Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Sistemele audio imersive isi fac loc in instalatiile corporate

Sistemele audio imersive, 3D sau spatiale nu sunt deloc noi. Dar 2018 este anul in care sunetul imersiv va deveni curentul dominant, cu mai multi producatori de hardware si software care utilizeaza tehnologii care permit audientelor sa experimenteze sunetul spatiat in locatii din afara cinematografelor, caselor sau unei perechi de casti.

 

 

Un exemplu recent, ISM Hexadome, o instalatie audiovizuala mobila care incorporeaza o proiectie video si un sistem audio spatial, a prezentat artisti din domeniul audiovizualului, inclusiv muzicieni Brian Eno, Ben Frost si Thom Yorke, la un muzeu din Germania pe parcursul lunii aprilie. Structura mobila, creata de ZKM din Germania | Institutul de Muzica si Acustica, incorporeaza 52 de difuzoare Meyer Sound, conduse de o varietate de programe de control (unul de la ZKM si doua de la Institutul de Cercetare IRCAM din Franta). Destinata Institutului de Sunete si Muzica (ISM), ca prim pas spre stabilirea unui muzeu permanent care sa recunoasca artele imersivea, sunetul si cultura muzicii electronice, instalatia este programata sa viziteze locatii din Europa si din S.U.A. in 2018.

 

Instalatiile de arta, atractiile parcurilor tematice si performantele live sunt o aplicatie evidenta pentru tehnologiile de sunet spatial, dar Brian Glasscock, un cercetator de la Sennheiser crede ca exista si aplicatii de zi cu zi care pot folosi aceste tehnologii.

“Exista o multime de probleme in instalatiile AV traditionale pentru mediul corporate, unde sunetul 3D ar putea imbunatati experientele audio”, a spus el. “Ma gandesc, de exemplu, la conferinte. Daca am fi capabili sa oferim experiente de conferinta cu sunet 3D, am putea sa imbunatatim inteligibilitatea, eficienta si productivitatea, si sa reducem oboseala.”

Kevin O’Connor, responsabil de vanzari si marketing pentru noua platforma Sonic Surf VR de la Soni, poate vedea si utilizari ale tehnologiei dincolo de experientele de divertisment bazate pe locatie. Sistemul, care cuprinde difuzoare active multichannel, un procesor si software de control, utilizeaza, de asemenea, WFS pentru a pozitiona obiecte audio statice sau in miscare in spatiul 3D si va fi prezentat oficial la InfoComm 2018.

 

Aplicatiile comerciale si corporative ar putea include indrumari in diferite limbi intr-un spatiu public sau descrieri intr-un muzeu, de exemplu, a declarat O’Connor, care afirma ca Sony construieste deja sisteme pentru diversi clienti, inclusiv o companie aeriana. 

 

Mai multe tehnologii de productie a sunetului pentrut concerte, care ofera diferite formate audio spatiale, au inceput sa atraga atentia in acest an. De exemplu, sistemul L-ISA L-Acoustics, care genereaza ceea ce compania descrie ca fiind “hiperrealism imersiv”, utilizeaza procesarea hardware cu interfata bazata pe software-ul MADI pentru a se potrivi audibil pozitionarii artistilor pe scena cu controlul individual al panning-ului, latimii, adancimii si inaltimii pentru 64 de obiecte audio. 

 

La ISE 2018, care a avut loc in luna februarie in Amsterdam, d&b audiotechnik a aratat ca sistemul d&b Soundscape este interoperabil prin intermediul protocolului OSC cu QLab si TTA Stagetracker II. La baza sistemului sta Dante-enabled DS100 Signal Engine, controlat de doua module software, d&b En-Scene, care gestioneaza pana la 64 de obiecte audio si d&b En-Space, care gestioneaza mediul acustic.

 

Amadeus, un producator de sisteme de intarire a sunetului si de monitoare de studio personalizate, a lansat noul procesor Holophonix, la Prolight + Sound 2018. Procesorul se bazeaza pe motorul Spat IRCAM si, la fel ca software-ul Panoramix de la IRCAM, suporta o gama larga de optiuni de spatializare. Algoritmii lui Holophonix includ VBAP (vector-base amplitude panning) 2D sau 3D, 2D DBAP (distance-based amplitude panning), 2D si 3D Higher-Order Ambisonics, si sinteza campului de unda. Sistemul Holophonix poate fi configurat personalizat pentru conectivitate cu MADI, RAVENNA sau AES67.

“Suntem intr-un punc crucial in care toata lumea intelege si promoveaza valoarea adaugata a sunetului imersiv pentru instalatiile fixe”, a declarat Bjorn Van Munster, directorul Astro Spatial Audio.