Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Cum influenteaza tehnologiile moderne educatia?Internet of Things in educatie

Tehnologia educatiei nu mai este o optiune – este o necesitate. Elevii si studentii se asteapta ca tehnologia sa fie in centrul experientei lor educationale. Fie ca este vorba de jocuri aduse in clasa pentru a spori gradul de implicare sau de dispozitive care sa permita accesul la Wi-Fi in autobuzele scolare, astfel incat elevii care fac naveta sa poata lucra la temele pentru acasa, tehnologia este o parte integranta a educatiei.

 

Cea mai recenta tendinta in tehnologia educatiei este Scoala Inteligenta. Scolile din intreaga tara valorifica IoT (Internet of Things) pentru a ajuta dispozitivele sa se conecteze si sa “vorbeasca” intre ele peste tot in scoala.

 

Cu toate acestea, in timp ce tendinta crestere in popularitate, Scolile Inteligente sunt inca un concept relativ nou. Conform unui studiu recent al Extreme Networks realizat pe mai mult de 600 manageri IT din educatie, pentru 29 la suta dintre respondenti, conceptul de Smart Internet of Things School este total necunoscut, in timp ce doar 12 la suta au pus in aplicare un plan de Scoala Inteligenta sau intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorii doi ani. Cea mai mare parte dintre respondenti sunt fie familiarizati cu acest subiect (36 la suta), fie investigeaza ce instrumentare sunt necesare pentru un plan de Scoala Inteligenta (29 la suta).

 

Totusi, desi multi respondenti sunt familiarizati cu conceptul de Smart Internet of Things School, 46 la suta dintre managerii IT asteapta un impact major al IoT in urmatorii doi ani. Managerii IT se asteapta, de asemenea, ca IoT sa ofere beneficii mari in procesul de instruire si invatare, inclusiv o implicare mai mare a elevilor/studentilor, invatarea de la distanta, instruire personalizata, eficienta imbunatatita si costuri reduse.

 

Desi respondentii au identificat beneficii clare ale IoT, existata si provocari care trebuie depasite sau gestionate pentru ca Scoala Inteligenta sa devina realitate. Inconvenientele variaza de la preocuparile bugetare la dificultatea mentinerii securitatii si confidentialitatii datelor. In plus, cum scolile integreaza noua tehnologie IoT in infrastructura tehnologica existenta, managerii IT sunt preocupati de interoperabilitatea dintre dispozitivele existente, precum si dintre diferitele dispozitive IoT. Ca si in cazul oricarei tehnologii noi, managerii IT si-au exprimat ingrijorarea cu privire la dificultatea de gestionare a noii tehnologii.

 

Extreme Networks a mai cerut ca respondentii sa identifice tehnologiile IoT pe care scolile lor le-au implementat deja. Primele 10 tehnologii sunt tablele interactive, capabilitatile camera si video, tablete si carti electronice in sala de clasa, cartile de identitatea ale studentilor, imprimantele 3-D, sistemele inteligente HVAC, mentenanta sistemului electric/sistemului de iluminat, senzorii de temperatura, de urmarire prezenta si incuietorile wireless pentru usi.

 

Tehnologiile de top se potrivesc cu usurinta cu cei mai importanti factori pe care managerii IT i-au identificate ca fiind esentiali pentru punerea in aplicare a tehnologiei IoT. Managerii IT au identificat Wi-Fi de incredere, latimea de banda a retelei, dezvoltarea profesionala a cadrelor didactice, dispozitive adecvate pentru studenti si analiza retelei-printre altele.

 

Smart Internet of Things Schools poate ca nu va fi pusa in aplicare deocamdata; cu toate acestea, pe masura ce tehnologia devine din ce in ce mai accesibila si pe masura ce elevii cer mai mult acces constant, scolile vor trebui sa implementeze tehnologia integrata IoT in interiorul si in afara clasei.