Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Invatarea in Era Internet of Everything (IoE)

Mediul Internet of Everything (IoE) schimba modul in care oamenii interactioneaza cu lumea digitala. Sa presupunem ca invatatmantul superior va fi imun la aceasta schimbare ar fi lipsit de viziune.

 

 

Este foarte posibil ca singura modalitate prin care invatamantul superior va raspunde din nou nevoilor de invatare ale unei societati in schimbare va fi reducerea drastica a institutiilor si facultatilor care nu reusesc sa-si schimbe ideile invechite, continuand sa-si demonstreze incapacitatea de a intelege cum invata oamenii, si refuzand sa se adapteze. Vedem deja o schimbare – mai putine institutii de invatamant superior. 

 

Potrivit lui Joshua Cooper Ramo, complexitatea creeaza interactiune. Daca presupunem ca invatarea este complexa, nu ar trebui sa ne mutam la mai multa interactiune? Invatamantul traditional satisface inca nevoile unei generatii care are nevoie de o interactiune constanta cu invatarea? Cele mai frustrante aspecte se refera la lupta pe care o ducem pentru a forta vechile modele pe noii studenti. Ne petrecem foarte mult timp dezbatand modele si moduri de învatare care sunt nesemnificative.

 

Mergem la un grup de studenti care invata intr-o cladire si ii întreabam daca le place sa invete online. Ei spun ca nu si presupunem ca dorinta de invatare online scade si avem nevoie de mai multe clase traditionale. Desigur, daca adresam aceeasi intrebare studentilor care urmeaza doar cursuri online, acestia ar spune ca mediul on-line este cel mai bun si ca avem nevoie de mai multe cursuri online. 

 

Adesea cercetatorul este cel care nu a urmat niciodata un curs online si are o intelegere limitata a designului instructiv, iar studiile pe care le publica afecteaza intelegerea si acceptarea invatarii online. 

 

Probabil ceea ce avem – mai degraba decat un model complicat pentru modul in care studentii invata – este un model complex, un model care se schimba in mod constant. Invatarea in era Internet of Everything este deschisa, fara a se limita la stricturi, structuri si modele pedagogice.

 

Exista studenti care isi doresc o anumita metoda de invatare sau un anumit mod de predare, dar la fel de bine exista grupuri de studenti care isi doresc TOATE metodele si modurile de invatare pentru a-si satisface toate nevoile de nvatare. Acest lucru sugereaza ca invatarea nu mai este un proces complicat, ci unul complex.

 

Am ignorat cele mai bune modele de invatare. Stim ca ritmul de invatare in primii 5 ani de viata este cel mai accelerat. Cu toate acestea, continuam sa credem ca invatarea se produce numai atunci cand stam jos, pastram tacerea, facem ce ni se arata, invatam sa spunem ceea ce altii spun ca e bine etc. Asta e ceea ce numim noi invatare!

 

Este timpul sa “aruncam” vechile modele; intr-o epoca a digitizarii, modelele didactice nu ofera rezultatele necesare pentru Internet of Everything. Avem nevoie de lideri pentru aceasta noua epoca de invatare. Atunci cand exista o inovatie intr-un colegiu, altii se grabesc sa o copieze si apoi se intreaba de ce un model nu functioneaza peste tot, si nu inteleg ca invatarea este complexa. Sistemele complexe necesita lideri care nu cauta sa copieze pe cineva sau un sistem; ei inteleg natura complexa a invatarii si iau decizii vizionare pentru a satisface nevoile de invatare ale celor care vor trai in epoca Internet of Everything.