Abonare Newsletter

Selecteaza Domeniu:

Tehnologia in Sala de Clasa – 5 Instrumente Tehnologice pentru Educatie

Folosind aceste instrumente tehnologice, studentii si profesorii schimba modul de predare si de invatare.

 

 

 

In prezent, studentii vin in sala de cursuri cu mai mult decat cu un caiet studentesc. Clasele moderne nu seamna deloc cu cele de acum 10 ani.

 

Instrumentele digitale au transformat lumea din jurul nostru, iar Susan Smith Nash, blogger, profesor si adoptor timpuriu al tehnologiei pentru mediul educational, nu este surprinsa de faptul ca tehnologia a devenit o parte importanta a salilor de clasa.

“Sala de clasa ar trebui sa fie un laborator pentru viata”, spune ea.

Profesorilor care nu sunt siguri cum sa integreze tehnologia in clasa, Nash recomanda sa inceapa cu instrumentele pe care le folosesc in fiecare zi, cum ar fi e-mail-ul sau social media.

 

De asemenea, dispozitivele mobile precum smartphone-urile si tabletele sunt instrumentul tehnologic principal pentru multi studenti si profesori.

 

De fapt, multi studenti prefera flexibilitatea aplicatiilor cloud pentru ca le ofera posibilitatea sa lucreze si sa colaboreze pe dispozitivele care se incadreaza in buzunarele lor.

 

Iata cinci tehnologii care au un impact major in salile de clasa din invatamantul superior:

 

1. Google Docs si Slack

 

Instrumentele cloud precum Google Docs sunt potrivite pentru studenti datorita flexibilitatii lor, dar si datorita faptului ca permit colaborarea in timp real cu studentii si profesorii aflati oriunde.

 

In plus, noile fluxuri de lucru Google ii ajuta pe profesori sa construiasca template-uri in cloud, astfel incat formatarea nu este pierduta.

 

Pe langa tehnologia cloud in salile de clasa din invatamantul superior, Nash mai spune ca aplicatiile de comunicare precum Slack pot fi un plus util. Intr-un articol EdTech, studentul Lauren Polito lauda Slack spunand ca este un instrument excelent pentru proiecte de grup si pentru comunicarea cu profesorii.

 

2. Realitatea virtuala faciliteaza invatarea practica

 

Realitatea virtuala in sala de clasa ofera foarte mult potential pentru invatarea imersiva. Pentru studentii la medicina, Anatomage Table creeaza cadavre virtuale care permit ca abilitatile sa fie practicate in mod repetat intr-un mediu sigur. 

 

VR poate utila si pentru altfel de experiente practice. La Universitatea din Buffalo, viitorii profesori participa la cursuri de formare profesionala in VR pentru a practica provocarile din clasa cu care s-ar putea confrunta atunci cand vor incepe sa lucreze.

 

VR are, de asemenea, un potential enorm de a face studentii sa gandeasca in afara salii de clasa.

 

3. Invatarea adaptiva stimuleaza succesul studentilor

 

In timp ce multe universitati au folosit IBM Watson si Microsoft Power BI pentru a analiza datele pentru initiativele de succes ale studentilor, programele de invatare adaptiva sunt inca o tehnologie emergenta in invatamantul superior.

 

Expertii spun ca invatarea adaptiva, care imbina datele cu elemente de inteligenta artificiala pentru a adapta cursurile la abilitatile studentilor, va sustine transformarea academica in viitor.

 

4. Mondopad si Microsoft Surface Hubs sporesc colaborarea

 

Display-urile reprezinta baza instrumentelor tehnologice in sala de clasa, indiferent daca vorbim de un singur ecran mare sau de cateva mai mici. Display-urile interactive, in special, sporesc colaborarea.

 

Utilizand platformele Microsoft Surface Hubs, studentii si profesorii de la “Cleveland Clinic Lerner College of Medicine”, au posibilitatea de a vizualiza si adnota resursele fie direct in sala de clasa, fie de la distanta, cu ajutorul dispozitivele conectate.

 

Mondopad de la InFocus combina o tabla interactiva cu o solutie de videoconferinta, astfel incat profesorii pot aduce experti si continut practic de oriunde.

 

5. Tehnologia videoconferintelor extinde accesul la invatamantul superior

 

Tehnologia videoconferintelor in sine a avut un impact major asupra salilor de clasa. Prin echiparea salilor de clasa cu camere video si cu display-uri de inalta definitie, colegiile din mediul rural au reusit sa aduca profesori la distanta si sa ofere diverse oportunitati de invatare.

 

Instrumentele de teleprezenta au oferit, de asemenea, o voce studentilor aflati la distanta si au sporit accesul acestora la resursele din sala de clasa. La Universitatea de Stat din Michigan, de exemplu, robotii pentru teleprezenta care utilizeaza tehnologia videoconferintelor au permis studentilor aflati la distanta sa contribuie la spatiul fizic al salii de clasa si sa participe la interactiuni importante.