Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Nava de razboi Mary Rose trezita la viata on-line prin modelare 3D

Evolutia muzeului continua sa castige avant cu cea mai recenta expozitie din Portsmouth, Marea Britanie. Expozitia transforma experienta obisnuita intr-o experienta on-line comuna. Cranii si artefacte din epava, construita in 1545, au fost digitalizate pentru a oferi oamenilor o idee despre viata la bordul navei de razboi “Mary Rose”, fara a fi nevoiti sa iasa din casa.

 

 

Expozitia este prima in care ramasite si artefacte din vasul “Mary Rose” (care a servit ca nava de razboi marinei englezesti Tudor a regelui Henric al VIII-lea) au fost impartasite on-line. Cu ajutorul tehnologiei de reconstructie 3D, obiecte virtuale, inclusiv craniisi obiecte ale membrilor echipajului au fost dezvaluite de catre cercetatori in colaborare British Science Week.

 

Galeria on-line (numita “Virtual Tudors”) este parte a unui proiect imens de restaurare si cercetare ce are loc in Portsmouth, de cand ramasitele navei Mary Rose au fost recuperate din mare in 1982, si este conectata la un muzeu dedicat, care s-a deschis in luna iulie.

“Intr-un fel am reusit sa avem o nava-fantoma virtuala”, Alex Hildred de la Mary Rose Trust a declarat pentru BBC. “Acum, speram sa avem o populatie virtuala cu care oamenii sa poata interactiona on-line, si pe care cercetatorii sa ne ajute sa o construim in mai multi indivizi completi.”

Site-ul web este impartit in domenii publice si de cercetare, unde utilizatorii pot vizualiza, mari si seta iluminarea pe artefacte. Fiecarui obiect i s-au facut, in total, 120 de fotografii la 39 de pixeli. Fotografiile au fost apoi lipite impreuna, folosind software-ul de fotogrametrie Agisoft PhotoScan si comprimate pentru a le face disponibile la 15 megapixeli in on-line. Modelele 3D, realizate in colaborare cu MicroPasts, ar putea fi folosite si pentru afisaje grafice in muzee si in mediile de realitate virtuala, permitand astfel muzeului sa faca experimentarea vietii la bord Mary Rose mult mai interactiva.

 

Proiectul de cercetare mai larg – condus de trustul Mary Rose, Universitatea Swansea si Universitatea Oxford – examineaza  ce se poate afla despre echipajul Mary Rose din zece cranii digitalizate comparativ cu vizionarea acestora intr-un scenariu din viata reala. Specialisti in oase din intreaga lume sunt asteptati sa participe la analiza osteologica.

 

Ramane de vazut, totusi, cum modul in care cresterea prezentei online a expozițiilor ca aceasta va schimba experienta museelor pe termen lung. S-ar putea argumenta ca, la fel ca screening-ul expozitiilor de arta (cum ar fi recenta expozitie Matisse de la Tate) si fluxurile de teatru live, acest lucru ar putea, in cele din urma, sa devina o alta cale pentru vizionarea expozitiilor si va completa experienta principala de muzeu.