Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

SRT in comparatie cu ABR

In acest articol despre Secure Reliable Transport (SRT), vom examina impactul sau asupra unei retele IP. Apoi, vom compara acest comportament cu activitatea ratei de biti adaptive (ABR), un alt transport video.

 

Mai intai, sa  ne amintim caracteristicile SRT:

 

  • negociaza o “sesiune” intr-un mod similar TCP.
  • garanteaza livrarea pachetelor.
  • detectează aglomerarea in retea si se adapteaza la aceasta.
  • asigura controlul fluxului.

 

Analizand fluxul de pachete SRT cu Wireshark, puteti afla o multime de lucruri. Daca veti construi un grafic al latimii totale a benzii utilizate de flux, utilizarea este aproape constanta. Figura 1 arata ca utilizarea este aproape constanta la 5Mb/sec pentru un videoclip care ruleaza la 4 Mb/sec.

 

 

In medie, pachetele sunt trimise la intervale de aproximativ jumatate de milisecunda. Am constatat ca 62% dintre pachete aveau o lungime de 1374 octeti, indicand faptul ca a fost utilizat transportul mpeg (MPTS). Acesta este formatul utilizat in majoritatea celorlalte metode de transport video. De obicei, MPTS umple un pachet IP cu 1316 octeti de audio, video si metadate. Din acestia, 28 octeti sunt anteturile MPTS. Dupa calculele noastre, in medie, aproximativ 20% dintre octetii transmisi au fost anteturi Ethernet, IP, UDP, SRT si pachete de control SRT.

 

Acum, sa examinam comportamentul continutului video ABR in retea. ABR este metoda folosita de Adobe HDS, Apple HLS, Microsoft Smooth Streaming si DASH. Netflix utilizeaza ABR, iar Figura 2 prezinta un grafic al latimii de banda utilizate. Un astfel de trafic ABR utilizeaza TCP ca protocol de transport. Asadar, ne asteptam sa vedem un comportament diferit fata de SRT, care utilizeaza UDP. Si, intr-adevar, vedem ceva diferit.

 

 

In primul rand, fluxul arata utilizarea in timpul procesului de autentificare, cu o durata de sase secunde. Apoi, dureaza aproximativ 12 secunde pana cand fluxul ajunge la un nivel relativ constant de aproximativ 20 Mb/sec. Aceasta este largimea de banda completa a acestei conexiuni DSL. Dar, de indata ce tamponul receptorului este saturat, la aproximativ 28 de secunde, transmisia devine foarte exploziva. Bucatile de video sunt transportate aproximativ la fiecare 4 secunde.

 

Aceasta diferenta de comportament poate parea o curiozitate. Cu toate acestea, este mai mult decat atat. Natura exploziva a aplicatiilor TCP a fost punctul central al multor cercetari recente. Problema apare atunci cand alt trafic este prezent pe aceeasi cale, mai ales daca este un flux TCP in directia opusa. Rata de transmisie TCP depinde de mai multi factori, dar cel mai semnificativ este rata la care expeditorul primeste pachete de confirmare de la receptor. Asadar, sa presupunem ca traficul ABR se adreseaza unui utilizator care are disponibil 20 Mb/sec in aval si 2 Mb/sec in amonte, o configuratie DSL comuna. El va putea primi un flux ABR destinat sa redea la 5Mb/sec. Cu toate acestea, sa presupunem ca utilizatorul sau altcineva din casa decide sa incarce un videoclip pe YouTube, saturand conexiunea de 2 Mb/sec in amonte. Acest lucru va intarzia recunoasterea fluxului ABR, iar fragmentele video transmise la fiecare patru secunde ar putea fi livrate in mai mult de 4 secunde. Aceasta va duce la o pauza video. O astfel de incarcare face ca transferul in aval sa scada cu mai mult de 50% si sa dureze atat timp cat incarcarea este continua.

 

Nu stim daca SRT va fi supus acestui efect sau nu. Utilizeaza o forma de recunoastere, asa ca ar putea fi afectat in acest fel. Acest fenomen este in continuare agravat de conexiunile wireless, deoarece acestea pot intarzia recunoasterea mai mult decat conexiunile prin cablu. Este ceva ce Alianta SRT ar trebui sa investigheze si sa fie pregatita sa explice si sa diminueze.