Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Microfoanele si efectul de proximitate

Ce este efectul de proximitate?

 

Efectul de proximitate este exagerarea sunetelor de frecventa joasa intr-un microfon directional atunci cand microfonul este amplasat foarte aproape de sursa de sunet.

 

Efectul de proximitate are o influenta asupra raspunsului in frecventa al unui microfon directional. Incepand cu cativa inci de la sursa de sunet, veti incepe sa observati un raspuns de bas in crestere de la microfon pe masura ce deplasati microfonul tot mai aproape de sursa. Efectul de proximitate poate fi fie o binecuvantare sau un blestem, in functie de modul in care este utilizat. O cantareata poate obtine un sunet profund, pamantesc cantand foarte aproape de microfon, apoi poate obtine un sunet mai penetrant cantand mai tare in timp ce indeparteaza microfonul de gura. Acest tip de utilizare creativa necesita multa practica, dar este foarte eficient. Pe de alta parte, cantand in acelasi volum (fara efectele speciale dorite) si deplasand microfonul, cand mai aproape, cand mai departe vor aparea probleme de echilibru tonal. Crainicii prefera, de multe ori, acest lucru pentru a adauga un accent.


Efectul de proximitate poate fi utilizat in mod eficient pentru a reduce feedback-ul intr-o situatie de armare a sunetului. In cazul in care interpretul lucreaza foarte aproape de microfon, si nu are nevoie de bas suplimentar, un egalizator poate fi folosit pentru a micsora raspunsul in bas al canalului. Acest lucru face ca microfonul sa fie mai putin sensibil la feedback-ul la frecvente joase. (Aceasta tehnica de egalizare poate ajuta, de asemenea, la reducerea efectului oricarui zgomot de manipulare).

 

In cazul in care ar trebui sa se evite efectul de proximitate cu totul, utilizarea unui microfon omnidirectional in locul unia directional poate ajuta la acest lucru. Alegerea microfonului, fie el directional sau omnidirectional, depinde de aplicatie (inregistrare vs. armare de sunet, de exemplu), de conditiile acustice, de distanta de lucru necesara si de tipul de sunet pe care doriti sa il obtineti. Microfoanele directionale pot suprima zgomotul nedorit si pot reduce efectele reverberatiei. Dar, intr-un mediu acustic bun, microfoanele omnidirectionale pot pastra “sunetul” din locatia de inregistrare, si sunt adesea preferate datorita planeitatii lor de raspuns. De asemenea, in comparatie cu microfoanele directionale, microfoanele omnidirectionale sunt in mod normal mai putin predispuse la producerea de zgomot mecanic sau de manevrare si sunt mai rezistente la zgomotul produs de vant, atunci cand sunt utilizate in aer liber. Aplicatiile serioase pot necesita ambele tipuri de microfoan pentru a il putea folosi pe cel mai potrivit, in functie de aplicatie si de tipul de sunet dorit.