Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Institutiile de invatamant se apara impotriva atacurilor cibernetice cu inteligenta artificiala

Marea afacere a hackingului necesita un raspuns sofisticat din partea IT-ului din invatamantul superior.

 

 

Infractorii cibernetici nu sunt amatori: criminalitatea cibernetica este o afacere care utilizeaza tehnologii sofisticate, inclusiv inteligenta artificiala (AI), pentru a automatiza profitul. Este si o afacere mare. Hackerii aduna aproximativ 1,5 miliarde de dolari pe an, potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Surrey din Marea Britanie, la finalul anului trecut.

 

Dar exista si o veste buna. Institutiile de invataman pot evita sa devina tinte prin cresterea costurilor si a complexitatii pentru hackeri, reducand rentabilitatea investitiilor.

 

“Desi exista instrumente AI pe care infractorii cibernetici le pot utiliza, exista costuri pentru acestea cu conectivitatea, stocarea si puterea”, spune Michael Suby, vicepresedinte de cercetare la Stratecast. “Fie ca trebuie sa gaseasca o cale de a le fura si de a nu fi detectati, fie ca trebuie sa le plateasca.”

 

Institutiile pot lupta, de asemenea, cu focul, folosind instrumente de hackeri impotriva lor. Dar, in timp ce invatarea automata (machine learning) ar putea ajuta la remedierea vulnerabilitatilor si la analiza comportamentului utilizatorilor pentru a dezvolta setari de securitate ideale, de exemplu, este de asemenea important sa construim sisteme sigure de la inceput.

 

Iata mai multe sfaturi din partea expertilor.

 

Practicati o igiena buna pentru securitatea cibernetica

 

“Securitatea pentru multe intreprinderi este mult mai rea decat credeti”, spune Deian Stefan, profesor la scoala de inginerie UCSD si consilier al HDSI.

 

Asta inseamna ca fiecare institutie are, cu siguranta, loc sa isi  stranga mediile, resursele, stocarea, crearea de retele si monitorizarea. “Protejati-va aplicatiile si resursele pentru a va asigura ca sunt folosite doar pentru o activitate corespunzatoare”, spune Suby. Acest lucru va impiedica scurgerea resurselor si va va asigura ca atacatorii nu au capacitati mai mari decat utilizatorii legitimi.

 

Monitorizati utilizarea platformelor cloud in Campus

 

In plus fata de numeroasele instrumente comerciale care monitorizeaza utilizarea serverului si a retelei, platformele cloud ofera capabilitati de monitorizare care pot reduce riscul de utilizare abuziva a resurselor. Pe langa implementarea la nivel intregii institutii, personalul IT poate lucra pentru a creste gradul de constientizare a acestor capacitati in randul personalului si studentilor care isi aleg propriile instrumente de productivitate bazate pe cloud.

 

Utilizati un monitor runtime securizat

 

Asigurati-va ca alegeti o solutie sigura, care va permite sa specificati politicile de securitate. “Chiar daca sunteti atacat, monitorul runtime va asigura ca atacatorul nu poate ajunge la datele dvs.”, spune Stefan.

 

In cele din urma, invatarea automata va efectua sarcini, cum ar fi evaluarea interactiunilor utilizator-aplicatie pentru a stabili duratele sesiunilor in consecinta, limitand fereastra de oportunitate pentru infractorii cibernetici, spune Suby. Si, pe masura ce comunitatea IT devine mai constienta de resurse si le monitorizeaza mai bine, criminalilor cibernetici le va fi mai greu sa le fure.