Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Proiectoare vs. Table Interactive in sala de clasa

Capata forma unei batalii tehnologice, dar lupta dintre tablele electronice si proiectoare ar putea determina modul in care i se preda unei generatii de elevi/studenti. Ganditi-va la conflict ca la un meci in cusca in cinci runde, unde pozitivul si negativul sunt asmutite unul impotriva celuilalt. 

 

In acest colt avem vechiul campion: proiectorul traditional de clasa, care face o treaba buna punand text si imagini usor de citit pe un ecran, iar preturile acestuia nu au fost niciodata mai mici. Cu alte cuvinte, el poarta greutatea invatamantului bazat pe video in salile de clasa si in salile de curs.

 

In celalalt colt se afla novicele: display-uri interactive mari sau table. Acestea sunt scumpe, dar permit un nivel suplimentar de interactivitate si niciodata nu arunca o umbra asupra lectiei.

 

Deci – cum se spune – sa inceapa confruntarea.

 

 

Instalarea

 

Exista o multime de pregatiri preliminare inainte de lupta, precum instalarea proiectorului sau a tablei. Pentru a incepe, va trebui sa prindeti un proiector de tavan, de perete, de masa (inclusiv sub masa) sau intr-un colt. Acest lucru poate implica cablare, montarea hardware-ului si, adesea, un sistem audio.

 

Ecranele LCD mari nu sunt mai usor de gestionat atunci cand vine vorba de instalare, deoarece pot fi destul de grele. De exemplu, tabla de 80 de inci PN C805B Sharp Aquos poate necesita trei persoane pentru a o atarna in siguranta. Inutil sa spun ca necesita hardware de montare de specialitate si, adesea, cabluri in perete. Pe de alta parte, perechea de difuzoare de 10 wati de la Aquos Board se poate umple o sala de clasa de dimensiuni medii cu sunet.

 

Rezultat: Egal

 

Runda 1- Dimensiunea imaginii

 

Clopotul suna si runda 1 este in desfasurare. Aici, marimea imaginii conteaza si capacitatea proiectorului de a crea o imagine mare de 150-inci, ii confera un avantaj in camere mari. Acest lucru copleseste tablele mari, precum monitorul Multi-Touch de 84 de inci de la One World. Cu alte cuvinte, o tabla alba ar putea fi buna pentru o sala de clasa sau pentru o scoala, dar pentru o incapere mare sau un amfiteatru, proiectoarele inca guverneaza.

 

Castigator: Proiectorul

 

Runda 2 – Rezolutia

 

Atat tabla InFocus JTouch de 70 inch, cat si proiectorul LED Casio XJ-L8300HN pot afisa imagini UHD 3.840 x 2160. Aproximativ de patru ori mai multi pixeli decat vechile imagini HD obisnuite si este perfect pentru o clasa de istoria artei, de realitate virtuala sau experimentala de film. Dupa o ruda lunga, este egalitate intre tablele interactive si proiectoare, cand vine vorba de capacitatea de a arata detalii.

 

Castigator: Egal

 

Runda 3 – Interactivitatea

 

Atat tablele cat si proiectoare interactive permit profesorului sau studentului sa scrie direct pe imaginea digitala si adesea includ software sofisticat pentru crearea, afisarea si salvarea lectiilor. Diferenta vine atunci cand trebuie sa atingeti ecranul pentru a deschide un program sau pentru a evidentia un grafic fizic. Aici, tabelele precum JamBoard de la BenQ, functioneaza atat cu degetul cat si cu pixuri digitale.

 

Proiectoarele interactive short-throw ca BrightLink 697Ui de la Epson vin din urma. Ele pot raspunde la sase degete sau la perechea de markeri digitali inclusi. Dezavantajul este ca au nevoie de o unitate laser complicata pentru a detecta unde sunt degetele.

 

Castigator: Tablele

 

Runda 4 – Umbrele

 

Oricat de mult incerci sa eviti, proiectorul creaza umbre atunci cand profesorul este prins in fascicul sau, plus ca sunt putine lucruri mai rele decat sa fi orbit de lumina proiectorului. Tablele utilizeaza panouri de afisare cu cristale lichide pentru a crea imaginea intern astfel ca nici o umbra nu ajunge in cale profesorului si nu il face sa se uite crucis.

 

Castigator: Tablele

 

Runda 5 – Pretul

 

Cand vine vorba de uneltele AV educationale, pretul este adesea un obstacol. Proiectoarele sunt campionul stabilit si asta se datoreaza pretului scazut. De exemplu, tabla Planar PS7050T de 70 de inci este de doua ori mai scump decat proiectorul interactiv U321Hi-WK de la NEC, si totusi ambele ofera o imagine HD clara cu care elevii si profesorii pot interactiona.

 

Castigator: Proiectorul

 

Dupa ce judecatorii isi calculeaza scorurile, decizia e luata si este egalitate intre tablele interactive si proiectoare. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale tehnologice, dar novicele vrea sa-si ia revansa. Pe masura ce tehnologia tablelor se maturizeaza si preturile scad, tablele ar putea castiga in fata proiectoarelor data viitoare, dar castigatorii finali sunt profesorii si studentii.