Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologia este esentiala pentru cresterea loialitatii fata de brand

Tehnologia este esentiala pentru loialitatea fata de brand intr-o epoca in care experienta din magazin si intelegerea clientului sunt mai importante decat oricand.

 

 

Ziarele de astazi sunt pline de povestile zilnice ale comerciantilor cu amanuntul care trebuie sa-si transforme modelele de afaceri din anii trecuti, pentru a ramane pe linia de plutire pe masura ce marile lanturi de magazine evolueaza, iar obiceiurile si asteptarile clientilor se schimba. Articolele recente, care discuta despre soarta Mothercare, Marks & Spencer si House of Fraser sunt doar cateva. Nu mai este suficient sa aduci o gama larga de produse si sa asteptati ca majoritatea clientilor sa revina in magazin si sa fie loiali brandului. Clientii de astazi sunt mult mai sofisticati si au nevoie ca loialitatea lor sa fie justificata si recompensata – dar ce pot face comerciantii cu amanuntul pentru a iesi in evidenta fata de concurenta si pentru a pastra loialitatea clientilor?

 

Pentru multi comercianti cu amanuntul, cel mai bun raspuns este tehnologia si au actionat in consecinta. Totusi, altii sunt inca indecisi, asteptand sa vada cum actioneaza concurentii lor, dar fac acest lucru pe riscul lor. Retailerii trebuie sa actioneze acum, dar sa actioneze cu scopul de a beneficia de avantajele pe care tehnologia le poate oferi pentru a construi loialitatea fata de brand.

 

Un lucuru pe care comerciantii cu amanuntul trebuie sa il faca este sa isi analizeze afacerea pentru a sti exact ce reprezinta marca lor. Rolul magazinului stradal s-a schimbat radical in ultimii ani si, in timp ce multi comercianti cu amanuntul isi reduc numarul de magazine, sunt in proces de recreare a celor pe care le pastreaza, pentru a-si prezenta oferta, cu experiente captivante pentru clienti. 

 

 

Clientii pot accesa online mai multe marci si pot face o comparatie intre acestea, prin urmare, maximizarea experientei in magazin este o mare oportunitate de a furniza mesaje captivante, atunci cand distragerile sunt la cel mai scazut nivel.

 

Pentru ca este atat de imersiva, experiența din magazin a devenit, prin urmare, primordiala in stabilirea si mentinerea loialitatii fata de brand.

 

Exista pericolul ca unii comercianti cu amanuntul sa actioneze inainte de a sti care este cea mai potrivita abordare. Multi iau decizii de cumparare in graba, pe care le regreta mai tarziu – investind in optiuni tehnologice care nu isi vor atinge neaparat obiectivele pe termen lung sau chiar pe termen scurt. Prin urmare, inainte de a investi in tehnologie, comerciantii cu amanuntul trebuie sa-si inteleaga problemele. Trebuie sa inteleaga pe deplin unde se strica experienta clientilor si sa stabileasca care este solutia potrivita pentru a atenua aceste puncte slabe.

 

Cheile pentru experiente de vanzare de succes sunt “usurinta si disponibilitatea imediata”.

 

Retailerii trebuie sa ofere cele mai bune instrumente posibile pentru a le asigura clientilor o experienta extraordinara in magazin si prin toate canalele de vanzare. Obstacolele precum marimi nepotrivite si stocuri mici sau politici de returnare platite si inconveniente trebuie eradicate inainte de a determina consumatorii sa aleaga un furnizor alternativ, mai convenabil.

 

Nimeni nu ar trebui sa stie mai bine decat retailerii care sunt asteptarile si dorintele clientilor. In consecinta, ei sunt singurii care vor sti ce functii trebuie sa le ofere tehnologia lor si este imperativ sa lucreze cu companii care au experienta potrivita pentru a le furniza solutiile tehnologice potrivite.

 

Multi retaileri lucreaza deja cu partenerii tehnologici pentru a incorpora inteligenta artificiala (AI) si realitatea virtuala (VR) in sistemele lor si le folosesc ca instrumente eficiente de loializare a clientilor.

 

Atunci cand alegeti solutii, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere este ca nu toata tehnologia se va potrivi tuturor comerciantilor cu amanuntul, iar implementarile dedicate sunt cele care vor determina angajamentul clientilor. Unii comercianti cu amanuntul folosesc deja roboti pentru a ajuta la punctele de vanzare. Pepperul, un robot japonez, a ajutat cu diferite forme de vanzari, de la aparate cafea la telefoane mobile, dar asta nu nseamna ca aceasta abordare se va potrivi fiecarui client sau mediu de vanzari.

 

Majoritatea comerciantilor cu amanuntul vor beneficia din plin de instalarea solutiilor digital signage. Aceasta tehnologie poate capta datele clientilor si poate fi utilizata pentru a informa cu privire la livrarea mesajelor targetate pe parcursul calatoriei lor in magazin si cu privire la experienta lor de cumparare online. Aceasta ofera o abordare holistica a implicarii consumatorilor prin toate canalele.

 

Abia dupa ce retailerii au inteles cu adevarat care sunt nevoile si asteptarile clientilor, trebuie sa faca trecerea la solutiile tehnologice care se potrivesc cel mai bine afacerii lor.

 

O abordare inteleapta ar fi aceea de a investi in platforme care au mai multe functionalitati si caracteristici decat au nevoie comerciantii cu amanuntul in prezent, dar care se vor potrivi mai usor cu cerintele viitoare. De asemenea, comerciantul inteligent trebuie sa se asigure ca investeste intr-un sistem sofisticat de gestionare a continutului, care poate trimite continutul catre toate canalele: in magazin, mobil si online. De asemenea, ar trebui sa aiba capacitatea de a gestiona toate datele colectate de la un client pentru a oferi o perspectiva si pentru a ajuta la  furnizarea de mesaje personalizate, pentru a imbunatati comunicarea cu clientii.

 

In esenta, oricare ar fi tehnologia pe care o iau in considerare comerciantii cu amanuntul, un mesaj este clar – este cheia in aceasta perioada de transformare a comertului cu amanuntul. Si valorificarea puterii pe care o are pentru a mentine si a creste angajamentul si loialitatea clientilor este vitala. Comerciantii cu amanuntul care stau si urmaresc cum procedeaza concurentii lor isi vor pierde rapid clientii si, implicit, loialitatea fata de brand, castigata cu greu.