Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Inovatie si dezvoltare educationala – 5 tendinte de urmarit in 2016

Educatia bazata pe competente si analiza predictiva sunt gata pentru o crestere majora in 2016.

 

Explozia dezvoltarii invatamantului pe baza de competente pe care am vazut-o in 2015  va ajunge in mai multe sali de clasa in 2016. Administratorii vor gasi noi modalitati de a utiliza analiza predictiva pentru a imbunatati rezultatele studentilor si o serie de alte valori in campus. 

 

Mai jos va prezentam 5 tendinte cheie ce vor avea un impact mare asupra colegiilor si universitatilor in noul an

 

Educatia bazata pe competente

 

Cu un numar mic de evaluari directe, programele educationale bazate pe competente vor aduce inovatie continua in aceasta zona.

 

Peisajul de reglementare poate determina unele scoli sa-si incetineasca ritmul pentru ca Departamentul de Educatie si acreditorii sa-si adapteze si sa-si alinieze procesele si asteptarile, avand in vedere, in special, o mustrare primita recent de la inspectorul general asupra procesului de aprobare a Comisiei pentru Invatmant Superior. 

 

Analiza predictiva

 

Mizele sunt mai mari ca niciodata pentru colegii si universitati. Acestea trebuie sa dovedeasca ca pot ajuta elevii sa reuseasca in drumul lor catre absolvire. Bazele de date mari, lung utilizate de catre cercetatori in campusuri, sunt acum folosite de administratori pentru a dezvolta instrumente predictive, care permit profesorilor si personalului sa vizeze interventiile studentilor.

 

Unele campusuri au sisteme de avertizare timpurie care alerteaza studentii atunci cand acestia sunt expusi riscului de a avea rezultate slabe. 

 

Caliper Analytics Interoperability Standard  este gata sa extinda accesul la date si in formate utilizabile, pentru colegiile si universitatile care folosesc instrumente de invatare online/wireless cum ar fi cele pentru “angajarea” elevilor. Cum din ce in ce mai multi vanzatori iau in calcul acest standardul, institutiile de invatamant superior trebuie sa faca mai mult cu bazele de date, sa imbunatateasca serviciile pentru studenti, si, nu in ultimul rand sa faca tot ce le sta in putinta pentru a creste rata de absolvire.

 

Fuziuni si inchideri

 

In acest an se asteapta ca numarul de inchideri anuale si fuziuni intre institutiile de invatamant superior sa creasca. Cifrele sunt inca mici – ne putem astepta ca numarul inchiderilor sa creasca de la cinci pe an, in perioada 2004-2014, la 15 pe an pana in 2017, iar numarul fuziunilor sa se dubleze (5-6 pe an).

Colegiile si universitatile preocupate de perspectivele pe termen lung pot gasi alternative, pot fuziona cu o institutie complementara sau pot incheia anumite parteneriate care sa le ajute sa reduca costurile si sa ridice profilul.

 

Acreditarea

 

Acreditorii au avut un an dificil si nici 2016 nu le va aduce alinarea. Lege cu privire la invatamantul superior a fost trimisa spre reexaminare si reforma de acreditare este o proioritate de top pentru legislatori si pentru Ministerul Educatiei.

 

Concurenta cu sistemele alternative de educatie

 

Invatamantul superior este in continua schimbare, pe masura ce tehnologia digitala continua sa ofere viitorilor studenti tot mai multe optiuni. Dupa ce invatamantul de stat romanesc a fost pus sub lupa in ultimii ani, tot mai multi parinti si-au inscris copiii in sisteme de predare alternativa, cele mai multe dintre ele fiind in zona privata. Despre invatamantul traditional se spune ca pregateste copilul pentru viata. Despre cel alternativ, ca scoala face parte din viata in timp ce cunostintele sunt descoperite de copil.

 

Exista zeci de sisteme alternative de predare, dar statul a recunoscut si acreditat doar trei, iar cea mai mare dezvoltare a lor este in Capitala.