Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Rolul AV in cadrul proiectarii cladirilor inteligente

 

Conceptul de cladire inteligenta implica o abordare care nu este necunoscuta industriei de integrare AV. Proiectantii AV, integratorii, consultantii si programatorii incearca de ceva vreme sa faca echipamentele disparate sa lucreze impreuna si sa actioneze ca o echipa.

 

Similar cu alte proiecte de integrare, inainte de a încerca sa ofere o solutie pentru o cladire inteligenta, este esential sa se defineasca necesitatea si sa se determine valoarea care va fi furnizata utilizatorului, managerului de tehnologie si proprietarului. Este intentia de a oferi o experienta de utilizare mai uniforma? Este managementul energiei o initiativa? Economiile de costuri reprezinta o forta motrice? Este eliminarea redundantei si asigurarea eficientei de functionare cheia?

 

O cladire inteligenta are succes numai atunci cand clientul identifica cu adevarat beneficiul, este un sustinator al solutiei si este pe deplin implicat in proiect pana la finalizare.

 

Unul dintre elementele-cheie in unificarea sistemelor disparate implicate in furnizarea unei cladiri inteligente este comunicarea intre toate partile implicate in implementarea diverselor subsisteme de administrare a cladirilor. Fie ca este vorba despre HVAC, iluminat, umbrire, cititoare de carduri de acces, camere de supraveghere, semnalizare publica, siguranta vietii sau software de rezervare a camerelor, fiecare sistem are proprii senzori, propriile comenzi, propria programare si propria aplicatie. In plus, fiecare sistem este, de obicei, configurat sa opereze intr-un mod izolat fara a cunoaste sistemele adiacente, cu care ar putea comunica. Abilitatea sistemelor de a interactiona incepe cu intelegerea faptului ca exista o nevoie de a schimba informatii, definind ce informatii este important sa impartaseasca si precizand cum va avea loc comunicarea. Unele sisteme sau dispozitive pot comunica direct printr-un protocol comun, in timp ce altele pot necesita software special numit “middleware”, care actioneaza ca un traducator. Aici este esentiala implicarea unui client sustinator sau a unui consultant in domeniul costructiilor pentru a se asigura ca fiecare subsistem este configurat sau programat sa comunice cu ceilelalte, fie direct, utilizand un software middleware, fie printr-un sistem de control tert.

 

Odata ce nevoia de comunicare este stabilita, urmatorul pas este definirea “punctelor de control” si a feedback-ului cerute de fiecare sistem. Ca si alte dispozitive programabile, subsistemele unei cladiri sunt configurate personalizat utilizand instrumente de programare sustinute de fiecare producator specific. Desi sistemele pot avea API-uri sau pot fi compatibile cu un protocol standard de control al cladirii precum BACnet, este inca necesar sa se inteleaga punctele de date specifice sau “codurile de programare” care sunt configurate pentru control extern. Aceste cerinte ar trebui formulate de la inceput si comunicate in mod clar inainte de configurarea fiecarui subsistem si ar trebui sa fie derivate din obiectivele utilizatorului, managerului de tehnologie si proprietarului. Ca orice proiect de integrare AV, fara un mecanism de definire a solutiei si de stabilire a asteptarilor inca de la inceput, probabilitatea unei implementari reusite si a unui client satisfacut va fi foarte mica.

 

Un alt considerent atunci cand se conecteaza subsistemele care de obicei functioneaza independent este necesitatea de a garanta ca acestea coopereaza, evitand functionarea defectuoasa, ineficienta si nefunctionarea. Ar trebui instituite un plan de gestionare si o solutie de control care sa defineasca prioritatile si sa ofere solutii pentru solutionarea conflictelor, pentru a fi siguri ca subsistemele functioneaza in armonie si nu se suprapun reciproc. O modalitate de a face acest lucru ar fi cu un procesor centralizat de control care este programat sa stabileasca regulile care dicteaza functionarea subsistemelor.

 

Rolul AV in cadrul proiectarii cladirilor inteligente

 

Sistemele de control AV sunt foarte potrivite pentru a servi ca piesa de management care ofera liniile directoare de functionare pentru cladirile inteligente. Sistemul de control AV are avantajul de a fi in stransa legatura cu utilizatorul. Sistemele de control AV nu capteaza numai intentia utilizatorilor prin interactiune directa, ci si monitorizeaza utilizarea camerelor, cunosc aplicatia utilizata in camera si pot oferi informatii inspirate privind nevoile utilizatorilor la un moment dat. De exemplu, daca sistemul AV este folosit pentru o prezentare, este foarte probail sa existe nevoia ca HVAC sa fie setat la o temperatura  prestabilita, iluminarea sa fie diminuata, storurile sa fie coborate si camera sa fie rezervata pentru utilizare in sistemul de programare a salilor. Alternativ, atunci cand sistemele AV nu sunt utilizate, HVAC ar trebui sa treca la o presetare “neocupata”, luminile ar trebui sa fie stinse, storurile ar trebui sa fie reglate in functie de perioada anului (coborate in timpul verii si ridicate in timpul iernii), iar camera ar trebui sa fie disponibila pentru rezervare sau eventual securizata dupa terminatrea programului.

 

Ultimul considerent pentru o cladire inteligenta ar trebui sa fie un tablou de bord cuprinzator pentru a monitoriza starea tuturor sistemelor si pentru a gestiona interactivitatea acestora de la distanta. O singura bucata de software care poate oferi comenzi pentru operator pentru suprascrierea manuala, ajustarea setarilor si modificarea pragurilor, precum si colectarea, procesarea si afisarea datelor reprezinta o componenta esentiala a unei implementari reusite. Acest software nu trebuie sa se limiteze la un singur tip de sistem sau aplicatie. Ar trebui sa unifice controalele cladirii, controalele AV si alte dispozitive din retea care contribuie la solutia de cladire inteligenta.

 

Desi sistemele de gestionare a cladirilor pot functiona fara interventia sistemelor AV, iar sistemele AV pot functiona fara beneficiul sistemelor de gestionare a cladirilor, interactiunea lor este cea care contribuie la cladirile inteligente care ating obiectivele, sporesc valoarea si ofera o experienta superioara a utilizatorului.