Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Sali de spectacole: intelegerea criteriilor acustice

In ceea ce priveste acustica in salile de spectacole, am analizat caracteristicile subiective specifice salilor de concerte care pot adauga complexitate instalatiilor de sunet.

 

 

Am analizat momentul in care un sistem de sunet ar trebui sa interactioneze cu acustica incaperii si cand acest lucru ar trebui evitat, precum si problemele care apar in momentul modernizarii salilor mai vechi.

 

Compromisul joaca, de asemnea, un rol important pentru arhitecti si proiectanti, care tind sa favorizeze estetica placuta a materialelor stralucitoare si netede: superbe cand le privesti, da, dar deloc potrivite cand vine vorba de controlul reflexiilor tarzii, care sunt problema numarul unu a salilor de concerte. Acest lucru nu inseamna ca profesionistii din domeniul vizual fac tot posibilul sa le faca viata grea consultantilor acustici, este pur si simplu realitatea ca – in general vorbind – suprafetele stralucitoare, dure arata mai frumos decat cele cele moi. Majoritatea producatorilor de sisteme audio profesionale incearca sa vina cu solutii care sa aiba o performanta acustica buna, dar si un design interesant.

 

Panourile acustice joaca, de asemnea, un rol foarte important intr-o sala de spectacole; in slaile de spectacole mari sunt utilizate panouri absorbante pentru a trata spatiul.

 

 

Sa nu uitam ca difuzoarele sunt cel putin la fel de vizibile ca panourile acustice. O sala de concerte are standarde estetice ridicate, deci este nevoie sa luam in considerare sisteme audio de mici dimensiuni cu o estetica placuta. Sa nu uitam insa ca SPL-ul trebuie sa fie ridicat, iar sistemele mici nu ofera intotdeauna acest lucru – exista o “batalie” sau o cursa intre producatori pentru a raspunde acestei cerinte.

 

Proiectantii de sistme audio trebuie, de asemnea, sa aiba putin mai multa educatie in domeniul acusticii pentru ca uneori merita sa foloseasca avantajele acustii incaperii si alteori nu. Atunci cand nu au informatii despre incapere, cel mai bine ar fi sa evite interactiunea cu sala prin directionarea clara a sunetului catre audienta. 

 

Difuzoarele tip line array ofera un control foarte precis al directivitatii in plan vertical pentru a garanta o cuplare acustica buna intre fiecare sursa si pentru a limita interferentele. Presupunand ca 95% dintre difuzoarele tip line array fac acest lucru destul de bine, este forate curios ca nimanui nu pare sa-i pese de controlul orizontal al directivitatii.

 

Sunet nou

 

Cand vine vorba de imbunatatirea performantei acustice a unei sali de spectacole existenta, tendinta este sa presupunem ca sistemul de sunet mai vechi este problema, si ca unul mai nou va face totul mai bine. Nu este asa!

 

Trebuie sa intelegem cu adevarat care este problema principala, care nu are nimic de-a face cu tehnologia; este vorba mai mult despre ascultarea clientului. Ascultati care este problema clientului sau care crede el ca este si incercati sa va dati seama daca (tehnologia) este intr-adevar problema reala sau daca este vorba despre altceva.

 

Adesea, problema este camera insasi. Speranta cu o sala nou construita este ca va suna bine de la inceput. In Europa, in special, multe sali de concerte au fost construite cu mult timp inainte de a fi posibil sa modelam un spatiu si sa il tratam in consecinta. Modernizarea unui spatiu este intotdeauna o provocare foarte mare pentru ca uneori spatiul respectiv nu este neaparat bine gandit pentru functia pe care o serveste. De exemplu, daca spatiul are o suprafata concava sau o anumita caracteristica de design care creeaza ecouri, trebuie sa gasiti modalitati de a rezolva aceste probleme.

 

 

Problemele cu care se confrunta consultantii acustici in timpul unei modernizari sunt in mare masura aceleasi cu cele ale unui spatiu nou: gasirea unui echilibru intre tratamentul acustic optim si impactul vizual pe care il va avea asupra spatiului. Elementele vizuale tind sa castige, mai ales atunci cand sala de concerte in cauza este un patrimoniu semnificativ. 

 

Chiar daca un sistem audio nou este exact ceea ce trebuie pentru a oferi unui spatiu mai vechi un sunet nou, instalarea acestuia nu va fi neaparat simpla: provocarea atunci cand vine vorba de modernizarea unei sali de concerte este intr-adevar legata de modernizarea echipamentelor pentru a avea capacitati de retea, si de preocuparea cu privire la limitele de greutate, in special in salile de concerte unde exista vointa de a le pastra asa cum au fost in trecut. Provocarile in ceea ce priveste modernizarea nu sunt legate neaparat de partea acustica. Orice sala de concerte are propria provocare acustica personala. Provocarea reala este daca trebuie sa profitati sau nu de acea identitate acustica.

 

Tehnologia trebuie sa patrunda cat mai bine posibil si sa pstreze interactiunea dintre sunet si spatiu la un nivel minim, daca este necesar. Este important ca proiectantul sistemului sa utilizeze surse punctuale directionale, line array-uri cu control orizontal si vertical sau line array-uri cu directionarea fasciculului pentru a putea viza numai zonele cu ascultatori.