Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Oportunitatile oferite de IoT

Desi nu este un subiect nou, internetul obiectelor (IoT) este unul dintre subiectele “la moda” in tehnologie chiar acum. A fost subiectul ales pentru o discutie de grup la deschiderea InfoComm 2016. La inceputul anului, USA Today l-a numit unul dintre “Top cinci teme la CES2016”. Deci, care sunt noutatile?

 

Daca ne uitam la rapoartele recente ale studiilor de piata, consultantei in afaceri si firmelor analist, numarul prognozat pentru obiectele conectate la internet este destul de impresionant. Se estimeaza ca in prezent exista undeva intre 6 si 14 miliarde de “lucruri” conectate (fara a include laptop-urile, PC-urile si smartphone-urile). International Data Corporation (IDC) estimeaza ca vor fi 32 de miliarde de obiecte conectate pana in 2020, iar Gartner estimeaza 33 de miliarde. Pe latura financiara, Gartner estimeaza venituri suplimentare ce vor depasi 300 miliarde $ in 2020, de la furnizorii de produse si servicii IoT; GE crede ca “Internetul Industrial” are potentialul de a adauga intre 10 si 15 trilioane de $ la economia globala in urmatorii 20 de ani.

 

 

Nu exista nicio indoiala ca internetul obiectelor a tinut firmele de analisti si jurnalisti de tehnologie ocupate pe parcursul anului trecut, dar, chiar daca vor fi 32 sau 33 de miliarde de dispozitive conectate, cu siguranta multe oportunitati vor fi create de fluxul extraordinar de date. Desi, mult timp industria noastra a folosit senzori si retele pentru a colecta informatii si a controla dispozitivele, o varietate de factori convergenti accelereaza interesul pentru IoT. Primul este dimensiunea redusa si costul senzorilor. Putem obserav ca disponibilitatea larga a conectivitatii intr-o retea wireless si software-ul analitic devin mai usoare si mai inteligente. Si, in sfarsit, vom vedea o scadere a costurilor si o flexibilitate crescuta a stocarii in cloud.

 

Cu toate ca oportunitatile vor fi abundente, exista inca provocari ce trebuie depasite. Cu miliarde de noi dispozitive in retea, securitatea este in topul provocarilor. Vestea buna este ca o serie de nume recunoscute sunt deja concentrate pe IoT si ofera solutii de securitate pentru a preveni si a detecta activitatea neintentionata sau premeditata. Standardizarea protocoalelor de comunicatii este o alta provocare-cheie, si, desi ITU lucreaza la un standard global, acesta va ramane, probabil, o problema nerezeolvata. Alimentarea cu energie a senzorilor pentru o perioada lunga de timp este, de asemenea, o problema critica, asa cum este si dezvoltarea de senzori pentru o gama larga de aplicatii noi. Dar, una dintre cele mai mari provocari este protectia datelor si preocuparile legate de confidentialitate. Intimitatea personala si protectia informatiilor ar putea deveni cea mai mare problema a IoT.

 

Instrumentele de dezvoltare ale IoT

 

IoT dispune de o varietate de instrumente si aplicatii pentru colectarea, analiza si afisarea datelor. Colectarea se realizeaza de obicei cu ajutorul unui software care ruleaza intr-un centru de date. Acesta este responsabil pentru primirea si organizarea datelor, precum si de gestionarea senzorilor. Motorul de analiza primeste apoi datele organizate si le proceseaza, iar aplicatia de afisare/ interactiune prezinta informatiile prin intermediul unei aplicatii mobile sau web sau prin intermediul unei aplicatii de intreprindere utilizatorului final.

 

Anumite instrumente de dezvoltare se refera numai la anumite aspecte ale unei solutii, cum ar fi conectivitatea instrumentelor de dezvoltare hardware sau firmware. Mai multe platforme combina componentele de analiza si de afisare/ interactiune si cateva ofera o platforma complet integrata si sigura pentru colectarea, analiza si afisare/ interactiune. Unele dintre cele mai recunoscute nume de intreprinderi cu platformele de dezvoltare IoT sunt: HP, Oracle, SAP, Microsoft, IBM si Intel (numai kituri de dezvoltare gateway). 

 

Caracteristici-cheie de care trebuie sa fim constienti sunt viteza de implementare, flexibilitatea si scalabilitate. Instrumentele de dezvoltare pot fi open-source sau accesibile sub forma de PaaS, inchiriate sau solutii licentiate. Multe dintre ele au capabilitati de integrare la sistemele CRM si ERP existente, iar unele au anumita directie (automatizarea casei). 

 

Internetul obiectelor are potentialul de a crea o ruptura imensa, dar si de a oferi oportunitati uriase in urmatorii cativa ani.