Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Performanta video IP (QOE)

 

Adesea auzim discutii despre calitatea experientei utilizatorilor (QOE – quality of experience) in raport cu continutul video. Termenul se refera, de obicei, la rationamente subiective despre inregistrarile video si audio care sunt redate pe un dispozitiv. Cu toate acestea, credem ca administratorii de retele IT si profesionistii AV vad problema calitatii video in termeni diferiti.

 

Calitatea continutului video care este redat depinde in primul rand de doua seturi de caracteristici. Primul set include calitatea capturii, eficienta codificatorului si a decodorului si calitatea dispozitivului de redare. Cel de-al doilea set este legat de capacitatea retelei de a livra continutul video, adica, transportul video. Primul set tinde sa fie colectia pe care se concentreaza specialistii AV. Cel de-al doilea, transportul video, este, in general, ceea ce membrii personalului retelei vor incerca sa evalueze.

 

Daca ne uitam la primul set, descoperim ca exista teste si metrici care sunt subiective sau obiective. Masuratorile obiective urmaresc sa prezica calitatea experientei unui utilizator. Aceste valori sunt, de asemenea, impartite in: referinta completa, referinta redusa sau nicio referinta. Aceste masuratori sunt determinate prin compararea cadrelor video livrate cu: cadre complete de la sursa, un set redus de date care descriu fiecare cadru sursa, nicio informatie din cadrele sursa. Testele de calitate obiective includ PSNR (peak signal-to-noise ratio) si SSIM (structural similarity index measure). Ambele sunt disponibile in produsul utilizat pe scara larga VQMT (Video Quality Measurement Tool), creat de Universitatea de Stat din Moscova. Fiecare tehnica se bazeaza pe masuratori statistice standard ale diferentei dintre seturile de date dintre cadrele sursa si destinatie. Tehnici precum acestea sunt utilizate pe scara larga in toate stiintele.

 

Profesionistii AV folosesc si teste subiective. Acestea depind, in general, de colectarea opiniilor despre un videoclip sau un set de videoclipuri de la un  grup de persoane. Aceste opinii sunt in general cuantificate prin atribuirea unui rang de la unu la cinci. Media din grup devine MOS (mean opinion score). Au fost efectuate cercetari pentru a determina daca metodele de selectie a grupului, conditiile mediului de testare si alti factori afecteaza MOS.

 

Pe de alta parte, membrii personalului IT ar evalua probabil eficienta retelei din punct de vedere al livrarii continutului. Ei s-ar concentra asupra pierderii pachetelor de date, a latentei retelei si a bruiajului. O masura, MDI (Media Delivery Index), a fost dezvoltata si promovata de Ineoquest. Este compusa din doua masuratori, una pentru pierdere si una pentru intarziere. Folosita initial pentru VoIP, este aplicata acum fluxurilor video cum ar fi IPTV si videoconferinta. Utilizarea sa cu video ABR (adaptive bit rate) este discutabila. MDI este specificata in RFC 4445.

 

O a doua tehnica de masurare este autorizata si vanduta de Telchemy. Produsul VQMon ofera un scor MOS analizand calitatea video si audio si conditiile tampon. VQMon poate fi utilizat pentru o gama larga de formate video, inclusiv ABR, IPTV, videoconferinte si continut video difuzat utilizand QUIC (Quick UDP Internet Connections) de la Google.

 

O problema a fost subliniata intr-o lucrare de cercetare realizata de catre Bampis, Li si Aaron si a fost publicata de Netflix. Acestia sustin ca majoritatea tehnicilor pe care le-am mentionat, in special in categoria obiectiva, sunt inadecvate pentru evaluarea calitatii Netflix. Prin extensie, acest lucru pare sa sugereze ca acestea sunt inadecvate pentru alte forme de video ABR. Ei sustin ca varietatea mare de continut dintr-un serviciu precum Netflix si natura incoerenta a livrarii HTTP/ TCP fac tehnicile ineficiente.

 

Daca industria IT si industria AV continua sa priveasca calitatea video diferit, nu vom putea obtine niciodata o masurare uniforma a QOE. Se pare ca avem nevoie de o fuziune a tehnicilor de evaluare de la inginerii de retea si de video pentru a dezvolta o masuratoare universala.