Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Samsung prezice adoptarea rapida a televizoarelor 8K determinata de retelele 5G

Trecerea la 8K va fi “mai rapida si mai placuta” decat trecerea de la HD la 4K

 

Samsung sustine adoptarea rapida a televizoarelor 8K in urmatorii ani – mai rapida decat trecerea de la HD la 4K – determinata de retelele mobile super-rapide 5G care necesita ecrane si calitate video mai bune.

 

Poate ca abia v-ati familiarizat cu televizoarele 4K, dar Samsung se pozitioneaza deja ca lider de piata atunci cand vine vorba de 8K, inainte de ceea ce compania se asteapta sa fie o miscare rapida si placuta de la 4K la 8K. Trecerea de la 4K la 8K se spune ca a fost “cu doi ani inaintea” trecerii de la HD la 4K, Samsung spunand ca perioada de tranzitie (de 7 ani) la 8K incepe … acum. Poate ca nu este o surpriza, avand in vedere faptul ca Samsung a lansat deja a doua generatie de televizoare QLED 8K la inceputul acestui an.

Vorbind la Summit-ul 8K Display din acest an, sponsorizat de Samsung, Sonia Chen, director de marketing la Samsung Electronics’ Device Solutions America, a spus: “Odata cu expansiunea rapida a tehnologiei de retea wireless 5G, este de asteptat ca piata display-urilor 8K sa faca progrese mari. In special, acesta va fi in centrul atentiei generatiei milenare, care este familiarizata cu internetul la viteze mari si cu vizionarea imaginilor de inalta calitate.”

Chen a descris 5G ca un “mega trend” care va pretinde afisaje cu ecrane mai mari, o calitate mai buna a imaginii si o rezolutie mai mare. Televizoarele 8K de 65 de inchi sunt considerate a avea dimensiunea cea mai potrivita (cheie), deoarece primii utilizatori vor face upgrade de la ecranele 4K de 55 de inchi. Se estimeaza ca 42% dintre casele din America vor avea un ecran de 65 de inchi sau mai mare pana in 2021.

 

 

Chen a mai spus ca mai mult de jumatate dintre televizoarele de 55 de inchi sunt acum la rezolutie 4K si prezice ca televizoarele 8K de 75 de inchi vor atinge o cota de piata similara pana in 2020. Un ecosistem 8K complet, sustinut de camere si continut compatibile, se spune ca este “gata”, cel putin in ceea ce priveste primul pas important.

 

In ceea ce priveste continutul 8K, Chen a subliniat ca primele teste de transmisiuni la rezolutie 8K au fost deja efectuate de NHK in Japonia – urmatorul test important va fi la Olimpiada din 2020, care va fi tansmisa la rezolutie 8K – iar streaming-ul 8K se prezice ca va veni de la jucatorii mari precum Amazon si Netflix pana in 2020/21. Al doilea val de continut va fi apoi urmat de un al treilea val de “in masa”, condus de 5G. Samsung a dorit, de asemenea, sa evidentieze capacitatea sa de a extinde 8K AI atunci cand se afiseaza video HD si 4K pe panouri 8K, umpland orice gol cu continut 8K.

Si daca credeti ca Samsung este cu un pas inaintea tuturor … Chris Chinnock, presedintele Insight Media si director executiv al Asociatiei 8K, ar fi, previzibil, in dezacord: “Tehnologia de afisare 8K nu este o tehnologie viitoare – este aici astazi si este disponibila pentru spectatori in Japonia si in alte regiuni … dezvoltarea tuturor tehnologiilor si cooperarea in industrie se desfasoara rapid.”

Desi nu ne asteptam ca rezolutia 8K sa fie adoptata in masa prea curand, cu ecranele 4K stabilite pe piata in prezent si o multitudine de continut care poate fi gasit pe 4K Blu-ray, Amazon, Netflix, YouTube si nu numai, nu este o surpriza ca firmele de hardware si software vor cauta urmatoarea optiune de upgrade TV pentru a ispiti adoptorii timpurii in urmatorii cativa ani.

 

Dar nu te teme, daca abia te-ai obisnuit cu filmele si videoclipurile 4K sau te gandesti sa iti cumperi primul televizor 4K, poti sta linistit stiind ca aceasta tehnologi nu se va demoda prea curand.