Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Premisele pentru cladirile inteligente se schimba

 

Premisele pentru cladirile inteligente se schimba, iar industria AV ar putea juca un rol central in realizarea promisiunilor viitoare, dar vor fi necesare noi calificari.

 

Timp de mai multi ani, premisa principala a cladirilor inteligente a fost furnizarea de spatii sanatoase si confortabile pentru ocupanti, concentrandu-se pe eficienta energetica, eficienta operationala si cost. Principalul obiectiv al acestei abordari centrate pe facilitati a fost reprezentat de functiile de baza cu un consum mare de energie, precum incalzirea, ventilatia si iluminatul, iar inovatia s-a rotit in cea mai mare parte in jurul automatizarii pure, folosind sisteme de iluminat activate prin miscare din ce in ce mai sofisticat si sisteme de incalzire programabile epuizat pana la un punct in care dezvoltarea ulterioara nu justifica investitiile suplimentare.

 

Ca industrie, am jucat doar un rol minor in aceasta dezvoltare, oferind utilizatorilor interfete prin care sa controleze mediul spatiului de intalnire si solutii de eficienta energetica. Dar promisiunea a ceea ce poate oferi o cladire inteligenta in viitor se schimba si in ultimii ani, domenii precum managementul accesului, securitatea, ocuparea si semnalizarea digitala au fost in centrul atentiei, si prin aceasta o constientizare a ceea ce poate fi furnizat pentru ca mai multe sisteme sa lucreze impreuna pentru a optimiza functionalitata unei cladiri inteligente.

 

Imaginati-va o cladire in care o alarma de incendiu declanseaza nu numai sistemul de evacuare vocala, ci preia si ecranele si sistemele de semnalizare digitala din salile de sedinte pentru a ghida ocupantii catre iesirile relevante, in functie de locul in care s-a declansat incendiul, utilizand date din sistemul de management al accesului, senzorii de ocupare si camerele de contorizare a numarului de persoane (people counting) pentru a ghida in mod inteligent fluxul de evacuare si pentru a verifica daca cladirea a fost evacuata corespunzator. Astfel de scenarii includ o serie de discipline in care industria noastra (AV) exceleaza deja si se bazeaza pe istoria noastra ca integratori de sisteme. Dar cea mai interesanta pentru industria noastra este cea mai recenta dezvoltare a productivitatii ca o afacere – cladirile inteligente sustin scopul de afaceri al ocupantilor lor si le permit sa se concentreze pe competentele esentiale.

 

In aceasta paradigma, cladirile inteligente fac tranzitia catre medii moderne conectate, care sunt constiente de ocupantii lor, oferindu-le experiente personalizate, cu beneficii care includ productivitate crescuta, colaborare si creativitate.

 

In urma recentei abordari centrate pe afaceri, utilizatorii folosesc instrumentele mobile, datele biometrice sau cardurile de acces pentru a se conecta la spatiile de intalnire, care se personalizeaza pentru a accesa instrumentele si continutul relevante si se conecteaza cu spatiul de lucru pentru a primi sugestii importante pe baza activitatilor din timpul zilei de lucru, interfetele tactile si vocale devenind punctele de legatura dintre utilizatori si cladire.

 

Un raport tehnic AVIXA a identificat peste 55 de tipuri de sistem existente in cladirile comune, AV fiind doar unul dintre ele, si mai mult de 20 de protocoale de comunicare diferite utilizate frecvent.

 

Ca industrie suntem deja obisnuiti sa fim “instrumentul multifunctional” al salii, care sta la baza experientelor audiovizuale si a mediilor de colaborare prin integrarea mai multor platforme si tehnologii. In viitor, avem sansa de a juca un rol mai larg ca “instrumentul multifunctional” in cladire.

 

De cativa ani ne-am obisnuit nu numai cu tehnologiile de retea, ci si cu integrarea cu sistemele IT – folosim datele din Exchange si Outlook pentru a vizualiza gradul de ocupare a spatiilor de intalnire si utilizarea acestora, preluam date din sistemele CMS pentru a automatiza informatiile afisate pe sistemele de semnalizare digitala. Intr-o viitoare cladire inteligenta axata pe productivitate, avem deja un avantaj in intelegerea si fundamentarea sistemelor de productivitate.

 

Pe viitor, trebuie sa integram mai multe date din sistemele de automatizare a cladirilor si senzori, sa analizam datele si sa folosim rezultatele pentru a actiona si a reactiona, iar in acest proces, trebuie sa ne familiarizam mai mult cu protocoalele de comunicare mai ample precum KNX, BACnet si Modbus.