Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Solutii audio pentru lacasurile de cult in vremea COVID-19

 

Criza globala in domeniul sanatatii a introdus o serie de provocari in incercarea de a gasi o cale de merge mai departe cu munca, scoala si participarea la servicii in fiecare saptamana. Integratorii si proiectantii de sisteme sunt in prima linie, facand ca aceasta tranzitie sa fie lina si de succes pentru clientii lor. Gasirea solutiei corecte s-a dovedit deosebit de dificila pentru liderii bisericii, care au sarcina de a reuni enoriasii intr-o varietate de locatii, indiferent daca acestia participa la slujba in persoana sau virtual, de acasa.

 

Ne aflam intr-o perioada de tranzitie in care unele predici sunt tinute in aer liber, altele in interior, cu un numar limitat de persoane distantate social, iar un numar tot mai mare sunt oferite online enoriasilor cu ajutorul serviciilor de streaming. Acum, mai mult ca oricand, lacasurile de cult au nevoie de parteneri tehnologici cu experienta pentru a le ghida catre solutii care se pot adapta situational, oferind in același timp o calitate si fiabilitate a sunetului consecvente.

 

Pe masura ce reitalnirile se inmultesc, liderii bisericii trebuie sa mentina un accent pe calitatea audio pentru cei „prezenti”, fie in afara bisericii, fie in interiorul ei, fie online. Aceste scenarii diferite au creat provocari unice – si oportunitati – pentru profesionistii AV, care trebuie sa-i indrume liderii bisericii atunci cand se gandesc la modul in care atat spatiile, cat si echipamentele AV vor fi utilizate diferit, ajutandu-i sa defineasca solutii adecvate si flexibile. Pe masura ce liderii bisericii isi dau seama cum sa-i slujeasca, sa-i conecteze si sa-i inspire pe enoriasi, este esential ca expertii din industrie sa-i ajute sa creeze servicii de inchinare online si in persoana de succes.

 

Faceti o camera goala sa sune grozav

 

Intrucat congregatiile mai mici sunt mai raspandite si camerele au un grad de ocupare mai mic, liderii bisericii au nevoie de un expert pentru a-i ajuta sa inteleaga impactul si optiunile pe care la au cu privire la cei doi factori pe care ii pot controla: unde este directionat sunetul si ce se intampla cu acesta cand ajunge acolo .

 

In calitate de profesionisti in domeniul AV, stim ca nu toate incaperile se comporta la fel din punc de vedere acustic – incaperile care sunt largi, dar nu si adanci, au nevoie de un model de acoperire larg, iar inaltimea tavanului este, de asemenea, un factor important. Proiectantii si instalatorii pot explica modul in care atat spatiul, cat si obiectele si materialele din spatiul respectiv vor modifica modul in care se comporta sunetul in acesta. Acest lucru poate fi examinat in mod obiectiv prin intermediul instrumentelor de modelare acustica precum EASE, CATT-Acoustic, Odeon si altele care permit integratorilor sa proiecteze si sa instaleze cea mai buna solutie bazata pe geometria camerei, buget si alte consideratii.

 

Orientarile actuale privind distantarea sociala inseamna ca o biserica pre-pandemica cu 400 de locuri ar putea ajunge la capacitate de doar 75 de ocupanti astazi. Acest lucru poate fi o provocare atat pentru liderii bisericii, care sunt obisnuiti sa vada stranele pline, cat si pentru cei responsabili pentru sistemul audio al bisericii. Profesionistii in domeniul AV pot intelege modul in care este configurata fiecare camera – inclusiv forma, structura si materialele utilizate – asigurand un context, deoarece sunetul este remapat si se recomanda echipamente specifice si tratamente acustice.

 

Concentrati-va mai intai pe audio, apoi pe video

 

Este usor ca liderii bisericii sa devina coplesiti atunci cand trec la servicii de streaming saptamanale. Si, desi calitatea videoclipurilor este cu siguranta importanta, sunetul ofera mult mai multa valoare congregatilor care sunt dornici sa se conecteze cu cuvantul rostit. Poate fi tentant pentru biserici sa transmita in flux la cea mai inalta rezolutie posibila, dar trebuie sa inteleaga ca acest lucru poate cauza probleme de redare si poate degrada calitatea audio la capatul receptorului, astfel ca alegerea 1080p (peste UHD 4K) combinata cu compresia va livra serviciul catre mai multi indivizi – indiferent de latimea lor de banda. Este posibil ca membrii sa fie dispusi sa ierte un flux video mai apropiat de rezolutia standard (SD) decat de cea HD, dar daca sunetul este slab, nu va mai conta. Serviciul nu va fi finalizat, iar membrii bisericii nu vor putea experimenta o conexiune adevarata cu comunitatea lor.

 

Pentru a se asigura ca participantii se conecteaza cu mesajele partajate, spatiile de inchinare trebuie sa aiba acces la o tehnologie care ofera un sunet consistent, de inalta calitate, indiferent daca este vorba de sistemul de sunet instalat intr-o biserica sau de un sistem P.A. portabil instalat in parcarea bisericii sau in spatiul verde din apropiere. Integratorii care colaboreaza cu producatorii care ofera o gama larga de sisteme audio pentru toate tipurile de aplicatii castiga increderea de a oferi un nivel ridicat de calitate, usurinta in utilizare si flexibilitate a sistemului, indiferent de factorul de forma sau de locatie, de la sisteme P.A portabile la sisteme P.A. fixe, si chiar la dispozitive purtabile precum castile – care sunt adesea neglijate. Aceasta consecventa permite echipelor tehnice sa faca aceste schimbari in locatia si modul de inchinare fara a fi nevoite sa reinventeze roata de fiecare data.

 

Oferiti o experienta dinamica

 

Pe masura ce lacasurile de cult se redeschid, congregatiile se vor astepta ca experiența audio sa fie clara si consecventa, indiferent unde se inchină. Unii vor fi dornici de o slujba in persoana, fie intr-o biserica, cu respectarea regulilor de distantare sociala, intr-un parc sau in parcarea de afara. Altii care nu pot fi acolo fizic sau care ezita sa participe in climatul actual vor continua sa se alature de acasa.

 

Prin parteneriatul cu producatorii care ofera o varietate de echipamente audio, integratorii pot oferi solutii si sfaturi lacasurilor de cult abordand o varietate de provocari audio in aceste medii in schimbare, oferind in cele din urma congregatiilor un sunet dinamic si de inalta calitate de fiecare data. Acest lucru pune in cele din urma proiectantul si integratorul de sisteme intr-o pozitie de parteneriat ideala, ajutand la indrumarea lacasurilor de cult in timp ce trec prin aceste transformari, oferind in acelasi timp ceea ce este necesar pentru fiecare situatie.