Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Sase tipuri de tehnologii de distributie video de care aveti nevoie

Livrarea impecabila a continutului video in intreaga firma necesita o combinatie sofisticata de tehnologii 

 

 

Fisierele video pot fi mari si cu o latime de banda intensiva. Ca urmare, nevoia crescanda de a transmite continutul video live sau on demand prin intermediul retelelor corporative poate avea – si deseori are – un impact negativ asupra performantei retelei si a experienței utilizatorilor.

 

Dar de ce este importanta distributia video? Desi marea majoritate a utilizatorilor finali nu vor sti niciodata daca filmuletul lor este livrat prin unicast, cache, multicast sau alta metoda, tehnologia de distributie video utilizata are un impact semnificativ asupra experientei si angajamentului general al utilizatorilor. De fapt, studiile au aratat ca telespectatorii vor renunta la un videoclip daca astea nu va incepe in 2 secunde, si doar in cateva secunde, puteti pierde un sfert din audienta.

 

Care sunt cele mai comune tehnologii de distributie video?

 

Exista sase tehnologii primare de distributie video utilizate in cadrul firmelor astazi – si fiecare joaca un rol important in cazul sau specific de utilizare si in retea. In plus, deoarece companiile mari sustin, de obicei, mai multe cazuri de utilizare in cadrul intreprinderii, majoritatea vor necesita o combinatie de doua sau mai multe tehnologii de distributie video.

 

Tehnologia 1: Unicast

 

Distributia unicast este cea mai simpla forma de streaming video intr-o intreprindere, si anume trimiterea unui videoclip de la un singur server media direct catre un singur destinatar.

 

Unicast este o tehnologie simpla, matura si fiabila care necesita o configuratie minima si care este, sustinuta nativ de majoritatea dispozitivelor de retea. Cu toate acestea, stabilirea unui flux unic si dedicat pentru fiecare utilizator provoaca o incarcare semnificativa a retelei atunci cand volumul de vizionare este ridicat. Pentru a utiliza Unicast cu succes in medii cu volum mare, majoritatea companiilor vor trebui sa implementeze servere Edge in locurile cheie pentru a se asigura ca videoclipul este difuzat doar la nivel local.

 

Tehnologia 2: Caching

 

Caching este o tehnica care presupune stocarea continutului video la cerere pe servere multiple (numite servere media sau edge) in retea, ceea ce inseamna ca tehnologia caching se aplica numai pentru video la cerere, nu si pentru video live. Atunci cand un videoclip este solicitat de un utilizator, acesta este stocat automat local pe un server edge, astfel incat ceilalti utilizatori din acea regiune sau zona de retea sa il poata accesa.

 

Tehnologia 3: Multicast

 

Multicastul implica streaming video live de la un server Media Source la un grup de gazde secundare sau destinatari dintr-o retea. O analogie buna ar fi o emisiune radio – serverul “difuzeaza” pur si simplu un semnal video si oricine doreste sa se uite, o poate face.

 

Cel mai mare avantaj al tehnologiei multicast este ca minimizeaza traficul WAN deoarece solicitarile pentru materiale video nu sunt trimise prin retea. Desi acest lucru este un avantaj cheie, tehnologia Multicast este aplicabila numai continutului video live si necesita resurse suplimentare semnificative de gestionare. In plus, tehnologia Multicast necesita, in majoritatea cazurilor, echipamente de retea cu tehnologie “Multicast”, plug-inuri de browser si de multe ori nu este acceptata de retele Wi-Fi sau de dispozitive mobile.

 

Tehnologia 4: Peer-to-Peer (P2P)

 

Distributia peer-to-peer permite dispozitivelor din retea, cum ar fi doua laptop-uri ale angajatilor, de exemplu, sa se conecteze si sa partajeze video direct de la unul la altul. P2P castiga dinamism in intreprindere, odata cu aparitia WebRTC, care permite partajareavideo direct intre browsere fara aplicatii sau pluginuri.

 

Peer-to-Peer poate reduce in mod semnificativ traficul WAN, deoarece materialul video este transmis de la o “pereche (peer)” in loc de un server Video Source. Tehnologia P2P este, de asemenea, deosebit de utila in companii cu numeroase filiale, unde nu este practic sa se implementeze servere Edge in fiecare locatie. Cu toate acestea, configuratiile Peer-to-Peer pot necesita in continuare software si spatiu de stocare pe fiecare dispozitiv de tip peer si pot sa nu includa suport nativ pentru vizionarea pe dispozitive mobile.

 

Tehnologia 5: CDN 

 

Retelele de distribuire a continutului (CDN – Content Delivery Networks), cum ar fi Akamai, Amazon CloudFront, Level 3 si Cloudflare, sunt servicii cu plata care utilizeaza internetul pentru a livra continut video. Desi nu este o tehnologie de distributie in sine, o retea  CDN poate fi benefica ca parte a mixului de distributie in anumite cazuri de utilizare.

 

CDN-urile permit organizatiilor sa descarce traficul video de la o retea interna si pot fi o modalitate foarte buna de a furniza video utilizatorilor aflati la distanta pe conexiuni VPN sau in sucursale cu conexiuni locale la internet locale. Dar, ca in cazul oricarei conexiuni externe, companiile trebuie sa se asigure ca cerintele de securitate sunt indeplinite si sa se ocupe de infrastructura gateway-ului internet si de cerințele de configurare pentru filiale si acces VPN.

 

Tehnologia 6: Virtual Desktop Infrastructure (VDI)

 

VDI este o tehnologie utilizata de multe intreprinderi mari pentru a oferi dispozitivelor mobile ale clientilor un set de aplicatii si date controlate central – cum ar fi o solutie Citrix – si, prin urmare, o experienta standardizata a utilizatorilor finali. 

 

Optimizarea VDI permite companiilor sa descarce traficul video de pe serverul Citrix catre un server Edge, ceea ce nu numai ca minimizeaza traficul WAN, ci si face “desktop equivalent video” posibil pentru dispozitivele mobile ale clientilor. Totusi, exista un avertisment important: mediile VDI sunt complexe, iar furnizorul de solutii trebuie sa aiba experienta in furnizarea de solutii video VDI la scara mare.

 

Concluzii

 

Exista mai multe tipuri de tehnologii de distributie video si, desi poate parea coplesitor sa alegeti una sau mai multe dintre ele pentru mediul dvs., puteti simplifica procesul prin verificarea unor exemple si studii de caz din lumea reala si, de asemenea, prin implicarea unor specialisti in proiectarea retelei dvs. video.

 

O retea bine conceputa, care economiseste costuri si ofera o experienta extraordinara pentru utilizatori, incepe cu toti cei din echipa care inteleg provocarile tehnice si obiectivele strategice ale organizatiei.