Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Standardul 5G a fost finalizat

Specificatiile sistemului 5G au fost finalizate.

 

3GPP a anuntat saptamana trecuta ca a aprobat standardul 5G SA (autonom) pentru noua generatie de wireless. Acest lucru s-a intamplat dupa ce grupul a aprobat anul trecut 5GNR, care permite ca standardul sa fie construit pe retelele LTE existente. Standardul 5G SA permite desfasurarea serviciilor de telefonie mobila pe retele noi. 3GPP este un organism de standardizare international care guverneaza standardizarea telefoniei mobile.

 

“Specificatia sistemului 5G a ajuns acum la stadiul oficial de finalizare”, a declarat Erik Guttman, presedintele 3GPP TSG SA (Specifications Group Standalone).

Mai mult de 600 de delegati ai principalilor operatori mondiali de telecomunicatii, retele, furnizori de terminale si chipseturi, companii de internet si alte companii din industria verticala au participat la intalnirea pe care 3GPP a caracterizat-o ca fiind “istorica”.

Finalizarea standardului inseamna ca, parafrazand 3GPP, industria telecomunicatiilor poate lua acum “sprintul final” spre comercializarea 5G.

“Finalizarea specificatiilor SA care completeaza specificatiile NSA nu numai ca ofera 5G NR capacitatea de a functiona independent, ci aduce si o noua arhitectura de retea end-to-end, facand din 5G un facilitator si un accelerator in timpul procesului inteligent de imbunatatire a tehnologiei informatiei si comunicatiilor pentru clientii intreprinderilor si industriile verticale “, a declarat 3GPP. “Vor fi activate noi modele de afaceri si o noua era in care totul este interconectat va fi deschisa atat operatorilor de telefonie mobila, cat si partenerilor din industrie.”

 

“Aprofundarea specificatiilor Standalone 5G NR radio reprezinta o etapa importanta a misiunii industriei wireless spre realizarea viziuneii holistice 5G”, a declarat Balázs Bertényi, presedinte al 3GPP TSG RAN (Technical Specifications Group). “Sistemele independente 5G NR nu numai ca maresc semnificativ viteza si capacitatea de banda larga mobila, ci deschid usa pentru noi industrii (altele decat telecomunicatiile) care cauta sa-si revolutioneze ecosistemul prin 5G.”

Principalii furnizori de telecomunicatii din SUA, inclusiv Verizon, AT & T si T-Mobile, si-au anuntat deja intentia de a implementa 5G—care va extinde foarte mult latimea de banda celulara, permitand oferte video mai robuste—inca din acest an.

In comentariile care marcheaza aceasta ocazie, Verizon a mentionat faptul ca a marcat recent doua aspecte importante (primele din industrie) pentru dezvoltarea 5G, inclusiv finalizarea cu succes a sesiunilor de date in aer liber pe baza standardului 3GPP NR si finalizarea cu succes a agregarii “multi-carrier”, amplificand semnalele in gama Gigabit.

Hank Kafka, vicepresedinte, Architecture Access and Standards pentru AT & T, a declarat ca “serviciile comerciale 5G sunt mai aproape ca niciodata, odata cu finalizarea 3GPP Release 15. Aceasta etapa va permite testarea mai avansata folosind echipamente compatibile cu standardele si deschide calea pentru lansarea noastra comerciala 5G in zeci de orase in cursul acestui an. Suntem mandri ca am facut parte din proces, intrucat participantii la 3GPP din industrie s-au reunit pentru a obtine accelerarea, si acum finalizarea, primei faze a specificatiilor 5G.”