Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Inteligenta artificiala, prietenul sau dusmanul omului?

 

Cand vine vorba despre inteligenta artificiala, si acest lucru se intampla des in ultima vreme, discutiile vizeaza de obicei riscurile pe care aceasta tehnologie le prezinta in ceea ce priveste viata privata si locurile de munca.

 

Vernor Vinge, pionier de talie mondiala in domeniul Inteligentei Artificiale, care traseaza o lista de riscuri si oportunitati pe care o super-inteligenta electronica le-ar oferi rasei umane, este de parere ca Inteligenta artificiala o va depasi pe cea umana pana in 2020.

 

Robotii si sistemele AI reprezinta un pericol imediat pentru oameni la locul de munca. Potrivit analistilor, pana in 2030 sistemele de inteligenta artificiala si robotii vor reprezenta cea mai mare parte a fortei de munca din America. Mai mult, un raport al McKinsey Group arata recent ca in SUA companiile pot inlocui chiar in acest moment 45% din angajati cu sisteme automatizate, daca doresc acest lucru.

 

Nu sunt insa deloc de ignorat beneficiile pe care cele mai noi tehnologii promit sa le aduca omenirii.

 

BBC prezinta, in sectiunea Future Now, in cadrul unei serii numite Grand Ideas, cateva proiecte care folosesc deja sistemele avansate de inteligenta artificiala in incercarea de a solutiona unele dintre cele mai serioase probleme ale planetei. Iata o parte dintre ele:

 

1. Descurajarea violentelor cu arme de foc

 

In America, republica constitutionala federala cu cea mai ridicata rata a violentelor care implica folosirea armelor de foc dintre tarile dezvoltate, 15.000 de oameni au murit prin impuscare anul trecut. In acest context, mai multe orase recurg la tehnologie.

 

ShotSpotter, un sistem automat care foloseste machine learning pentru a recunoaste sunetul unei impuscaturi, poate determina, pe baza unei retele de senzori acustici, locul in care s-a tras cu arma si poate alerta autoritatile, totul in 45 de secunde.

 

ShotSpotter este folosit deja in 90 de orase, majoritatea din SUA, dar si din Africa de Sud si din America de Sud, si urmeaza sa fie introdus si in alte orase.

 

2. Combaterea bolilor infectioase

 

Tantarul febrei galbene (Aedes aegypti), care poate transmite virusul Denga, virusul febrei galbene, virusul Zika si virusul Chikungunya, s-a raspandit din Africa in aproape toate regiunile tropicale si subtropicale. Ca idee, aproximativ 390 de milioane de oameni din 128 de tari sunt infectati anual cu virusul Denga.

 

Rainier Mallol, un inginer IT din Republica Dominicana, un focar al virusului Zika, si Dhesi Raja, un medic din Malaezia, alta tara cu risc ridicat de infectie cu acest virus, au creat un algoritm (Inteligenta Artificiala in Epidemiologie Medicala – Aime) care foloseste inteligenta artificiala pentru a prezice unde este cel mai probabil sa izbucneasca o epidemie.

 

Sistemul combina datele cazurilor raportate de spitalele locale cu factori variabili precum directia vantului, umiditatea, temperatura, densitatea populatiei si tipurile de locuinte – care influenteaza modul in care se raspandesc tantarii.

 

Experimentele din Brazilia si Malaezia au aratat pana acum ca algoritmul are o precizie de 88% cu trei luni in avans.

 

De asemenea, poate identifica epicentrul unei epidemii, astfel incat autoritatile pot interveni din timp cu insecticide si cu alte metode de protejare a localnicilor.

 

Aime va putea fi folosit in viitor si in cazul epidemiilor de Zika si Chikungunya.

 

Intr-o lupta similara impotriva tantarilor purtatori de boli s-au angajat si alte companii, printre care si Microsoft, care foloseste drone si tehnologia machine learning.

 

3. Depistarea la timp si vindecarea cancerului si altor afectiuni

 

Firme ca DeepMind, Alphabet, si IBM folosesc inteligenta artificiala pentru depistarea sau vindecarea cancerului, boala care cauzeaza mai mult de 8,8 milioane de decese la nivel global in fiecare an.

 

Astfel, DeepMind lucreaza cu medici britanici pentru a-si instrui sistemul de inteligenta artificiala astfel incat sa poata contribui la conceperea unor tratamente corespunzatoare.

 

Tehnologia companiei poate ajuta si la depistarea semnelor timpurii ale pierderii vederii.

 

In acelasi timp, sistemul Watson al IBM poate depista tumori in 96% dintre cazurile in care este folosit. Watson este testat in 55 de spitale din intreaga lume pentru a ajuta la diagnosticare in mai multe tipuri de cancer.

 

4. Prevenirea foametei

 

Poate ca nu multi au auzit de manioc prin partile noastre, insa pentru 800 de milioane de oameni din intreaga lume aceasta leguma este principala sursa de carbohidrati. Planta este totodata foarte vulnerabila la boli si daunatori.

 

Cercetatori de la Universitatea Makerere din Kampala, Uganda, impreuna cu experti in sanatatea plantelor, au dezvoltat un sistem automat pentru combaterea bolilor maniocului.

 

In cadrul proiectului numit Mcrops, fermierii locali pot fotografia plantele cu ajutorul unor smartphone-uri ieftine, iar apoi pot folosi un program care poate identifica, cu o precizie de 88%, semne ale bolilor grave, greu de recunoscut prin metode traditionale.

 

Marile companii investesc masiv in inteligenta artificiala, iar toate serviciile foarte populare pe care le folosim pe internet, de la Google, Microsoft sau Facebook, au in spate astfel de tehnologii. Chiar si multe dintre reclamele pe care le primim pe internet au in spate algoritmi AI.

 

Multe dintre postarile pe care utilizatorii le vad pe Facebook sunt alese si afisate de reteaua de socializare cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligenta artificiala. Mai mult, seful companiei, Mark Zuckerberg, a confirmat recent la conferinta F8 a dezvoltatorilor Facebook ca se lucreaza la o interfata pentru creier, care sa le permita oamenilor sa comunice folosind doar puterea mintii. Totodata, in aplicatia Messenger exista boti bazati pe AI capabili sa interactioneze cu oamenii. Acestia inlouiesc deja persoanele angajate la serviciile de call-center.

 

Inteligenta artificiala este deja prezenta si in sistemele autopilot de pe masinile autonome. Tehnologia le permite computerelor din automobile sa invete, sa evolueze si sa răspunda la situatii neprevazute. De curand, un automobil Tesla a „presimtit” un accident inainte ca acesta sa aiba loc, ceva ce un sofer uman nu ar fi fost capabil sa faca.

 

AI se gaseste astazi si in asistentii vocali digitali, precum Siri (Apple), Cortana (Microsoft) sau Bixby (Samsung).

 

Surse:

1. https://www.ziare.com

2. https://www.go4it.ro/inteligenta-artificiala