Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Sistemul VR utilizeaza “socuri” electrice pentru a crea feedback haptic

O echipa de oameni de stiinta de la Institutul Hasso Plattner din Germania a creat un sistem VR care foloseste socuri electrice pentru a simula pereti si obiecte grele.

 

 

Ideea este de a impiedica mainile utilizatorului sa penetreze obiectele virtuale prin stimularea electrica a muschilor (EMS – electrical muscle stimulation). Pe masura ce utilizatorul ridica un cub virtual, sistemul permite acestuia sa simta greutatea si rezistenta cubului. Cu cat cubul este mai greu si cu cat ii este mai greu utilizatorului sa apese cubul, cu atat este mai puternica contraforta pe care o genereaza sistemul.

 

“Am fost foarte interesati saincercam sa exploram unul dintre cele mai grele lucruri de recreat in ceea ce priveste senzatia fizica, si acela este un zid”, spune co-autorul Pedro Lopes.

 

EMS-ul cu opt canale de uz medical este purtat intr-un rucsac, care este controlat prin USB de un simulator VR care functioneaza cu Samsung GearVR, dispozitive de urmarire (trackere) montate pe maini si un sistem de captare a miscarii.

 

“Potentialul major aici este ca acest lucru este ceva ce puteti avea cu foarte putin hardware”, explica Lopes.

 

Echipa a atasat electrozi pe antebratele si bicepsii utilizatorilor, care aplica automat un soc electric usor atunci cand acestia ating sau ridica un obiect virtual. Asta incordeaza muschiul activat, respingand mana utilizatorului si facandu-l sa simtă ca impinge intr-un perete sau ca ridica un cub greu.

 

Atunci cand utilizatorul ridica cubul virtual, se asteapta ca greutatea acestuia sa creeze tensiune in biceps, iar rigiditatea sa creeze tensiune in pectoral. Pentru a crea aceasta senzatie, sistemul actioneaza rezistenta muschilor respectivi. Pentru a pune o sarcina pe bicepsul utilizatorului, sistemul actioneaza asupra tricepsului si, pentru a pune o sarcina asupra pectoralului, actioneaza muschiul umarului. Aceast lucru creeaza tensiunea dorita in biceps si pectoral, creand astfel experienta dorita.