Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Inteligenta Artificiala va fi un avantaj sau un dezavantaj pentru educatie?

Invatamantul liceal si cel universitar trebuie sa-si regandeasca structurile pentru a se pregati pentru intrarea inteligentei artificiale in educatie, spun expertii.

 

 

Aparitia inteligentei artificiale ar putea spori inegalitatile societale sau ar putea oferi profesorilor instrumentele necesare pentru a personaliza instruirea pentru fiecare student in parte. Rezultatul se rezuma la modul in care societatea noastra pune bazele schimbarilor rapide pe care AI promite sa le ofere.

 

Acestea sunt cateva dintre concluziile oferite de un grup de experti la un eveniment Politico intitulat “Varsta AI: Viitorul muncii, lucratorilor si educatiei”.

Asa cum functioneaza in prezent “educatia are rolul de a reproduce normele sociale”, a declarat Gerry McCartney, CIO la Universitatea Purdue. “In masura in care putem deschide toate ‘aspectele’ educatiei tuturor cetatenilor prin tehnologie, putem sa ne indepartam de acest model de educatie din fabrica … care intr-adevar se potriveste doar intereselor inradacinate.

 

“Tehnologia este intotdeauna un factor de inegalitate”, a adaugat McCartney. Daca existaun dezechilibru in structura sociala, schimbarile tehnologice ilaccentueaza, a explicat el. “Aceasta separare … pare sa fie acum in tara noastra [ca] populatia ruralaversus populatia urbana, chiar mai mult decat liniile de clasa sau de rasa.”

Joseph South, seful departamentului de invatamant la ISTE (International Society for Technology in Education – Societatea Internationala pentru Tehnologie in Educatie), a subliniat ca studentii din ziua de astazi ar putea avea 10 locuri de munca diferite pana la varsta de 40 de ani.

Studentii sunt inconjurati de tehnologie in viata de zi cu zi, a spus South, asa ca “nu trebuie sa fie mare lucru sa avem tehnologie in scoli. Trebuie sa ne schimbam mentalitatea.”

Manuela Veloso, seful departamentului de invatare automata de la Universitatea Carnegie Mellon, a fost de acord. Ea a observat ca AI s-ar putea dovedi inestimabila in rezolvarea problemelor, dar profesorii ar trebui sa se concentreze asupra cunostintelor umane necesare pentru a vedea cum aceste solutii bazate pe tehnologie pot fi integrate in moduri responsabile din punct de vedere social.

“Poate ca vom putea vedea ca stiinta, tehnologia, ingineria si matematica pot fi combinate cu dragostea de istorie, de umanitate”, a spus ea.

De asemenea, AI poate aduce beneficii enorme profesorilor, permitandu-le sa creeze programe de invatatmant individualizate pentru fiecare student, a spus Veloso. 

 

McCartney a subliniat ca AI este inca in stadiu incipient, concentrandu-se pe automatizarea proceselor existente, dar nu va ramane acolo.

“Unde traim, natura muncii … Nu suntem pregatiti sa raspundem la aceste intrebari, ca o societate, in acest moment”, a spus el. “Cum putem incepe sa ii pregatim pe cetateni sa raspunda la aceste intrebari … si nu prin regurgitarea modelelor victoriene de educatie in siguranta.”