Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Noile tehnologii care ar putea schimba lumea

Nu exista indoiala ca secolul 20 a fost cel al marilor descoperiri tehnologice si stiintifice care au schimbat istoria. Insa secolul 21 ar putea duce totul la un alt nivel, iar investitorii ar trebui sa fie atenti la oportunitatile din domeniul tehnologiei, pentru a vedea care piete vor inflori si care vor disparea cu totul.

 

In ultima decada am vazut cum magazinele iTunes au schimbat muzica, ducand-o in era digitala. De asemenea, succesul fulminant al smartphone-urilor si popularitatea retelelor sociale au modificat modul in care comunicam.

 

Vanzarile de telefoane inteligente, Android, iOS sau Windows le-au depasit pe cele de PC-uri cu un raport de 5:1 ce va ajunge la 10:1 in viitorul apropiat. Un telefon Android entry-level are in prezent un pret mediu de 35 de dolari, iar evolutia preturilor este descrescatoare, astfel incat, conform predictiilor, pana in 2020 aproximativ 80% din populatia planetei va folosi smartphone-uri.

 


6 directii spre care va evolua tehnologia dispozitivelor inteligente in cursul anului 2016

 

3D Touch – Anul trecut, Apple a lansat o noua modalitate prin care utilizatorul poate interactiona cu dispozitivul mobil, folosind senzori de presiune pentru a permite „apucarea” sau „indepartarea” ferestrelor deschise pe ecran. Se pare ca, anul 2016 ne pregateste mai multe dispozitive care vin cu aceasta tehnologie.

 

Telefoane mobile care se impaturesc sau se ruleaza – Samsung va lansa anul acesta un smartphone dintr-un material plastic flexibil care se pliaza.

 

Telefoane waterproof – Marile companii producatoare de telefoane inteligente ne vor prezenta anul aceasta schimbari mari, dorite si solicitate de utilizatori. Printre acestea se numara si rezistenta la apa, care va fi cu siguranta un punct forte pentru tehnologia anului 2016.

 

Incarcare wireless – Nu este o tehnologie ce se lanseaza anul acesta, ne-am familiarizat deja cu ea in ultimul an si jumatate, dar zvonurile potrivit carora iPhone 7 vine fara mufa jack de 3 mm, ne fac sa nu ne asteptam numai la schimbari de design, ci si la schimbari legate de performanta telefonului. In plus, reincarcarea wireless a devenit deja un standard pentru cele mai performante telefoane Samsung.

 

Revin tabletele – Desi vanzarile tabletelor au scazut considerabil, s-ar parea ca aceastea vor reveni n forta anul aceasta. Ramane de vazut cati dinte utilizatori vor opta pentru un smartphone si o tableta si cati pentru un phablet care sa ii ajute sa impuste 2 iepuri dintr-o lovitura.

 

Asistenti virtuali – Siri, Cortana, Duer sau Google Now nu sunt folositi de foarte multi utilizatori de dispozitive mobile smart, dar asa cum anunta Institutul Reuters, in curand lucrurile se vor schimba.

 

Smartwatch-uri si werables – Piata acestor dispozitive se extinde, iar anul acesta vom vedea numeroase noi modele, de la cele mai exclusiviste si performante, pana la cele ieftine cu functii de baza.

 

Plata cu telefonul – Procentul utilizatorilor acestui serviciu este in continuă crestere, dar mai avem de lucrat destul de mult la acest capitol, mai ales pentru ca viteza si securitatea sunt punctele cheie pe care ne concentram fiecare dintre noi.

 

Internet cu o viteza mai mare pe mobil – „Orice nu este accesibil instant reprezinta pur si simplu un semn de degradare, o scadere a calitatii”, isi explica viziunea cu privire la viteza de acces a continutului online Richard GingrassHead of News de la Google. Internetul limitat de la furnizorii de telefonie mobila nu mai este acceptat de utilizatori, pentru ca accesul la informatie rapid di eficient este cel mai important.

 

Adio televiziune prin cablu? Televiziunea prin cablu este extrem de profitabila, insa exista cateva amenintari la orizont, avand in vedere ca unele companii de hardware din Statele Unite, precum Roku, ofera servicii video pe Internet, cu continut de pe Netflix, Hulu, Amazon Prime si YouTube.
Aceasta revolutie va aduce programele TV direct pe laptop, mobil sau tableta, pe langa cele pe care le poti gasi on-line, deci exista numai avantaje.
De exemplu, potrivit celor mai recente informatii publicate de Netflix, peste 2 milioane de clienti din SUA si un milion din alte tari s-au abonat la serviciile sale, in timp ce numarul abonatilor prin cablu a scazut in ultimele 18 luni.

 

Energia solara – Panourile fotovoltaice cuceresc teren foarte rapid, mai ales datorita scaderii drastice a costurilor de productie, conform lui Simon Weeden, analist la Citigroup.
Investitile in acest domeniu vor ajunge la 1,3 trilioane pana in 2035, ceea ce reprezinta 13% din totalul banilor alocati pentru tehnologii generatoare de energie.

 

Imprimanta 3D – Imprimarea 3D, adica crearea obiectelor solide din modele digitale, inregistreaza un avans rapid. Imprimantele care pana nu demult costau 30.000 de dolari, acum au un pret de 10 ori mai mic si au potentialul de a rescrie regulile fabricarii la nivel mondial.
Astfel, in curand am putea renunta la uzinele clasice, iar productia ar putea deveni exclusiv locala, mai ales ca aceasta piata ar putea creste de la 1,7 miliarde de dolari in 2009 la 6,7 miliarde de dolari in 2016, conform unei estimari realizate de Wohlers Associates.
“Este o tehnologie foarte impresionanta, astfel ca nu vom mai avea nevoie de fabrici in China sau in Africa”, a precizat James Ross, manager la compania americana Alliance Bernstein.