Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Prezentarea generala a noului protocol de transport SRT (Secure, Reliable Transport)

 

Introdus pe piata de catre Wowza si Haivision, SRT are zeci de companii care il sustin prin apartenenta lor la Alianta SRT. Vom analiza, la un nivel tehnic destul de moderat, cum funcționează. Apoi il vom compara cu alte metode de transport dezvoltate de industria AV. In cele din urma, vom studia cum se compara cu metodele de transport dezvoltate in cadrul industriei IT. Concurenta este în crestere in randul tuturor acestor tehnici, datorita cresterii rapide a continutului video pe retelele IP.

 

SRT este conceput pentru a transmite continut video in intreprinderi sau pe Internet. In multe privinte, acesta emuleaza transportul HTTP/TCP folosit de video ABR (adaptive bit rate). Insa, dupa cum vom vedea, evita multe dintre caracteristicile negative ale ABR. SRT este un flux media unidirectional care utilizeaza un flux de control bidirectional. Mai degraba decat TCP, SRT utilizeaza UDP ca protocolul de transport cu patru straturi. Acest criteriu unic elimina unele dintre problemele care s-au dezvoltat recent cu toate aplicatiile TCP. In comparatie cu TCP, UDP este foarte eficient. Are un antet de 8 octeti, in timp ce TCP are un antet de 20 octeti.

 

 

Pentru a asigura o transmitere sigura a continutului video pe Internet, sunt necesare urmatoarele criterii:

 

  • Un set negociat de parametri de transfer intelesi atat de expeditor, cat si de destinatar.
  • Livrarea garantata a pachetelor.
  • Controlul fluxului, pentru a preveni supraincarcarea bufferelor retelei si destinatarului.
  • Detectarea congestiei retelei si ajustarea automata a ratei de expediere pentru a se adapta conditiilor de congestie.

 

TCP prevede toate acestea. De aceea, video ABR este popular pentru servicii precum Netflix si Hulu. Totusi, desi TCP are multe atribute pozitive, cercetarile recente au aratat ca se poate adapta greu la congestionare. De asemenea, poate creste latenta livrarii de multe ori.

 

SRT emuleaza cele mai bune caracteristici ale transportului TCP, dar utilizeaza UDP. Asadar, sa analizam functionarea acestuia. Mai întai utilizează un singur port UDP. Acest lucru usureaza observarea si gestionarea fluxurilor sale cu instrumente cum ar fi Wireshark sau alte programe de management al retelei. Departamentul IT va aprecia aceasta caracteristica. De asemenea, face traversarea firewall-ului destul de simpla. Pachetele de control bidirectionale se raporteaza la latenta retelei, conditiile de pierdere si de congestie. Acest lucru permite codificatorului sursa sa regleze latimea de banda sau sa retransmita pachetele pierdute. Pachetele pierdute sunt reduse la minimum prin utilizarea FEC (forward error correction). Implicit, TCP nu include aceasta capacitate. Prin urmare, nu este utilizat, in general, in video ABR.

 

TCP detecteaza segmentele de date pierdute utilizand un numar de secventa care urmareste numarul de octeti trimisi si recunoscuti. SRT utilizeaza un contor care ruleaza peste fiecare cele 256 de segmente, asigurand practic detectarea segmentelor pierdute. Cu toate acestea, retransmisiile TCP pot fi intarziate. Am vazut situatii in care segmentul retransmis a fost primit dupa ce au fost trimise mai mult de 400 de solicitari catre sursa. Problema se datoreaza latentei bufferbloat, asa cum am mentionat mai devreme.

 

Exista cateva avantaje evidente, cand SRT este comparat cu IPTV. IPTV este foarte sensibil la pachetele pierdute. Chiar si o rata a pierderii de 0,25% poate afecta ecranul privitorului. Asadar, IPTV este practic imposibil de folosit pe Internet. Astfel de fluxuri trebuie convertite in ABR sau SRT pentru a fi livrate. SRT poate tolera cu usurinta aceasta rata de pierdere. Datorita acestor avantaje, SRT depaseste RTSP/UDP, care este cea mai implementata configuratie utilizata de camerele de securitate. RTSP/TCP este, in general, utilizat pentru livrari la spatiul de stocare video. In cele din urma, SRT este diferit de SDVoE si de video AVB, deoarece ambele sunt proiectate numai pentru implementari LAN.