Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Scolile medicale trec la mediul virtual cu instruiri si cursuri VR si AR

Primul domeniu din medicina care a fost atins de influenta realitatii virtuale a fost educatia medicala. Noile instruiri si cursuri virtuale au scopul de a oferi cadrelor medicale in formare mai multa experienta practica high-tech, pe langa tehnicile traditionale de predare.

 

 

Realitatea virtuala si augmentata contribuie la crearea unei noi viziuni despre asistenta medicala.

 

Tehnologia a facut valuri in domeniul asistentei medicale, aceasta fiind folosita intr-o gama larga de aplicatii, de la managementul durerii pana la ajutarea dependentilor de opiacee. 

 

Exista dovezi clare din care reiese faptul ca realitatea virtuala ajuta la calmarea durerii. Partile din creier care sunt conectate la durere – cortexul somatosenzorial si cel insular – sunt mai putin active atunci cand pacientul este „scufundat” in VR. In anumite cazuri, realitatea virtuala poate ajuta pacientul sa tolereze proceduri medicale ce in mod normal sunt foarte dureroase.

 

 

Realitatea virtuala poate fi folosita pentru a monitoriza miscarile corpului, permitand astfel pacientilor sa foloseasca aceste exercitii din cadrul terapiei ca mod de interactiune intr-un joc VR. De exemplu, sa ridice mana deasupra capului pentru a prinde o minge virtuala.

 

Doctorii si asistentele medicale vad un viitor in formarea VR si AR

 

VRul ofera beneficii pentru profesionistii din domeniul medicinei. Antrenarea doctorilor si asistentelor pentru  a duce la bun sfarsit procedurile de rutina consuma destul de mult timp si de cele mai multe ori este necesar ca instructajul sa fie facut de profesionisti – care sunt fie foarte ocupati fie costa destul de mult.

 

„Scufundarea” sau imersiunea intr-o simulare realistica  a unei proceduri si exersarea pasilor si tehnicilor sunt modalitati mult mai eficiente de a invata decat, de exemplu, privirea unui simplu video sau chiar decat observarea unui medic expert intr-o camera aglomerata. Cu ajutorul echipamentului VR, al scenariilor controlabile si repetabile si al unui feedback constant, avem la dispozitie o noua unealta deosebit de puternica care deschide noi orizonturi in domeniul medicinei.

 

 

Avantajele utilizarii VR si AR in medicina

 

Principalele beneficii aduse de VR si AR in medicina sunt:

  • Imersiunea crescuta;
  • Interactiunea informationala si senzoriala complexa;
  • Reprezentarea si simularea avansata, bazata pe imitarea formei, aspectului si comportamentului unui obiect din lumea reala; senzatii percepute la nivel tactil (texturi, temperaturi), sau provocate de forte de rezistenta, reactiune sau vibratii;
  • Posibilitatea de a modifica realitatea prezentata, pentru a scoate in evidenta anumite evenimente, sau a introduce informatii suplimentare.