Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Inteligenta artificiala (AI) nu este tehnologie. Este strategie

Un mod de a face afaceri acum, nu in viitor

 

 

In 1961, un angajat cu un singur brat a intrat in schimbul de noapte la General Motors ‘Inland Fisher Guide Plant din New Jersey, si nu a mai iesit niciodata. Unimate a fost primul robot integrat intr-o linie de asamblare a unei fabrici. Producatorii de masini concurenti, inregistrand impactul acestei noi tehnologii, au dorit sa obtina beneficii similare pentru ei insisi – provocand astfel transformarea productiei la nivel mondial.

 

Asa functioneaza afacerile, corect? 1) Pionierii fac un salt inaintea competitiei, apoi 2) toti ceilalti ii imita pentru a supravietui.

 

Nu si afacerile din mass-media, aparent. Netflix a dezvoltat industria, datorita versiunii lor de Unimate: inteligenta artificiala, care informeaza despre fiecare aspect al operatiunii lor de la alegerea filmului pana la crearea continutului pentru achizitia si pastrarea clientilor. Analizand zeci de domenii de date din fiecare cadru video si urmarindu-si utilizarea la nano-secunda, Netflix are zeci de milioane de abonati platitori din intraga lume. Pretul actiunilor lor depaseste acum operatorii traditionali precum Disney, AT & T (care detine WarnerMedia) si Comcast (proprietar al NBCU). Ai crede ca acesti giganti, treziti la realitate, vor lansa initiative AI la nivel propriilor companii. Dar nu este asa.

 

In schimb, ei imbunatatesc in mod activ continutul prin achizitii de miliarde de dolari pentru a popula noile canale de tip Netflix direct catre consumatori. Dar neinarmati cu informatii aprofundate despre acest continut si despre modul in care este consumat, actualii operatori nu sunt pregatiti deloc pentru batalia care va urma. 

 

Cum poate fi castigata aceasta lupta? Usor. Incetati sa mai priviti AI ca pe o tehnologie obscura, incepeti sa o acceptati ca o schimbare ireversibila de paradigma. La fel ca iPhones si iPads – tehnologia care a condus revolutia la cerere – si social media – tehnologia care a oferit audientei un loc la mesele noastre creative si de marketing – AI pune bazele unui mod cu totul nou de a conduce o companie media, pe baza viziunii profunde asupra continutului si a modului in care este utilizat. Nu este viitorul – este aici si acum. Pentru a va conecta la prezent, pur si simplu urmati acesti 5 pasi rapizi:

 

1. Familiarizati-va – De-a lungul timpului v-ati uitat la videoclipuri online, HD si OTT. Orice numar de buletine informative citite rapid, non-techy (inclusiv Blogul tehnic Netflix, rezumatul saptamanal al lui Shelly Palmer, raportul AI zilnic de de WSJ Pro) va va ajuta sa fiti la curent cu AI si cu aplicatiile sale media.

 

2. Desemnati un proprietar – Numiti un director la nivel inalt pentru a uni grupuri din intreaga organizatie si identificati o initiativa AI interdepartamentala in acest an, in loc de teste ad-hoc izolate care apar ici si colo fara o viziune organizatorica centrala. Daca nu pot face acest proiect in limba engleza, este o idee gresita.

 

3. Cuantificati beneficiile – AI devine mai putin infricosatoare atunci cand puneti date preliminare in comparatie cu costurile reale (poate pentru mai mult spatiu de stocare in cloud, prelucrarea datelor sau pentru angajarea expertilor în domeniu) si le comparati apoi cu beneficiile potentiale (de exemplu, cresterea eficientei procesului de productie, cresterea numarului de clienti).

 

4. Bugetati  – Un articol recent din Harvard Business Review spune ca AI nu reprezinta o investitie de capital unica, ci mai degraba o cheltuiala a unei afaceri in desfasurare. Algoritmii invata si se imbunatatesc pe masura ce realitatea – cum ar fi comportamentul utilizatorului – se schimba. Alocarea unui buget pentru AI este esentiala.

 

5. Mergeti pe val – KPMG considera ca mass-media va fi industria cea mai transformata de AI in urmatorii doi ani. Compania dvs. poate merge pe acest val sau poate fi inconjurata de el. Organizatiile se adapteaza doar la realitatile tulburatoare atunci cand cei de sus le mandateaza. Asadar, dezvoltati o viziune pentru noua dvs. companie optimizata AI si faceti-o prioritatea tuturor.

 

Odata ce acceptati ca AI nu este despre tehnologie, ci despre strategie, sunteti pe drumul cel bun.