Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Sfaturi pentru dotarea salilor de cursuri cu sisteme AV performante

De la salile de cursuri la centrele de formare corporativa, accelerarea capacitatilor AV inseamna ca toti studentii il poate vedea pe profesor perfect, chiar daca sunt acasa cu gripa, pe un alt continent sau la inmormantarea unei rude.

 

Pentru cei care o pot veni in persoana in salile de clasa conectate, este si mai bine, pentru ca acum il pot auzi pe profesor mai bine ca niciodata. Pentru universitatile care doresc sa atraga cat mai multi studenti, un sunet clar nu mai este privit ca fiind optional.

“Astazi, o sala de clasa moderna este semnul distinctiv al unei universitati moderne”, a declarat Andy Niemann, director de comunicare in afaceri, Sennheiser. “Cercetarea spune ca pana in 2025, peste 100 de milioane de studenti la nivel global vor merge la o universitate. Universitatile investesc milioane de euro pentru modernizarea tehnologiei AV, iar rolul tehnologiei audio nu a evoluat doar pentru utilizatori, ci si pentru cei care gestioneaza tehnologia.”

 

 

“O alta zona in crestere este predarea la distanta. Instrumentele de colaborare le permit cadrelor universitare sa se adreseze studentilor la domiciliu sau sa ofere mai mai multor sali de curs posibilitatea de a se conectata intre ele. Tehnologia pentru conferinte la distanta contribuie la depasirea distantelor si permite studentilor sa se conecteze de oriunde s-ar afla. Prin urmare, predarea si transferul de cunostinte nu ar trebui sa fie impiedicate de limba sau de bariere de inteligenta. In epoca globalizarii, serviciile de traducere includ studenti internationali; Tehnologia de ascultare asistata include studentii cu deficiente de auz sau de vedere. Inteligibilitatea vorbirii in sine este cheia – cu cat este mai buna calitatea audio, cu atat studentii pot urmari mai usor subiectul.”

In plus fata de sprijinirea inteligibilitatii vorbirii, tehnologia audio de calitate intareste redarea mesajelor inregistrate si a mesajelor de urgenta. Cursurile audio inregistrate sunt folosite mult timp ca instrumente de invatare online.

“In zilele noastre, cursurile sunt inregistrate si apoi partajate online, iar studentii pot avea acces la ele oricand si de oriunde”, a declarat Phil Stanley, manager regional de vanzari, Europa de Nord pentru Revolabs. “Cu toate acestea, inregistrarile video fara sunet pot fi inutile. De aceea, inregistrarile trebuie sa includa atat continutul video al cursului, cat si pe cel audio.”

“Majoritatea studentilor de astazi platesc pentru propria lor educatie, astfel incat universitatile lucreaza din greu pentru a oferi o experienta audio de inalta calitate. Microfoanelor pentru aplicatii de voce ajuta universitatile sa ofere un mesaj clar si corect studentilor. De asemenea, le ajuta sa furnizeze inregistrari de inalta calitate pe care studentii le pot revedea si reanaliza.”

Integratorii AV care se ocupa de sali de clasa si sali de cursuri academice trebuie sa le trateze diferit fata de facilitatile care par sa aiba unele asemanari, cum ar fi salile de conferinte.

“Sala de clasa necesita mai multa versatilitate intr-un sistem de sunet”, a declarat Gary Dixon, CTS, inginer de aplicatii senior, piete profesionale, pentru Audio-Technica. “Consolidarea mijloacelor locale de informare, a vocii, a anunturilor de adresare publica/ de urgenta si conectivitatea altor dispozitive sunt elemente care trebuie luate in considerare.”

Dimensiunea este importanta atunci cand vorbim de spatiile academice, cum ar fi aulele, care solicita folosirea unei tehnologii distincte – si multe altele.

“Salile de clasa si aulele se bazeaza foarte mult pe doua lucruri”, a spus Stanley de la Revolabs. “Primul este amplificarea vocala, astfel incat studentii care stau in parte din spate a salii sa auda clar ceea ce se vorbeste, iar profesorii si alti studenti sa auda cand cineva pune o intrebare. Al doilea este calitatea captarii audio pentru inregistrare. Din aceste motive, salile de clasa au nevoie de un alt tip de microfon fata de salile de conferinte. In sala de clasa, microfoanele de tip clip-on si de mana sunt cele mai folosite, in timp ce in salile de conferinte veti vedea o multime de microfoane de tavan, microfoane de masa wireless si microfoane cu fir incastrate.”

Exista multe cai de parcurs ale semnalului pe care integratorii AV trebuie sa le ia in considerare pentru optimizarea sunetului, dar microfonul este prima linie de aparare.

“Ce pierzi la inceput nu poate fi compensat mai tarziu de algoritmi”, a spus Niemann. “Un microfon de calitate, optimizat pentru cea mai inalta inteligibilitate a vorbirii, va oferi o intrare clara in mod constant. Mai mult, o experienta audio excelenta nu este determinata numai de calitatea captarii, ci si de gradul de utilizare a dispozitivelor. Integratorii trebuie sa aiba in vedere faptul ca cel mai bun microfon nu ajuta deloc daca oamenii nu sunt dispusi sa il foloseasca. Usurinta in utilizare si calitatea sunt factori cheie in acest sens.”

Daca livrarea continutului audio oriunde este obiectivul, comunicarea clara intre integrator si institutie devine esentiala.

 

Pentru a ramane tine sub control o tema atat de profunda, Gary Dixon de la Audio-Technica a oferit profesionistilor AV cateva sfaturi potrivite: Stati la scoala.

“Integratorii isi pot imbunatati abilitatile prin participarea la cursurile de formare continua oferite in aceasta industrie”, a spus el. “De asemenea, integratorii trebuie sa ramana deschisi la noile tehnologii de pe piata si sa nu se multumeasca cu o solutie care a functionat la ultimul proiect. Fiecare proiect este unic si necesita o abordare usor diferita pentru a avea succes.”