Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Realitatea virtuala deschide o lume cu totul noua pentru turism, medicina, arhitectura, arta si educatie

 

La inceputul anilor ’90, Sega si Nintendo, in cursa lor nebuneasca de a-si acapara fanii, incercau sa lanseze primele casti VR de gaming. A fost un fiasco total, pentru ca tehnologia era departe de a se fi maturizat. In 2016, Oculus Rift a dat tonul unui nou val de entuziasm pentru VR, dar, pentru un succes total, toti „actorii” trebuie sa inteleaga ca realitatea virtuala nu este doar pentru jocuri, ci poate fi o unealta infinit mai utila in multe alte domenii.

 

Realitatea virtuala si augmentata isi prezinta utilitatea dincolo de sfera jocurilor video, deschizand o lume cu totul noua pentru medicina, arhitectura, arta, turism si educate. 

 

Realitatea virtuala si realitatea augmentata nu sunt simple medii construite cu gandul de a facilita imersiunea in jocuri, ci ele devin instrumente prin care oamenii pot invata, printr-o interactiune diferita cu spatiul, diferite unghiuri ale realitatii. 

 

Realitatea virutala in turism

 

In primul rand, realitatea virtuala poate deveni un instrument de care companiile mari se pot folosi pentru a realiza campanii publicitare cu scopul de a promova un hotel, un oras, o tara, dar devine si un obiect care poate fi dezvoltat cu scop educational. 

 

In SUA si Marea Britanie exista deja companii care ofera servicii de captura foto si video la 360 grade pentru agentiile de turism interesate sa le ofere potentialilor clienti experiente cat mai realiste din destinatia propusa. 

 

Daca operatorii de turism vor ignora noua tehnologie, hotelierii sau chiar micii intreprinzatori din turism vor publica, cu siguranta, ghiduri VR pe site-urile lor, captand interesul unei plaje mult mai mari de turisti.

 

Realitatea virtuala in arta si design

 

Realitatea virtuala este o interfata care poate fi atat suport pentru construirea unei alte realitati, precum in jocurile video, cat si o cale de a cunoaste mai bine lumea inconjuratoare. Pentru ca utilizatorul are la dispozitie o panorama de 360 de grade, odata imersat in lumea virtuala, el poate explora si interactiona cu spatiul cu usurinta. In acest sens, realitatea virtuala iti permite sa accesezi o alta perspectiva asupra artei, poate mai personala. 

 

Realitatea virtuala in arhitectura

 

Realitatea virtuala le permite arhitectilor si designerilor sa proiecteze cladiri si produse in 3D, lucru care va facilita interactiunea cu potentialii clienti. Acestia vor putea privi in detaliu un anumit spatiu, orbitand cu privirea in jurul unei camere, a unui complex hotelier, iar în acest fel isi pot face o idee mai clara despre ce le poate oferi acestea. 

 

Realitatea virtuala in medicina

 

Realitatea virtuala poate ajuta pacientii care au suferit accidente vasculare. Putini dintre acesti pacienti isi recapata functiile motorii, insa, prin intermediul ochelarilor de realitate virtuala, acestia pot urmari miscarile terapeutului, iar acest lucru ajuta neuronii sa-si recapete functiile pierdute. 

 

Realitatea virtuala in educatie

 

Din ce in ce mai des se ridica problema schimbarii din temelii a sistemului de invatamant care manifesta simptome clare de moarte clinica. Finlanda a renuntat complet la predarea materiilor, optand pentru trecerea la dezbaterea si analizarea unor teme complexe, precum cataclismul produs la Cernobil, trecand prin toate aspectele si implicatiile posibile.

 

Si, daca ne gandim putin, acolo exista absolut toate temele de discutie posibile, de la energia nucleara la impactul chimic, biologic, geografic, cultural, etic, istoric, social, ba chiar si matematic. Elevul va fi evaluat pentru dezvoltarea unui proiect complex, pentru cat de bine a inteles situatia si pentru cum intelege urmarile participand activ la tot ce se intampla in clasa.

 

Si asta pentru ca nu mai este fortat sa rezolve probleme ca o masina de calcul si nici sa memoreze pasaje intregi sau comentarii din literatura, istorie, geografie, biologie etc. O mare parte din matematica predata in liceu nu foloseste nici macar unui esantion de 10% dintre viitorii adulti. 

 

Dar nu numai modul de abordare al educatiei trebuie schimbat, ci si instrumentele. Cum ne poate ajuta VR-ul?

 

Toti elevii au in buzunar cate un smartphone. In loc sa le colectam pe catedra la inceputul orei, am putea studia ceva in cadrul materiei/temei studiate. Este de ajuns sa descarce o aplicatie de „edutainment”, precum EON Experience VR din magazinele Google Play sau App Store, iar universul virtual se deschide ca prin magie.