Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Provocarile si beneficiile de a lucra cu HDR

 

HDR este o dezvoltare foarte interesanta pentru industria AV. Furnizeaza informatii despre luminozitate si culoare intr-o gama mult mai larga decat intervalul dinamic standard (SDR). Chiar si cu continut HDR pe display-uri cu rezolutie mai mica, spectatorii tind sa aleaga HDR ca imagine mai buna. Dar, in timp ce imaginile vorbesc de la sine, exista multe informatii in circulatie, care sunt incomplete si confuze.

 

In ceea ce priveste continutul video, “rezolutia inalta” este frecvent folosita ca o modalitate de a spune “mai buna”. Rezolutia mai mare nu este insa cel mai important factor pentru ochiul uman atunci cand se evalueaza calitatea imaginii. Culorile si contrastul sunt cele care fac o imaginea sa iasa in evidenta si sa para mai “reala”. Asta este ceea ce ofera HDR prin cresterea spectrului de contrast (intervalului dinamic) al fiecarui pixel si a gamei de culori (gama larga) pe care poate sa o reproduca. (HDR se refera atat la tehnologia utilizata pentru captarea imaginilor in miscare, cat si la cea folosita pentru a le afisa.).

 

HDR este deja o caracteristica standard a camerelor de cinema si TV. Cu display-urile AV care pot gazdui si afisa informatii suplimentare despre imagine, industria trebuie sa dezvolte acum infrastructura de transfer de semnal pentru a gestiona transmisiile HDR.

 

Latimea de banda

 

Una dintre problemele principale pe care integratorii de sisteme trebuie sa le ia in considerare este latimea de banda. Manipularea datelor HDR necesita o latime de banda de peste 11 Gbps (pana la 18 Gbps), prin urmare numai echipamentele AV compatibile cu specificatiile HDMI 2.0 au suficient spatiu. Dar acest lucru vine cu limite severe de doar cativa metri pe distantele de transmisie. Chiar si atunci, numai echipamentele care respecta specificatiile HDMI 2.0a sau 2.0b recente accepta metadatele HDR, facand alegerea corecta a sursei, a display-ului si a componentelor. Echipamentul AV va trebui, de asemenea, sa suporte HDCP 2.2, actualul sistem de protectie pentru majoritatea continuturilor.

 

HDR ‘Format Wars’

 

O alta provocare cu care se confrunta integratorii este ca HDR nu este un format universal; in prezent exista patru standarde. Cele mai cunoscute sunt Dolby Vision si platforma HDR10. Principalele diferente sunt ca Dolby Vision suporta o luminozitate de pana la 10.000 niti si o adancime de culoare de 12 biti; HDR10 suporta o luminozitate de pana la 4.000 de niti si o adancime de culoare de 10 biti. Pe scurt, Dolby Vision are in prezent o calitate putin mai buna a imaginii.

 

Alaturi de Dolby Vision si HDR10 mai sunt noile standarde Hybrid-Log Gamma (HLG), dezvoltat in principal ca un format HDR pentru video in direct, si Advanced HDR, destinat radiodifuziunii si amplificarii video SDR.

 

In prezent, continutul HDR de calitate este inca destul de putin, ceea ce face ca majorarea costurilor cu hardware-ul si cablarea sa fie mai dificil de justificat. Playerele media HDR, playerele Blu-ray si consolele de jocuri ajuta la reducerea decalajului, dar vor avea nevoie de un continut HDR de calitate, pentru a determina cumparatorii sa imbratiseze mediul.

 

Cel mai mare dezavantaj al HDR este ca, odata ce il vezi, nu vei mai vrea sa renunti la el.