Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Nevoia de transparenta in industria A/V

Cu totii am auzit asta inainte “Nu fii prea tehnic” sau “Clientul nu este interesat de amanunte”. Multi dintre noi stim ca este posibil sa coplesim clientii cu prea multe informatii. Dar de unde stiu clientii nostri ca le facem recomandarile potrivite daca nu le sustinem? Raspunsul este “transparenta”.

 

Analiza pozitionala, calculele de putere a sunetului, studiile privind unghiul de vizualizare, si studiile despre lumina proiectorului/ecranului sunt toate parte a specificatiilor care fac ca proiectul dvs. de home theatre sa fie valid. De ce sa nu stati un moment si sa explicati, in mod clar, aceste beneficii clientului? Impachetati rezultatele ingineriei dvs. cu o explicatie clara a avantajelor pe care sistemul le va oferi, apoi explicati in mod clar aceste beneficii. Clientul va va aprecia munca cu siguranta si, foarte probabil, va va opri la jumatatea discursului si va va spune ca i-ati castigat increderea. Acest lucru este mult mai eficient decat daca ati spune: “Credeti-ma, sunt un expert!”. Apropo, aceasta metoda de creare a unor specificatii ar trebui sa fie un serviciu gratuit.

 

Totusi, pentru a oferi acest serviciu, veti avea nevoie de sprijinul producatorilor parteneri din industrie, precum si de transparenta acestora. Un exemplu ar fi producatorii de difuzoare si amplificatoare care trebuie sa furnizeze toate datele necesare pentru a prezenta difuzoarele la SMPTE, ITU, CEDIA etc. Pe piata home theatre, nu este simplu sa gasim aceste informatii, asa ca echipamentul trebuie sa fie testat. Testarea, insa, este costisitoare, consumatoare de timp si riscanta. Piata rezidentiala a fost norocosa pana in prezent, dar aceasta industrie se maturizeaza. In trecut, sistemele netestate in camere netestate puteau trece opinia subiectiva, dar acum camerele trebuie sa fie autorizate. Acest lucru inseamna ca masuratorile sistemului si performanta camerei sunt esentiale, si imperfectiunile sunt detectate negresit. Ulterior, integratorul imparte riscul.

 

Un scenariu mai bun ar fi ca producatorii sa testeze si sa publice specificatiile de performanta ale echipamentului lor. La difuzoare, datele despre sensibilitate si putere, pentru fiecare sectiune amplificata ar trebui sa fie disponibile, la un nivel minim. 

 

Multi producatori de video, de asemnea, pastreaza datele esentiale in spatele unui val. Acest lucur este oarecum de inteles. Buna plasare, configurarea si mediul unui sistem video de inalta performanta pot fi destul de complicate, si aici exista multe variabile. Din acest motiv, unii producatori nu publica specificatii critice, cum ar fi parametrii offset, cerandu-le dealerilor sa prezinte desenele. Din nou, transparenta de ambele parti ale acestei relatii ar fi cea mai buna solutie. Producatorii ar trebui sa publice toate specificatiile necesare si sa le puna la dispozitia integratorilor calificati, designerilor, inginerilor si proiectantilor, astfel incat acesti profesionisti sa-si poata desfasura activitatea. Designerii si inginerii ar trebui sa prezinte apoi producatorului desenele pentru verificare.

 

Aceasta este ordinea corecta a lucrurilor, deoarece un home theatre este un spatiu complex, cu multe elemente de design de luat in considerare. Proiectantul sau inginerul au o perspectiva mai buna asupra acestor caracteristici diferite. Ar fi de datoria lor sa studieze specificatiile publicate ale sistemului video si sa faca alegerea corecta bazata pe aceste specificatii. Toate informatiile de mai sus vor fi incluse in documentatia finala a home theatre-ului si puse la dispozitia echipei de constructie si clientului.

 

Producatorii A/V nu sunt singuri. In aproape fiecare categorie de produse, informatiile esentiale sunt greu de gasit, compromitand eficienta tuturor celor implicati si subminand potentialului industriei.

 

De multe ori, motivul pentru care informatiile nu sunt impartasite in mod deschis vine din teama ca divulgarea acestora ar putea afecta pozitia competitiva a unei companii. Insa, de multe ori, este chiar invers. Profesionistii implicati in industria home theatre, fie ei producatori, designeri, ingineri sau integratori, sunt un grup foarte talentat. Produsele pe care le fabrica si camerele pe care le produc reprezinta unele dintre cele mai interesante inovatii din industrie. Schimbul deschis de informatii intre o astfel de fratie talentata inseamna cea mai buna aplicare a celor mai bune produse pentru cele mai bune rezultate. In acest scenariu, toata lumea castiga.