Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Securitatea Retelei Wireless – Cerinte si Nevoi

Clientii nostri vor sa utilizeze simultan cele mai recente dispozitive de livrare a continutului, jucarii si gadget-uri, dar sa fie in acelasi timp siguri ca reteaua lor nu va fi compromisa.

 

 

Securitatea retelei este un proces multistratificat, deoarece o singura metoda, un singur instrument sau un singur proces nu pot oferi protectie completa. Instrumentele de gestionare a retelelor, cum ar fi firewall-urile, pot gestiona accesul adreselor externe si limitarile privind protocoale si porturile permise. Un comutator gestionat poate controla ce date vin din diferite surse si controleaza dispozitivele prin setarea VLAN-urilor.

 

Distributia wireless a continutului media si a datelor poate adauga un alt nivel de risc de securitate la retea. Desi este cea mai convenabila metoda de conectare a dispozitivelor, este si cea mai putin eficienta si cea mai problematica. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de utilizatorii finali, comoditatea aproape intotdeauna conduce la stabilitate.

 

De la dispozitivele de streaming media, cum ar fi Amazon Fire TV Stick, Roku, Apple TV, la tablete, telefoane mobile si laptopuri, un numar echitabil de dispozitive vor accesa o retea printr-o conexiune wireless. Clientii nostri doresc sa utilizeze simultan cele mai recente dispozitive de livrare a continutului, jucarii si gadget-uri, dar sa fie in acelasi timp siguri ca reteaua lor nu va fi compromisa. Este responsabilitatea noastra sa verificam daca au fost luate toate masurile pentru a le satisface dorintele si nevoile.

 

SSID sau Nu

 

Unul dintre cei mai simpli pasi pe care cineva ii poate face pentru a proiecta dispozitive wireless este sa dezactiveze functia de difuzare SSID. Implicit, multe puncte de conexiune wireless ofera o difuzare publica a numelui, ceea ce usureaza localizarea. In timp ce este mai usor sa identificam routerul sau punctul de acces atunci cand facem setarile initiale, in momentul in care nevoia de a apela unitatea este indeplinita, optiunea de difuzare ar trebui oprita.

 

Adevarul este ca oprirea functiei de difuzare va oferi doar beneficii de securitate wireless limitate, deoarece majoritatea scanerelor Wi-Fi pot lua aceste informatii din semnal si le pot raporta chiar daca functia este dezactivata. Totusi, ca prima linie de aparare, si ca modalitate de a contracara hotul de latime de banda  obisnuit, aceasta metoda merita inca sa fie implementata.

 

Mai complicat este mai bine

 

Cand vine vorba de interfete, manuale sau instructiuni de setare, simplitatea este intotdeauna cea mai buna abordare. Pe de alta parte, atunci cand vine vorba de securitatea retelei, cu cat este ceva mai complex, cu atat va fi mai ferita de hackeri.

 

Dispozitivele Wi-Fi ofera adesea o selectie de standarde de securitate, iar cele mai multe pot fi descrise ca fiind “inofensive”. Alegeti intotdeauna cel mai inalt nivel de securitate pe care majoritatea dispozitivelor il pot utiliza. Cel putin, folositi WPA2 cu PSK.

 

Un nivel de securitate inalt este cel mai potrivit atunci cand creati chei de acces si parole criptate. Adesea, facem greseala de a alege combinatii de cuvinte sau nume care ne sunt familiare, usor de creat si usor de retinut. Problema este ca acestea sunt cel mai usor de aflat. Chiar daca este putin mai complicat, utilizati cea mai lunga combinatie aleatoare de litere, numere si caractere speciale.