In spatele scenei, societatile de televiziune si intreprinderile media conexe se uita la noile evolutii ale tehnologiilor bazate pe cloud si virtualizare, si observa beneficiile ofertelor de software-defined networking si SaaS (software as a service). Multi dintre acesti termeni erau practic necunoscuti pe piata de difuzare in urma cu cinci ani; o marturie a ritmului accelerat al schimbarilor.

 

De ce televiziunea se muta la IP? Motivele sunt evidente: IP-ul ofera scalabilitate si flexibilitate nemaipomenite in lansarea de noi canale si functioneaza eficient pe cele existente. Desi economiile nu sunt evidente la inceput, plata pentru timpul de reactie mai rapid la schimbarile de pe piata si servicii extinse pentru consumatori se amortizeaza in cele din urma. Cloud-ul este din ce in ce mai important pentru societatile de televiziune in ceea ce priveste arhivarea continutului original, gestionarea continutului existent. Cu ajutorul acestuia, transmitatorii pot furniza orice continut pe orice dispozitiv, in orice moment.

 

 

Dar, probabil, motivele cele mai convingatoare provin de la Cisco, al carui raport anual, Visual Networking Index, prezice ca la nivel global, consumul de continut video pe internet va reprezenta 80% din traficul total pana in 2019, in crestere cu 64% fata de 2014. 

 

Video de pe Internet pentru TV va continua sa creasca intr-un ritm rapid – de patru ori pana in 2019. Video de pe Internet pentru TV va reprezenta 17% din traficul video pe Internet pana in 2019, crescand de la 16 la suta in 2014. Traficul VoD se va dubla pana in 2019, cu HD care va cuprinde 70% din traficul IP VoD in 2019, cu 59% mai mult comparativ cu 2014. Pana in 2019, 72 la suta din totalul traficului video pe Internet va trece prin retelele de furnizare de continut, mai mult cu 57% fata de 2014.

 

Mutarea la IP nu este atat de usora cum pare. In industria de televiziune, marea majoritate a continutului video exista inca intr-un format SDI/baseband si trecerea la un ecosistem total IP necesita timp. Industria televiziunii este o industrie construita pe standarde si produse noi bazate pe standardul SMPTE-2022-6 – care defineste un protocol de tip IP unidirectional pentru transportul semnalelor video, audio, si auxiliare in timp real – ce va ajuta transmitatorii sa mentina calitate si fiabilitatea in tranzitie.