Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

PA/VA: Reglementarile, standardele si legea

Sistemele PA/VA sunt esentiale pentru siguranta publica, dar diferentele uriase in ceea ce priveste reglementarile si standardele din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) au provocat numeroase confuzii.

 

 

Intr-o lume in care siguranta este extrem de importanta, posibilitatea de a evacua o cladire in caz de incendiu sau alta problema de securitate este esentiala. Una dintre metodele cele mai eficiente este folosirea sistemelor de alarmare vocala pentru a ghida locuitorii. Cu toate acestea, exista o gama larga de reguli, reglementari, standarde si coduri care acopera procedurile din industria constructiilor si echipamentele folosite, astfel ca selectarea, proiectarea si instalarea sistemelor de alarma vocala in cladiri pot fi extrem de complicate. Variatiile in ceea ce priveste reglementarea si standardele care variaza de la o tara la alta in cadrul UE pot provoca confuzie suplimentara. In conformitate cu normele UE, echipamentul nu poate fi invalidat in diferite state membre, desi uneori acest lucru se intampla.

 

Din cauza acestei confuzii, unele sisteme instalate nu se pot ridica la inaltimea asteptarilor atunci cand vine vorba de furnizarea unor instructiuni de evacuare care sa fie fiabile, indeajuns de tare si inteligibile, fie pentru ca reglementarile nu sunt relevante pentru o anumita cladire sau complex, fie pentru ca echipamentul utilizat este necorespunzator sau prost instalat.

“Persoanele care isi castiga existenta din instalarea sistemelor de alarmare vocala si practica preturi ridicate facand asta sunt invocate de clienti pentru a oferi sfaturi si pentru a furniza sisteme care respecta legislatia in vigoare si care sunt adecvate scopului: acela de a oferi instructiuni adecvate de evacuare in caz de urgenta”, spune Roland Hemming, consultant la RH Consulting. Cu toate acestea, el crede ca exista o lipsa generala de cunostinte care este endemica in intreaga industrie si include producatori, consultanti si instalatori. “Ei fie nu inteleg subiectul, fie folosesc standardele ca o modalitate de a raspandi teama pentru a-si vinde produsele, fie doar citeaza o multime de standarde de parca asta ar face lucrurile mai sigure. Exista nenumarate exemple de producatori care utilizeaza “conformitatea” si certificatele pentru a crea impresia ca produsul lor este foarte sigur, dar nu stiu daca produsele lor sunt utilizate intr-o maniera corespunzatoare. In plus, producatorii pot anunta detalii despre standardele de testare a produselor fara a intelege relatia pe care aceste standarde o au cu codurile de practica nationale si internationale. In UE producatorii sunt inca responsabili pentru informatiile pe care le ofera in legatura cu conformitatea.”

Peter Mapp, un consultant audio independent, crede, de asemenea, ca exista o discrepanta intre ceea ce ar trebui instalat si ceea ce se instaleaza de fapt: “Cea mai mare problema este modul in care gestionam contractele. Pretul este de obicei factorul determinant, nu calitatea. La fel, instalatorii sunt presati de industria constructiilor. Chiar daca avem standarde care trebuie respectate, multe instalatii inca nu le respecta.”

In cadrul Comunitatii Europene exista o legislatie care impune utilizarea produselor din industria constructiilor care indeplinesc anumite standarde si anume, regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR – Construction Products Regulation), care stabileste norme armonizate pentru vanzarea materialelor de constructii in UE. Aceasta este, in principiu, o regula conform careia orice produs pentru constructii vandut in UE trebuie sa aiba o declaratie de performanta care sa acopere performantele sale si sa asigure coerenta fabricatiei. Pentru a respecta CPR, echipamentul de detectare si alarmare la incendiu trebuie, in mod normal, sa fie testat si certificat pentru o suita de standarde armonizate definite de standardul industrial EN54. Exista trei parti ale EN54 care acopera diferite tipuri de echipamente, inclusiv EN54-16 pentru echipamentele de control si semnalizare vocala a alarmei, EN54-4 care acopera sursele de alimentare si EN54-24 pentru difuzoare.

 

In timp ce standardul EN54 controleaza calitatea productiei si performantele dispozitivelor, nu se refera in niciun fel la capacitatea lor de a indeplini cerintele reale ale unei instalatii. Prin urmare, este necesar un mecanism care sa defineasca ferm proiectarea, instalarea, punerea in functiune si intretinerea sistemelor de alarmare vocala utilizand dispozitive certificate EN54.

 

Acest mecanism este Codul de Practica (COP – Code of Practice ). Tarile individuale din UE au COP-uri specifice care trebuie indeplinite pentru a se conforma reglementarilor locale privind constructiile. In Marea Britanie, de exemplu, codul de practica relevant pentru detectarea incendiilor si alarmare este BS5839-8, in timp ce in Franta este NFS61-936/ECSAV.

Nick Baldwin, director de vanzari si marketing la Baldwin Boxall, explica modul in care opereaza: “Standardul britanic BS5839-8 este un cod de practica care defineste modul in care un sistem trebuie instalat, configurat si intretinut pentru a indeplini cerintele legale si obligatiile proprietarului locului. Acesta acopera o gama larga de domenii, inclusiv surse de alimentare, cabluri si backup de sistem pentru instalare si testare, pentru a asigura ca sistemul este potrivit.”

 

In unele cazuri nu pot exista dispozitive adecvate certificate EN54 care sa poata furniza nivelul necesar de presiune acustica sau functionalitatea necesara pentru a indeplini cerintele, ceea ce inseamna ca proiectantul sistemului va trebui sa investigheze o solutie alternativa. Sascha Riedling, analist si controlor de afaceri la ic-audio, mentioneaza un alt neajuns:

“In functie de conditiile acustice din cadrul proiectului si de alte cerinte, cum ar fi reproducerea muzicii de inalta calitate, numai indeplinirea cerintelor minime legale nu este intotdeauna suficienta. Aceasta intelegere ar trebui sa fie orientarea decisiva in toate etapele planificarii si simularii acustice, de la selectarea corespunzatoare a produselor, la detaliile de punere in functiune si documentare a sistemului. Acustica buna este mai mult decat respectarea legilor si reglementarilor.”

Prin urmare, codul de practica permite utilizarea elementelor inlocuitoare care nu pot fi fabricate in mod specific pentru utilizarea in sistemele de detectare si alarmare la incendiu. Cel mai important aspect al fiecarui sistem de alarmare vocala este ca furnizeaza o comunicare functionala si eficienta in orice moment. In unele cazuri, de exemplu, stadioanele cu un nivel ridicat de zgomot al multimii, difuzoarele cu certificare EN54 ar putea sa nu aiba suficienta presiune acustica pentru a produce anunturi clare si audibile. In acest caz, un difuzor PA mai puternic ar putea fi mai potrivit si poate fi utilizat. Orice abatere de la codul de practica si inlocuirea produselor certificate EN54 cu alternative trebuie sa fie documentate.

Torsten Kranz, TOA, descrie situatia din Germania: “In Germania, expertii in domeniul incendiilor trebuie sa verifice fiecare sistem de alarmare vocala ca parte a legislatiei actuale privind constructiile. Instalatorii ar trebui sa respecte cerintele UE prevazute de CPR (Regulamentul nr. 305/2011 privind produsele pentru constructii) si sa verifice daca echipamentul instalat este certificat conform standardului EN 54 corespunzator. In prezent nu exista standarde pentru difuzoarele active, dar aceste vor fi acoperitee de unul nou: VDE 0833-4-2.”

Intelegerea si aplicarea corecta a echipamentului adecvat necesita o intelegere profunda a reglementarilor si standardelor din domeniul constructiilor, asa cum explica Kranz:

“Din fericire, companiile de instalare din Germania au, de obicei, un personal bine educat, deoarece majoritatea profesionistilor de aici trebuie sa fi absolvit cursurile stabilite de mai multe asociatii specializate. Cursurile pentru obtinerea calificarii dureaza aproximativ 2-3 ani. Exista, de asemenea, sprijin din partea asociatiei ZVEI care furnizeaza informatii juridice si de standardizare si indrumari cu privire la standardele viitoare.”

 

“Producatorii de echipamente sunt, de asemenea, in pozita de a oferi indrumari privind procedurile corecte de instalare. Noi ii ajutam pe clientii nostri, care sunt in principal instalatori si consultanti, sa inteleaga cerintele si sa planifice sisteme de alarmare vocala. Producatorii de sisteme VA trebuie sa fie la curent cu cele mai recente reglementari si standarde, iar informarea si instruirea clientilor ofera beneficii atat clientului, cat si producatorului.

 

Riedling subliniaza un alt aspect: “Perspectiva unui producator este, cu siguranta, una importanta. Producatorii au o experienta vasta si este normal sa o foloseasca ca resursa. Dar producatorii sunt doar o parte a pietei. Desigur, ei incearca sa influenteze proiectarea standardelor si reglementarilor si, in unele cazuri, influenta lor prevaleaza. Acest lucru este esential in elaborarea reglementarilor si standardelor; intrucat perspectivele diferite trebuie sa fie auzite si recunoscute.”

Desi acesta este un exercitiu eficient si util pentru asigurarea unei instalari sigure si fiabile a sistemului, si, de asemenea, serveste la cresterea increderii in producatorii individuali, Hemming nu crede ca aceasta este o situatie obisnuita.

“Multi producatori comunica prea putine detalii despre standarde integratorilor si consultantilor, iar acestia trebuie sa invete singuri procedurile necesare.” Cu toate acestea, spune el, acest lucru nu se intampla la un nivel corespunzator: “Lipsa de cunostinte a instalatorilor si consultantilor este surprinzatoare. Rareori am vazut o documentatie a unui sistem de alarmare vocala intocmita corect si cu respectare CPR si a Ghidului albastru al UE de catre un consultant. Unii spun ca incearca sa-si faca sistemele “cat mai compatibile”, fara sa inteleaga implicatiile legale ale acestui lucru.”

Mapp face, de asemenea, o observatie similara:

“O mare parte din munca mea pe proiecte mai mari, corporative, este de a supraveghea oferta si instalarea, mai degraba decat de a coopera cu instalatorul pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru client sau de a lupta cu arhitectii pentru a oferi un mediu adecvat din punct de vedere acustic sau care sa permita pozitionarea difuzoarelor acolo unde sunt necesare. Desi exista si exceptii, desigur.”

Sistemele de alarmare si evacuare vocala sunt critice pentru siguranta publica si este esential ca toate partile implicate in fabricarea, intocmirea specificatiilor tehnice si instalarea acestor sisteme sa inteleaga si sa respecte procedurile relevante din industrie. Totusi, este clar ca reglementarile au lipsuri si trebuie modernizate si inasprite. Mai ales ca apar noi tehnici si tehnologii care maresc potentialul de a crea un singur sistem combinat de alarmare vocala si adresare publica.

Exista o legislatie menita sa ofere o cale pentru ca toate produsele de alarmare vocala sa fie utilizate in intreaga Europa. Aceasta este menita sa se potriveasca cu codurile nationale de practica, insa standardele de produs EN 54 au creat foarte multe confuzii pentru instalatori si consultanti.

Riedling rezuma situatia: “Principalele reglementari si standarde raman mult in urma nevoilor actuale ale pietei si posibilitatilor tehnice. Prin urmare, acestea trebuie supuse unei schimbari pe termen mediu. In viitor, industria va avea un potential mai mare de a furniza sisteme viabile care sa aduca beneficii operatorilor si vizitatorilor amplasamentelor. Una dintre temele principale in urmatorii ani este reteaua audio: vom vedea conectivitatea in retea a aproape tuturor domeniilor vietii ca subiect central in urmatorii ani.”